Flyttstädning Stockholm

Professionalitet och omtanke | 08-760 66 11

BLOGG

Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll

19 okt 2017

Det är inte helt enkelt att rengöra en induktionshäll, men här finns tips. Läs även om hur du kan göra rent en vanlig spishäll eller glashäll. 

Vikten av att regelbundet rengöra en induktionshäll

Det är alltid lätt att vara efterklok. Den här frasen är särskilt användbar då det kommer till städning och rengöring. Hur ofta har man inte stått där med skurmoppen, dammsugaren och trasan och förbannat sig själv för att man inte tagit tag i städningen innan det förvandlades till ett stort problem? Förmodligen, mer eller mindre, varje gång man städar. Det finns ett stort värde i att underhålla och hålla efter lite hela tiden snarare än att tvingas till att städa rejält då det har gått lite för långt. Ett värde som primärt ligger i den tid man sparar – men som även kan vägas i pengar. Håller man inte efter så kan faktiskt saker och ting gå sönder. Detta gäller inte minst då det kommer till induktionshällar.

Det många gör fel är att man inte tror att någonting kan bränna vid just vid induktionshällar, man vet att värmen försvinner snabbt och därmed invaggas man i en slags falsk säkerhet. Om detta kan vi säga: det går visst att bränna fast matrester och annat på en induktionshäll och det brukar dessvärre bli svårare att få bort. Det är inte ovanligt att se nya induktionshällar drabbas av repor och andra förfulande detaljer som A) kommit av att man låtit mat bränna vid och B) varit för våldsam vid rengöringen. Vi tänkte därför visa hur du på ett enkelt sätt kan undvika att se din induktionshäll drabbas av dylikt slitage och där du – genom rengöring; regelbunden sådan – kan ge den längre livslängd och en finare touch.

Vårt tips är att du blandar en sprayflaska med vatten, en deciliter ättika och några matskedar bakpulver. Denna blandning är ytterst effektiv mot all typ av smuts och det är bara att spraya på hällen, torka av med en fuktig trasa och använda en vanlig skrapa – avsedd för just induktionshällar. Det här är en billig lösning på ett problem som kan bli stort. Medlet i fråga brukar fungera – minst – lika bra som de lite dyrare produkterna som finns i affären. Kom ihåg att göra det till en vana att spraya efter varje användning.

Rengöra spishäll – några enkla tips

Då det kommer till att rengöra en spishäll så finns det framförallt två stycken metoder som vi rekommenderar. Den första ser ut så här:

 • Torka av spishällen med en fuktig trasa och ta därefter några skopor av vanligt bakpulver och strössla detta över hällen. Handlar det om svårt ingrodd smuts så kan du låta det stå över natten, lättare fläckar kan du låta dra i några minuter.
 • Koka upp vatten.
 • Häll vattnet över spishällen. Här kommer det att spraka och fräsa lite. Det handlar om den kemiska reaktion som sker mellan bakpulver/hett vatten. Se till att du är försiktig och se till att barn och djur håller sig borta. Det är lätt att bränna sig.
 • Torka av med en trasa.

 

Viktigt är att du inte använder något som riskerar att repa ytan. Skulle smutsen sitta kvar och vara så pass ingrodd i spishällen så bör du undvika att använda exempelvis svinto. Ett tips är att du använder nätet som du får då du köper apelsiner; det nätet är tillräckligt starkt för att ta bort smutsen – men samtidigt ”svagt” i förhållande till spishällens yta.

Den andra metoden går ut på att du blandar två deciliter ättika med några skedar bikarbonat. Denna blandning kan du hälla på spishällen och därefter torka rent med en vanlig, fuktig trasa.

Så här kan du rengöra din glashäll

En spis med glashäll och rengöringen av en sådan handlar väldigt mycket om att förebygga och ligga steget före. Ju tidigare man behandlar fläckar och arbetar med att få bort sådana – desto lättare blir det. Kort sagt: kokar såsen över så bör du direkt (så fort det svalnat, naturligtvis) försöka behandla fläcken innan den bränner fast totalt.

Den lösningen av ättika och bikarbonat som vi gick igenom ovan kan vara en livräddare i detta. Du kan med fördel blanda denna i en sprayflaska eller i en glasburk och ha stående i nära anslutning till spisen. Torka med en fuktig trasa, applicera blandningen, låt dra in – lämpligen medan ni äter middagen – och torka av.

Rengöra kaffebryggare | Ättika i kaffebryggaren

16 okt 2017

Tips om hur du kan rengöra din kaffevryggare, snabb och effektivt. En väl beprövad metod är att ha ättika i kaffebryggaren. 

Varför du ska rengöra din kaffebryggare

Att vakna, släpa sig ur sängen och gå bort till kaffebryggaren för att invänta dagens första kopp. En kopp som får en att vakna till och som på många sätt gör zombies till människor. Det går för många inte att använda devisen om att morgonstund har guld i mun om man tar bort den första koppen kaffe.

Men: vad innehåller denna kopp egentligen? För många så innehåller den avsevärt mycket mer än enbart det svarta guldet. Detta i form av mögel, bakterier och andra otrevligheter. Saker som riskerar att göra folk sjuka och som man aldrig skulle acceptera på andra områden i hemmet. Men vi gör detta då det kommer till kaffebryggaren.

Det har gjorts studier i ämnet och i dessa så har man kommit fram till att kaffebryggaren hos gemene man innehåller betydligt mer bakterier och baciller än vad exempelvis dörrhandtaget till toaletten gör. Vi tror att det mesta bottnar sig i slarv och okunskap. I och med att kaffebryggaren hettas upp så tar många för givet att det är en säker zon där bakterier dör; det är snarare exakt tvärtom – den varma, fuktiga miljön gör att de stormtrivs. Den första koppen kaffe du tar på morgonen kan göra dig sjuk. Förutsatt att du inte ändrar vanor och börjar rengöra din kaffebryggare med jämna mellanrum.

rengöra kaffebryggare

Bästa sättet att rengöra en kaffebryggare är med ättika

I många fall så handlar det alltså om slarv som anledning till att man inte rengör sin kaffebryggare på en regelbunden basis. Detta i kombination med viss lättja. Att föra till protokollet här: så himla ansträngande är det inte att ta bort filtret, flytta pannan och ta bort locket för att sedan placera dessa i diskmaskinen. Och; diskar du för hand så tar det heller inte speciellt lång tid.

Den större rengöringen då, innebär inte den en rejäl kraftansträngning? Nej, inte alls och det behövs heller inga starka kemikalier eller dyra produkter. Det som krävs för att rengöra en kaffebryggare finns förmodligen redan i ditt hem och står i ditt skafferi. detta i form av ättika. Ättika är - innan vi fortsätter - ett riktigt universalmedel då det kommer till städning; det tar bort smuts, det tar bort fläckar och det tar bort även den svåraste av kalkavlagringar.

Just det senare är viktigt då man sätter parar ihop ättika och kaffebryggaren. I kaffebryggaren finns nämligen extremt mycket kalkavlagringar och dessa försvinner alltså - tillsammans med de bakterier som frodas - genom ättika. Hur gör man då? Följ med!

Ättika i kaffebryggaren - så gör du

Vi tänkte visa steg för steg hur du rengör din kaffebryggare med ättika och schemat ser ut som följer:

 1. Fyll kaffebryggaren med hälften vatten och hälften ättika. Sätt i ett filter och slå igång bryggaren.
 2. låt den brygga till ungefär häften och slå sedan av den. Låt den vara i ungefär en halvtimme.
 3. då halvtimmen har gått så kan du slutföra bryggningen.
 4. Sätt i ett nytt filter, fyll bryggaren med enbart vatten och slå igång den. Brygg två gånger.
 5. Gör rent kannan för hand; detta med varmt vatten, en tvättsvamp, lite diskmedel samt lite ris (som har en bra, slipande effekt). Skölj ur och torka ren med en trasa.
 6. Klart.

 

Det räcker om du gör denna procedur en gång i månaden och där du genom detta verkligen kan njuta av din första kopp kaffe – utan risk för sjukdomar.

Rengöra ugnsplåt | Lär dig göra rent ugnsplåtar

13 okt 2017

Tips om hur du kan göra rent ugnsplåtar snabbt och effektivt. Det finns olika metoder för att rengöra en ugnsplåt, bland annat med bakpulver.

Olika sätt att rengöra din ugnsplåt

Att ugnsplåtarna blir angripna av matrester, fett och ingrodd smuts är inte så konstigt sett till hur vi använder dem. En del i detta handlar om att vi är lite lata av oss. Lägger vi exempelvis en stek på en ugnsplåt och låter denna tillagas i ugnen – ja, då är det också klart att plåten i fråga kommer att bli smutsig och ingrodd. Det som är fel är hur vi agerar efteråt.

Handen på hjärtat: visst är det ganska skönt att lägga in plåten i ugnen igen, stänga luckan och vissla litegrann? Så gör väldigt många och det innebär att man skjuter upp problemet och gör det till ett större sådant. Det som krävs för att slippa den värsta smutsen, fettet och ingrodda matrester är en snabb aktion. Kort sagt: se till att rengöra ugnsplåtarna direkt istället för att vänta. Innan vi visar på hur du ska rengöra plåtarna i fråga ska vi även säga att många av dessa fläckar och ingrodda matrester är totalt onödiga. De går nämligen att undvika genom att göra det till en vana att använda bakplåtspapper. Således: den bästa medicinen mot ingrodd smuts på ugnsplåtarna är att hela tiden använda bakplåtspapper.

Med detta sagt så tänkte vi visa på några enkla metoder som får dina plåtar att se som nya ut igen. Gemensamt för våra tips är att de inte skadar naturen. Samtliga medel som används kommer du förmodligen redan att ha i ditt hem och du behöver således inte springa till några specialistbutiker. Vi börjar med att visa på en effektiv metod:

Du behöver följande: Grönsåpa. Vatten. Tvättsvamp.

Så här gör du:

 • Sätt ugnen på hundra grader. Plocka ur plåtarna som ska rengöras.
 • Ta en rejäl klick med grönsåpa och gnugga in det över hela ugnsplåten.
 • Ställ in i ugnen och vänta i ungefär en kvart-tjugo minuter.
 • Plocka ur plåtarna och låt dem svalna innan du sköljer av och torkar dem torra.

Skulle inte denna metod fungera så kan du prova denna istället:

 • Ta ättika – 24% - och häll i botten på plåten. Se till att det täcker hela.
 • Ställ in i ugnen och sätt denna på 50 grader.
 • Låt stå i några timmar. Då och då kan du ta ut plåten och kolla om det ingrodda börjar lossna.

 

Rengöra ugnsplåt 

Göra rent ugnsplåtar effektivt med bakpulver

De ovan två nämnda metoderna fungerar bra – men i vissa fall krävs det där lilla extra. En del plåtar har kanske negligerats under en längre tid och behöver därmed också lite mer omsorg. Man ska veta att plåtar som inte blivit rengjorda ordentligt kan komma att lukta ganska rejält. Ställer du in en plåt där matrester finns – ja, då kommer det också att lukta bränt i köket. En doft som – tyvärr – har en förmåga att sätta sig lite varstans och som även kan ge smak till det du tillagar. Vikten av rena plåtar är således väldigt stor. Här kommer ett väldigt effektivt sätt som garanterat får dina ugnsplåtar att bli helt fria från ingrodd smuts.

Du behöver: Bakpulver. Diskborste. Coca-Cola. Svinto. Varmt vatten.

Så här gör du:

 • Ta den smutsiga formen och ställ den på ett bord.
 • Häll en tvåliters Coca-Cola i plåten; se till att det täcker botten.
 • Häll i några matskedar bakpulver. Det kommer att fräsa lite – ingen fara på taket; det är helt normalt.
 • Rör om med en sked och se till att det blandas. Låt stå i några minuter.
 • Prova att göra rent med en diskborste.
 • Skulle det inte fungera så kan du använda svinto och gnugga runt. Något som ofta krävs vid hörnen.
 • Skölj ur och torka ren med en fuktig trasa. Klart!

Rengöra kylskåp | Bli av med dålig lukt i kylskåpet

13 okt 2017

Vi hjälper dig bli av med dålig lukt i kylskåpet. Här hittar du konkreta och väl beprövade tips för att rengöra ditt kylskåp på bästa vis.  

Dags att rengöra ditt kylskåp?

I vardagen så gäller det att hitta en sund balans mellan inkomster och utgifter. Ingenting kommer in förrän något har tagit slut eller då man verkligen har ett behov av produkten i fråga; hittar man denna balans så har man också mycket att vinna – både rent ekonomiskt och levnadsmässigt. En in- en ut, är en formel som fungerar bra – men den är tyvärr inte applicerbar till det vi ska tala om nu: ditt kylskåp. Vi säger ditt kylskåp av den enkla anledningen att de flesta har samma problem med sina kylskåp och att därför fler kan relatera till det vi ska säga.

Hur ser egentligen ditt kylskåp ut? Troligt är att det är smockfullt av saker som du inte använder- och som du aldrig kommer att använda heller. Hur ser det ut inför ert fredagsmys med tacos? Jo, du köper en massa såser – fast du vet att du har kylen full av halvfulla sådana – och så fyller du på med ytterligare saker som enbart kommer att stå och ta plats och – i värsta fall – mögla. Det är så många av oss gör och det är det som vi måste förändra.

Att inte hålla rent i sin kyl är nämligen något som kan ge sjukdomar och där man av den anledningen måste agera med ett större allvar. Tacosås å sin sida dock – etter värre är det när folk köper sallad, gurka, tomat, potatis och andra färskvaror, stuvar kylen full och ideligen fyller på med nytt. Det som sker här är att salladen förmultnar och kontaminerar kylen. Även om du slänger den så kommer bakterierna att ligga kvar. Ett ohållbart tillvägagångssätt – i synnerhet i hushåll där det finns småbarn. Nej, det är – först och främst – dags att applicera formeln om en in- en ut till kylskåpet. Det andra steget handlar om att städa dte med jämna mellanrum; något som vi tänkte visa på hur du gör på bästa sätt här nedan:

 • Plocka ur: använd ett gammalt badlakan och lägg alla produkter från kylskåpet på denna.
 • Släng! Kasta bort allt som har gått ut och släng det som du vet inte kommer att användas (läs exempelvis tacosås och gammal sylt).
 • Fyll diskhon med varm vatten: Blanda därefter i några teskedar bakpulver, lite vinäger och lite diskmedel. Ta ut alla hyllor och alla plan ur kylen och placera dessa (så gott det går) i diskhon. Skrubba med diskborsten. Passa på att skrubba insidan av kylen också; även här fungerar diskborsten bra.
 • Ta de större hyllplanen ur diskhon och gnugga en citronskiva över dessa innan du sköljer av dem. Torka rent med en trasa och placera tillbaka in i kylen.
 • Rengör utsidan grundligt med rengöringsmedel, disksvamp och en trasa.

 

Rengöra kylskåp 

Få bort dålig lukt i ditt kylskåp

Även om man håller rent i kylen så finns det ändå många som upplever kylskåpet i fråga som ofräscht; detta då det ändå sitter kvar en viss odör i det. Detta går att komma till bukt med och det är möjligt att få bort den dåliga lukten genom ganska enkla metoder. Det krävs alltså inget gigantisk ingrepp för att slippa stank och dålig lukt och du behöver inte offra en söndag för att få ditt kylskåp att lukta fräscht. Nej, det räcker att du provar några av dessa trick:

 • Doppa bomull i lite vaniljpulver och placera tussar lite varstans i kylen. Bomull absorberar dels dålig lukt och dels så sprids också den väldoftande vaniljen i kylen.
 • Ättika: Ättika är något som bör finnas i varje hem – detta då livsmedlet i fråga är rena universalmedlet för all typ av rengöring. Så även då det kommer till odör och dålig lukt. Fyll en sprayflaska med vatten och ättika, spraya i kylen och torka av med en fuktig trasa.
 • Saltvatten: Blanda ungefär fyra liter vatten med några grabbnävar salt och blöt en trasa i detta. Torka av inuti kylen.

 

Ta bort dålig lukt i ditt kylskåp med bakpulver

Skulle tipsen ovan inte göra jobbet så finns det ett trick som garanterat kommer att få bort den dåliga lukten ur ditt kylskåp: nämligen att använda bakpulver. Först och främst dock; bakpulver går utmärkt – men det gör även bikarbonat; dessa två är nämligen i grunden samma sak. Har du enbart bikarbonat hemma så går detta således utmärkt att använda. Med detta klargörande så fortsätter vi med det enkla tipset om hur du får bort den dåliga lukten.

Fyll en liten skål med varmt vatten och blanda i några skedar bakpulver. Gå sedan systematiskt igenom alla delar av kylen med hjälp av en trasa. Avsluta med att fylla en skål med enbart bakpulver, placera denna i kylen och låt den stå över natten.

Undvik ett illaluktade kylskåp i framtiden

Vi tänkte, avslutningsvis, ge några tips kring hur du förebygger den dåliga lukten och hur du ska agera för att slippa öppna kylen och rygga tillbaka med näsan klämd mellan tumme och pekfinger. Några enkla förhållningsregler, helt enkelt:

 • Skruva alltid på locken. Gör det till en vana att försluta alla förpackningar och burkar.
 • Torka av. Om du använt exempelvis sylt så kan du med fördel torka av glasburken med en fuktigt trasa innan du åter ställer den i kylen. Minska kladdet.
 • Plasta in: Se till att plasta in exempelvis lök och andra råvaror som av hävd har en fränare doft. Dessa brukar även ge smak till annat – det är inte ovanligt att en halvskuren lök och smaken av denna sprider sig till exempelvis smör.
 • Ställ in bikarbonat/bakpulver/ättika. Med jämna mellanrum kan du ställa in en skål med något av nämnda livsmedel och låta denna verka över natten. Även citronskivor kan fungera. Blev det några skivor kvar efter fiskmiddagen så kan du med fördel lägga in dessa i kylen snarare än att slänga dem.

Rengöra spis | Rengöra rostiga spisplattor | Använda bakpulver

12 okt 2017

Våra tips för att rengöra en spis. Läs bland annat om hur du kan rengöra spisplattor, även rostiga sådana. Bakpulver är ett bra hjälpmedel.

Konsten att rengöra en spis

Du vet hur det är. Du har gäster som ska komma vilken sekund som helst och samtidigt som du slår en bearnaisesås så börjar kastrullen med potatis att koka över och köttbiten du har i stekpannan börjar fräsa, ryka och skvätta olja omkring sig. Allt detta gör att du ser hur din spis blir överbelarmad av rester, matspill, fett och smuts; något som du – i och med dina ankommande gäster – inte kan ta tag i direkt. Något som ytterligare gör att allt hinner gro in och där du kommer att få ett gigantiskt projekt framför dig i form av rengöring.

Kort och gott: spisen är det område i köket som blir mest drabbat av matspill, smuts och annat. Det som är bra är att de flesta numera har spishällar och att rengöringen av spisen därmed blir lättare; det är avsevärt mycket enklare att jobba på en plan yta än på en kuperad sådan. Med kuperad menar vi naturligtvis spisplattorna.

Är det då så svårt att rengöra en spis? Nej, det behöver det inte vara. Naturligtvis så måste man ha i åtanke hur pass ingrodd den är också – men i de flesta fall så handlar det om ett ganska lätt jobb. Vi tänkte visa på några effektiva metoder som fungerar och som gör hela projektet lättare. Det bästa är att du förmodligen bara behöver öppna dörren till ditt skafferi för att hitta de rengöringsmedel som vi rekommenderar också. De bästa metoderna sker nämligen med rengöringsmedel som vanligtvis inte förknippas rengöring. Låter det luddigt? Följ med!

Första metoden för att rengöra en spis:

 • Fyll en sprayflaska med varmt vatten. Ta en deciliter ättika och två stycken matskedar bikarbonat.
 • Spraya över spisen och låt stå i några minuter.
 • Ta en fuktig tvättsvamp och gnugga rent. Har du spishäll så kan du med fördel använda dig av skrapan (rakbladet) som du köper i din vanliga livsmedelsbutik.

 

Fördelen med denna metod är att du kan låta sprayflaskan stå i nära anslutning till spisen och att du kan spruta på lösningen med jämna mellanrum. Spiller du medan du lagar mat – spraya på och låt det dra medan ni äter. Då ni är färdiga så är det bara att torka av. Miljöpåverkan måste även den nämnas. Det här är ett ytterst bra medel även sett till miljön.

Rengöra spis

Lite knivigare att rengöra spisplattor

Som sagt, spishällen har gjort rengöringen lite lättare. Det finns dock fortfarande de som har spisar med vanliga plattor och här blir det lite tuffare att göra rent. Det är, helt enkelt, svårt att komma åt mellan plattorna och oavsett hur mycket man skrubbar så kan det ligga kvar bruna, trista spår. Vi har dock en metod som brukar ge ett gott resultat. Återigen så handlar det om ett medel med minimal miljöpåverkan och med produkter som förmodligen redan finns i ditt hem.

Det vi ska säga är att du kanske behöver använda lite oortodoxa verktyg vid rengöring av spisplattor. För att komma åt så kanske det inte räcker med en vanlig tvättsvamp. En rekommendation är att du använder en gammal, uttjänad tandborste för att komma åt riktigt. På plattorna – i själva springorna – kan du prova att använda spetsen på en tandpetare. Det brukar fungera.

Vårt tips är att rengöra spisplattor med bakpulver

Det första medlet vi tipsade om var ättika. Nästa tips är bakpulver och processen här är väldigt enkel. Du tar några skopor bakpulver och strösslar detta över spisen. Koncentrera dig på de värsta områdena. Låt detta dra in några minuter och under tiden kan du använda din vattenkokare för att koka upp någon liter vatten. Häll vattnet direkt på spisen. Det kommer att fräsa till ganska rejält – men det är bara en reaktion av att bakpulver och hett vatten möts; ingen fara alls. Låt detta dra i några minuter innan du torkar av – utan att bränna dig – med en trasa.

Naturligtvis: i och med att det handlar om hett vatten så måste du se till att du inte bränner dig själv då du häller det på spisen. Se även till att eventuella barn och djur håller sig borta från köket medan du utför denna rengöring. Häll lugnt och försiktigt och med en jämn stråle.

Så här kan du rengöra rostiga spisplattor

Att mat, fett och smuts fastnar på- och runt spisen är en sak. Det är – som vi gått igenom ovan – en ganska smal sak att få bort. Värre är det om det handlar om andra förfulande saker som fått fäste på spisen. Det är inte ovanligt att spisplattor blir angripna av rost och det är heller inte särskilt svårt att förklara varför så sker. Det handlar om metall (inte sällan gjutjärn) och det handlar om att du lagar mat i anslutning till denna – något som ofta sker med vatten och som du glömmer/missar att torka bort. Lyckligtvis så är rost på spisplattor relativt lätt att få bort och vi tänkte visa dig hur här nedan:

 • Strössla lite bikarbonat/bakpulver direkt på plattorna.
 • Blanda en deciliter ättika och varmt vatten i en sprayflaska.
 • Spraya över och låt stå i några minuter.
 • Ta svinto och blöt en rejäl boll. Gnugga!
 • Använd en tandborste om det inte blivit fritt från rost och försök att peta mellan springorna med en tandpetare eller med något annat spetsigt.
 • Avsluta med att värma upp plattorna. Var försiktig dock och ha hellre en lägre värme under en längre tid än en hög värme under en kort tid.

 

Det senare kan du med fördel göra i ett förebyggande syfte också. Ha plattorna på en stund efter att du rengjort dem; det gör att fukt och kondens försvinner – något som förhindrar framtida rostangrepp.

Du har förmodligen stött på något som heter spissvärta – en produkt som du penslar på plattorna och som gör att de blir svarta och fina. Här är vårt råd att du är lite försiktig. Använder du för mycket så finns en risk att det färgar av sig på kastruller, stekpannor och annat du ställer på dina spisplattor.

Rengöra ugn | Lär dig göra rent ugnen | Med bakpulver / ättika

11 okt 2017

Guide till hur du bäst rengör en ugn. Konkreta tips för att uppnå bästa möjliga resultat, till exempel genom att använda bakpulver eller ättika.

Att rengöra en ugn från grunden

Felet som de flesta av oss gör vid våra ugnar är att vi låter saker och ting torka in och bränna fast. Detta är ganska naturligt – har du exempelvis lagat en gryta eller pizza i ugnen så vill du äta denna så fort som möjligt och du vill inte sätta igång med att torka bort matrester som runnit ut i ugnen (något som dessutom hettan kan sätta stopp för). Det man dock ska försöka göra är att agera så fort som möjligt. Det vill säga – efter att middagen är klar så kan man försöka ta bort matrester och spill innan det ”sätter sig” på riktigt.

Men, vi är väl medvetna om att många är lata av naturen. Det är helt enkelt lättare att slå igen ugnsluckan, låtsas som att det regnar och hela tiden upprepa den prodeduren. En procedur som dock får anses som ohållbar i längden. En ugn måste hållas ren och det bästa är att göra så allteftersom man använder den. Skulle så inte ske – ja, då frå man avar beredd på att ta i med hådhandskarna.

Vi tänkte visa några tips på hur du kan rengöra din ugn och det första tillvägagångssättet är applicerbart på en riktigt, riktigt igengrodd och skitig ugn. Kort sagt: en ugn som aldrig har städats och som man måste få ren. En rengöring som ofta sker inför en visning av bostaden. Denna ser ut så här:

Du behöver: handskar, ammoniak, munskydd, vatten, skål (en som klarar hetta och värme), diskmedel, skursvamp – gärna av nylon.

Så här gör du:

 • Sätt igång ugnen och låt den förvärma på ungefär 65 grader.
 • Koka upp en liter vatten i en kastrull.
 • Häll två deciliter ammoniak i en skål. Ta därefter kastrullen med kokande vatten och placera denna i botten av ugnen. Ammoniaken ska plceras på ett galler ovanför.
 • Slå av ugnen.
 • Gå och lägg dig. Det vill säga – det här ska stå över natten.
 • Börja morgonen med att vädra ur ugnen i ungefär en kvart. Ta ur både skål och kastrull från ugngen – utan att hälla ut innehållet.
 • Häll varmt vatten och några droppar diskmedel i ammoniaken. Ta på gummihandskarna och börja gnugga med tvättsvampen. Allt kommer att lossna.
 • Klart!

 

Viktigt att veta: Ammonikak är inget ämne att leka med. Det är extremt starkt och du vill inte få det på vare sig huden eller på dina kläder. Se till att använda munskydd och se till att de kläder du använder inte är de finaste du har. Var försiktig! Återvinn genom att hälla ammoniaken i en glasburk och sortera som farligt avfall på din återvinningsstation. Häll inte ut i avloppet!

Rengöra ugn

Göra rent ugn – några snabba fakta

Det bästa du kan göra då det kommer till att rengöra din ugn är att jobba systematiskt. Rengör du efter varje användning så slipper du de här större projekten vi gick igenom ovan. Det näst bästa tipset vi kan ge är att ta dig tid: de flesta tips som vi kommer att ge handlar om att låta respektive medel som används få tid att torka in. Med ett undantag och det handlar om ättika. Den här metoden fungerar ganska snabbt och du behöver inte avsätta en natt för att den ska fungera. Naturligtvis här: allt beror på vilken nivå av smuts din ugn ligger på. Du kan inte förvänta dig att ättika-metoden ska fungera förbehållslöst och utan tvivel. Då kommer du att bli besviken. Men, för den lite lätt smutsiga ugnen så fungerar metoden i fråga väldigt bra. Hur ser den då ut?

Rengöring av ugn med ättika

Så här kan du rengöra din ugn med hjälp av ättika. Ta först en värmetålig skål och fyll denna med vatten utblandat med en rejäl skvätt ättika 24%. Slå på ugnen och låt denna nå en temperatur om 50-60 grader. Placera skålen i ugnen och låt den stå i ungefär en timme.

Det som sker här är att syran i ättikan blandas i värmen; något som direkt angriper fett och smuts och löser upp detta.

Ta ut skålen efter att timmen passerat. Nu kan du fylla en hink med varmt vatten och blanda med valfritt rengörningsmedel. Ett tips är citronsåpa som utöver sin effektivitet även skänker en angenäm doft till hela köket. Doppa en tvättsvamp i blandningen och börja gnugga rent. Längst in i hörnen kan du med fördel använda en gammal tandborste. Den här metoden fungerar – som sagt – bäst vid ugnar där fett, smuts och matrester inte är så ingrodda. Och: det är en metod som – tack vare att den går så pass fort – fungerar utmärkt i förebyggande syfte. Ska du ha gäster över och behöver ge din ugn en snabb ansiktslyftning – använd ättika.

Mer ingrodd smuts – prova att rengöra din ugn med bakpulver

Om din ugn skulle vara ingrodd av smuts, matrester och fett och där du inte vill använda dig av starka kemikalier (som exempelvis ammoniak, som vi gått igenom) så finns det andra metoder. Dessa är kanske inte fullt lika effektiva – men de fungerar väldigt bra ändå. Naturligtvis så måste du se över vilken typ av smuts och hur pass illa ingrodd den sitter i din ugn också. Ibland så kräövs det en rejäl skjuts och där måste du använda dig av starka medel för att nå ett perfekt resultat. Det är dock inte ovanligta tt en ugn går att få ren utan kemikalier och starka rengöringsmedel; något som naturligtvis är väldigt bra om mans er till sin egen hälsa och till naturen. Vi tänkte visa den bästa metoden och gå igenom denna från grunden. De du behöver är följande:

Disktrasa. Bakpulver. Vinäger. Sprayflaska. Tandborste. Gummihandskar. En skål.

Så här gör du:

Del ett:

 • Ta skålen och blanda bakpulver med lite vatten. Det ska inte vara en sås – det ska påminna om en pasta.
 • Plocka bort alla galler och plåtar ur ugnen.
 • På med handskarna och börja smeta in pastan i ugnen. Täck varenda del och var beredd på att det kommer att bli brunt. Mängden är i sak oväsentlig – se snarare till att varje område täcks.
 • Låt stå i tolv timmar.

 

Del två – följande dag:

 • Blöt en trasa och torka av så mycket du kan inne i ugnen.
 • Fyll en sprayflaska med vatten utblandat med vinäger – en rejäl skvätt.
 • Spraya inne i ugnen. Det kommer att brusa och det kommer att skumma; en kemisk reaktion av vinäger och bakpulver.
 • Torka av allting med en trasa.
 • Slå på ugnen på 50 grader och låt den stå i tjugo-trettio minuter.
 • Stoppa tillbaka galler och plåtar.

 

Ugnsluckan? Använd samma pasta, smörj in och låt stå i ungefär en halvtimme innan du torkar rent med en blöt trasa.

Städa köket | Våra städtips för ditt kök

10 okt 2017

Städa köket som ett proffs! I vår serie med städtips är det nu fokus på kök. Lär dig hur du håller ett av hemmets viktigaste rum snyggt & fräscht. 

Städa köket för ett mer trivsamt hem

Det finns några områden i ett hem som måste hållas renare än andra och där man faktiskt riskerar att bli sjuk om man inte håller efter. Lite damm i hallens olika hörn eller lite skräp på golvet i barnens rum – ingen fara. Då det börjar se illa ut i kök och i badrum – ja, då är man dock ute på lite djupare vatten. Köket i synnerhet. Håller man inte rent i köket så riskerar man att föra olika bakterier vidare till sina livsmedel och det man äter. Det handlar alltså om att man genom den dåliga, undermåliga hygienen riskerar att göra sig själv och övriga medlemmar i familjen sjuka.

Många ser en städning av köket som ett evighetsprojekt; det tar aldrig slut och det finns inga lätta vägar att få det rent. Riktigt så är det inte. Visst; i och med att städning i köket är extra viktig så får man vara beredd på att lägga ner lite extra tid på den. Det mesta handlar dock om att underlätta för sig själv och genom att skapa goda vanor också komma undan lite lindrigare rent tidsmässigt då städningen ska ske.

Menas här: du behöver inte städa ett rent bombnedslag varje gång. Håller du efter så blir också städningen betydligt lättare. Gör det till en vana att torka bort matrester efter tillagning, gör det till en vana att öppna kylen och slänga det som har gått ut, se till att diska så snart du ha ätit, torka av fläkten efter matlagningen, byt disktrasor regelbundet – extra viktigt; din disktrasa är en gigantisk bakteriehärd! – och ha en sop i nära anslutning så att du hela tiden kan sopa upp smulor och annat. Genom detta tillvägagångssätt så kommer du att slippa avsätta flertalet timmar på att städa köket. Framförhållning ger bättre resultat och skapar mer tid för dig.

Städa köket

Några snabba städtips för ditt kök

Att det då och då krävs en rejälare städning av köket ska man dock inte sticka under stol med. Även om man håller efter enligt ovan nämnda metoder så behövs det ibland rejälare och mer kraftfulla tag. Vi tänkte därför samla några tips som kan vara användbara för dig att använda då det är dags för en lite mer rejäl städning av köket.

 • Börja med ugnen. Ska du rengöra din ugn så behöver denna förmodligen ”stå och dra” ett tag. Köper du ett speciellt rengöringsmedel för ugnen så behöver detta tid för att verka och dra in. Ett tips är därför att du låter detta ske över natten som föregår din städdag; har du tänkt städa köket under söndagen så kan du med fördel spruta in ugnen under lördagskvällen och få ett enklare jobb då det väl är dags att börja städa. Och: använd handskar – de flesta medel för ugnsrengöring är starka och innehåller mycket kemikalier. Ett andningsskydd kan också komma väl till pass.

 • Börja uppifrån. Felet många gör – vid all typ av städning – är att man börjar i fel ände. Genom att börja städa golv och underskåp så skapar man dig dubbelt jobb. Vad händer då du väl ska torka av överskåpen eller damma på ovansidan? Jo, allting rinner/faller nedåt och du får börja om.

 • Plocka ur kyl och skafferi. Lägg en badhanduk (som du inte är speciellt rädd om) på golvet och ställ alla varor du har i kyl och skafferi där. Ta ur alla hyllplan ur kylen och lägg dessa i blöt. Under tiden så kan du börja sortera. Släng allt som passerat utgångsdatum. Skölj ur halvfulla brukar (som du vet att du inte kommer att använda) och sortera bort dessa. Se över skafferiet och torka bort allt mjöl, alla flingrester och allt annat spill från detta. Dammsug gärna där du kommer åt! Rengör alla hyllplan och lådor och sätt tillbaka dessa i kylen innan du ställer tillbaka de produkter som klarat gallringen.

 • Diskho, kranar och diskbänk. Gnugga – gärna med svinto – för att få det skinande resultat du vill nå. Använd gärna en tandborste (som du slänger efteråt) för att komma åt överallt. Var ihärdig och sluta inte förrän det verkligen glänser. Som en sista touch kan du använda ättika på kranen; ett välbeprövat knep som ger det där lilla extra.

 • Bänkskivor. Torka av bänkskivorna med medel anpassat efter hur de ser ut. Läs på förpackningen innan du sätter igång. Du vill inte förstöra en fin bänkskiva i natursten genoma tt lägga ett surt rengöringsmedel på det. På bänkskivor av trä så fungerar ofta en blandning av hett vatten och grönsåpa allra bäst.

 • Dammsug och torka golven. Avsluta med att dammsuga och torka av golven.

 

FLER ARTIKLAR

Rengöra ugn

Rengöra ugnsplåt

Rengöra spis

Rengöra induktionshäll

Rengöra kylskåp

Rengöra kaffebryggare

Städa badrum | Våra städtips för badrummet

27 sep 2017

Städa badrum på bästa vis. Vi ger dig de bästa städtipsen för badrummet så att du kan hålla rent på en av husets viktigaste platser.

Städa ditt badrum effektivt

Badrummet är – tillsammans med köket – det område i en bostad som på många sätt definierar hur man egentligen bor. Menas här: har du besökare i din bostad och de ser att ditt badrum är smutsigt, att det finns kalkavlagringar längs kaklet och att både toalett och handfat är smutsiga så kommer de att ta med sig det intrycket till resten av huset. Dessutom så är ett rent badrum något som gör under för den egna känslan av hemmet också och som gör att man blir piggare, gladare och mer benägen att hålla rent även i övriga delar av bostaden.

Frågan är varför många har så pass smutsiga badrum och varför man inte agerar? Vi tror att det hela handlar om en kombination av att lättja och bristande kunskaper. Många städar nämligen de facto sina badrum regelbundet – men upplever ändå att rummet i fråga känns sunkigt och oinbjudande. Man gör, helt enkelt, fel då man städar.

Det här tänkte vi försöka ändra på genom att visa hur du på ett effektiv sätt kan få ett vackert, fräscht och hygieniskt badrum. Det behöver verkligen inte handla om – som många tror – ett par timmars arbete. Nej, det brukar räcka med ungefär en kvart.

Du behöver följande saker:

 • Plastpåse
 • Gummihandskar
 • Toalettrengöring
 • Allrengöring
 • Fönsterraka
 • Fönsterputs
 • Ättika 24% i en sprayflaska
 • Toaborste
 • Tandborste
 • Toalettpapper
 • Disktrasa
 • Dammsugare
 • Skurhink och skurborste
 • Handduk

 

Så här går du tillväga:

 • Börja med att plocka upp allting från golvet och släng överflödiga saker – papper, pappersrullar, plast etc – och släng detta i soppåsen.

 • Spraya toaletten med allrengöring – från toppen till botten – och låt detta dra in.

 • Ta toalettrengöring och se till att använda ”näbben” på behållaren för att komma åt vid kanten på insidan (där vattnet kommer då du spolar). Låt dra in.

 • Spraya ättika på kakel och klinkers samt på kranar och duschmunstycket. Låt dra.

 • Använd fönsterputs och applicera detta på spegeln. Ta ljummet vatten och blöt en disktrasa. Börja gnugga ut vatten och fönsterputs – använd mycket vatten – och dra av med din fönsteraka – uppifrån och ned. Torka av rakan noggrant efter varje avslutad längd.

 • Spraya handfatet med allrengöring.

 • Börja rengöra toaletten – naturligtvis med handskarna på. Använd toaborsten och gnugga rejält. Tandborsten kan du använda nere vid golvet längs silikonlisten och efter kanten på insidan.

 • Torka av toaletten med papper. Snåla inte!

 • Ättikan du applicerat på kakel och klinkers kan du torka av med disktrasan och avsluta med att använda duschmunstycket för att spola av plattorna i fråga.

 • Gör rent handfatet med en disktrasa.

 • Dammsug och avsluta med att torka golven.

 • Klart!

 

Vid städning av badrummet så finns det några nycklar som går att använda. Dels så kan du tänka att jobba uppifrån- och ner (så att smuts och damm hela tiden åker nedåt; därav avslutning med dammsugning/golvtorkning) och dels så kan du tänka att förbereda och underlätta för dig själv. Spraya – låt dra in – fortsätt vid något annat område – återgå och torka rent.

Städa badrum

Vårt bästa städtips för badrummet

Det absolut bästa städtips vi kan ge för badrummet är väldigt enkelt: håll efter hela tiden. Du kan underlätta genom att göra det till en vana att ha en sprayflaska med Ättika 24% stående inne i badrummet. Spraya toaletten varje kväll och du kommer att få bort – och förhindra uppkomsten av – alla kalkavlagringar. Du kan även spraya kakel och klinkers med jämna mellanrum och skölja av med vatten. Ättika är ett riktig universalmedel sett till hur det får saker och ting att riktigt glänsa.

Försök även att underlätta för dig själv. Investera i en riktigt bra sopkorg – finns snygga som smälter in i badrum; oavsett design – och se till att slänga saker i denna istället för på golvet. Se även till att se över din förvaring. Det blir lättare att hålla efter om du förvarar alla krämer, lotion, hårprodukter och tandborstar i ett skåp istället för att de står framme på handfatet.

Det behöver inte vara så jobbigt och svårt att hålla rent i badrummet och genom detta få ett mer trivsamt hem att leva i.

Fönsterputsmedel | Lär dig göra eget fönsterputsmedel

26 sep 2017

Bör man använda fönsterputsmedel när man putsar sina fönster? Kan man göra sitt eget fönsterputsmedel? Här får du svar!

Är fönsterputsmedel verkligen nödvändigt?

Få saker har samma effekt för en bostad som nyputsade fönster. Har du någon gång sett före- och efter-skillnaden så vet du vad vi menar. En bostad kan vara hur kliniskt ren som helst, men är fönstren smutsiga så kommer ändå det samlade intrycket att vara att bostaden i fråga är ganska sunkig.

Det ett par rena fönster gör är att släppa in ljuset på ett bättre sätt och i synnerhet så bör man som boende i större städer ta denna fråga på ett lite större allvar än vad många gör idag. Detta då smuts och avgaser fastnar i en större omfattning och att fönstren i och med detta måste rengöras mer frekvent. Här handlar det dock inte om något dagligt projekt – att putsa fönstren kanske två gånger/halvår brukar räcka.

Frågan är hur man ska göra? Det finns några tekniker som brukar användas och vi tänkte visa lite närmare på hur två av dessa ser ut. Många slår ett slag för att använda exempelvis gammalt tidningspapper för att få fönstren rena – men vi vill hävda att denna teknik är lite för omständlig och bökig. Visst, den ger resultat; men det tar avsevärt mycket längre tid än vad vi anser att man ska behöva lägga på att putsa sina fönster. De metoder vi ska presentera går lite snabbare och är minst lika effektiva sett till det färdiga resultatet.

Innan vi börjar så ska vi dock reda ut en sak gällande vilka produkter som ska använda. Många anser att fönsterputsmedel är överflödigt och att man kan använda sig av annat istället. Detta då just fönsterputsmedel är ganska starkt och kan innehålla kemikalier.

Vi anser att en fönsterputs med hjälp av fönsterputsmedel är effektivast – men vi är också på det klara med att alla inte kan – eller vill – använda ett så starkt medel. Därför kommer vi att presentera en metod där detta medel ingår och en metod där vi använder oss av ett alternativ. Vi börjar med att visa hur du putsar fönster med hjälp av fönsterputsmedel.

Du behöver: Fönsterputsmedel. Fönsterraka. Tvättsvamp. Rakblad. En hink med vatten. Handdukar. En skruvmejsel (beroende på vilket typ av fönster du har). Disktrasa.

Så här gör du:

 • Börja med att använda rakbladet för att ta bort ingrodd smuts – exempelvis fågelspillning.

 • Spraya fönstret med fönsterputsmedel.

 • Blöt tvättsvampen rejält och gnugga in vatten över fönstret och så att det blandas med fönsterputsmedlet.

 • Se till att allt blir täckt och ta din fönsterraka i ena handen och en handduk i den andra.

 • Dra metodiskt uppifrån- och ned. Torka av rakan efter varje längd du dragit.

 • Upprepa till dess att fönstret är fritt från vatten.

 • Avsluta med att torka av längs kanterna med en torr trasa.

 

Värt att veta:

 • Tänk på att varje fönster har fyra sidor. Det innebär att du måste öppna – med hjälp av exempelvis en skruvmejsel – och rengöra insidorna på samma sätt. Listen på insidan kan vara väldigt smutsig så den bör du ägna extra mycket tid på. Detsamma gäller persiennerna.

 • Var beredd på att det kommer att gå åt en hel del handdukar. De bör vara torra då du torkar av fönsterrakan; annars riskerar du att få de där vita strecken på glaset.

 • Se till att göra det enkelt för dig genom att plocka bort blommor, krukor och annat som du har stående på fönsterbrädan. Täck även golvet så att det inte tar skada av vatten och spill.

 • Var försiktig! Det kan handla om höga höjder och här bör du inte ta några risker. Anlita hellre hjälp om det känns för farligt.

Rengöring med fönsterputsmedel 

Gör ditt eget fönsterputsmedel

Vi utlovade en andra metod för att putsa fönstren; men egentligen är det samma procedur som gäller. Skillnaden ligger i att du tillverkar ditt eget fönsterputsmedel och således dels får ett medel som du vet vad det innehåller och dels får ett mer miljövänligt sådant. Var dock beredd på att det inte är lika effektivt och att du får jobba lite hårdare för att dina fönster ska bli rena.

Så här gör du ditt eget fönsterputsmedel:

 • Ta en sprayflaska och fyll denna med fem deciliter varmt vatten

 • Ta en halv kapsyl Ättika 24% och häll denna i flaskan

 • Blanda i några droppar diskmedel. Överdosera inte – då blir det för fett.

 • Skaka om så att allting blandas.

 • Klart!

Städa toalett | Våra städtips för toaletten

25 sep 2017

Städa toalett - tråkigt men viktigt. Här får du städtips för toaletten från professionella städare. Vilken utrustning behövs, vilka medel bör användas, mm.

Vikten av att städa din toalett grundligt

Toaletten är – av förklarliga – skäl det område i din bostad där mest bakterier samlas och där man således måste vara extra noggrann vid städningen. Att städa toaletten är något som man kan göra lite oftare än vad man gör vid andra områden i bostaden. En ren toalett minskar risken för sjukdomar och dessutom så är en ren sådan väldigt inbjudande. Om du tänker dig en smutsig, ingrodd toalett så är det ingen vacker syn, eller hur?

Ser man toaletten och den generella städningen hos vanligt folk så finns det dock mer att önska. Många gruvar sig inför projektet, skjuter upp det och slarvar då man väl tar sig tiden. Något som är lätt att förstå i och med vilket område det handlar om – men det får inte fungera som någon ursäkt. Det behöver inte vara så avancerat att städa en toalett och det finns hjälpmedel som gör detta mindre äckligt. Vi tänkte visa ett effektivt sätt som du kan använda dig av och som garanterat fungerar.

Du behöver detta:

 • Toalettrengöring
 • Gummihandskar
 • Allrengöringsmedel
 • Tandborste
 • Toalettborste
 • Papper

 

Så här gör du:

 • Börja med att ta på dig gummihandskar och spraya därefter toaletten med allrengöringsmedel. Var noggrann och jobba från toppen till botten. Låt medlet dar in och verka.
 • Fäll upp locket och hitta kanten där vattnet kommer då du spolar. Ta förpackningen med toalettrengöring och applicera innehållet längs hela kanten – på insidan.
 • Ta papper (det fungerar med vanligt toalett- eller hushållspapper) och torka ren toaletten. Släng detta separat i en soptunna. Var inte snål med papper – byt ofta för bäst resultat.
 • Nu är det dags att använda tandborsten för de ställen som är svåra att komma åt – exempelvis längs kanten på insidan av toaletten och nere vid silikonkanten vid golvet.
 • Ta toaborsten och skrubba rent på insidan.
 • Spola toaletten och du är klar.

 

Se till att de handskar som du använt antingen kasseras eller exkluderas enbart till framtida toalettstädningar. Du vill inte använda dessa då du gör rent i exempelvis köket. Detsamma gäller – naturligtvis – tandborsten. Märk den så att inga olyckor sker.

 Städa toalett

Alternativa städtips för din toalett

Där hade vi ett exempel på en standardstädning av toaletten. Ett sätt som är effektivt – men som sker med hjälp av ganska starka medel och kemikalier. Det finns även andra sätt för att rengöra toaletten och där man inte behöver använda så starka medel.

Ett bra tips är att du fyller en sprayflaska med 24 % Ättika och att du försöker göra det till en rutin att spraya toan varje kväll innan du går och lägger dig. Den här metoden håller din toalett ren, fräsch och fri från avlagringar. Då och då så kommer du ändå att få genomföra en mer omfattande rengöring – men med hjälp av den här enkla kvällsrutinen så behöver den inte ske lika frekvent. Här jobbar du i ett förebyggande syfte.

Ett annat städtips för din toalett är lite mer udda och innebär att du häller ut en flaska Coca-Cola (!) i toaletten och låter vätskan dra in i ungefär två minuter. Häll överallt och se till att varje yta täcks. Ta därefter din toaborste och gnugga överallt innan du spolar. Du kommer att se att all smuts, alla avlagringar och allt fett är spårlöst borta.

Det senare tipset kanske inte är det som du bör använda som din ordinarie metod för att rengöra toaletten. Coca-Cola-rengöringen kan dock vara ett utmärkt komplement att använda dig av de gånger du vill ha en fräsch toalett men inte har tiden att städa så grundligt.

Få hjälp med städningen

Bor du i Stockholm eller någon närliggande stad som Uppsala, Västerås, Örebro eller Gävle och behöver hjälp med städning? Kontakta oss så hjälper vi dig! Vi erbjuder alla typer av städtjänster.

Så förbereder du bäst inför en flyttstädning

20 sep 2017

Om du har bestämt dig för att för att beställa flyttstädning i Stockholm och vill vara säker på att allt ska hinnas med på den tid som har avtalats är det viktigt att du ger städarna rätt förutsättningar för att kunna göra sitt jobb. Här kommer några tips som underlättar jobbet för städpersonalen och ser till att allt är färdigt till slutbesiktningen.

Se till att allt är tömt

Steg nummer ett är givetvis att allt ska vara helt tömt för att städarna ska kunna arbeta. Det går inte att utföra en ordentlig flyttstädning om dina möbler eller kartonger fortfarande står kvar i bostaden.

Skulle det vara så att du måste genomföra både flytt och flyttstädning på samma dag är det bäst att boka in flytten tidigare på morgonen och städningen på eftermiddagen om möjligt. Annars kan ni försöka koordinera det så att du ställer in de sista sakerna i ett rum så att städpersonalen kan komma åt att städa alla andra utrymmen först och sen tar det sista rummet när det är tomt.

Lådor, skåp och garderober måste även de vara helt tomma för att dina städare ska kunna göra jobbet perfekt. Kylen och frysen bör helst tömmas dagen innan så att du kan stänga av dem, låta frost och isrester smälta bort och rinna ut i en behållare. Annars är det svårt att rengöra dem ordentligt.

Laga hål och andra skador

Innan städningen sätter igång bör du även se till att laga eventuella hål i väggarna eller skador på golven. Med fördel görs detta några dagar i förväg. Tavlor och annat som hänger på väggen kan du ta ner innan själva flytten sätter igång. Det är nämligen viktigt att spackelmassor och färg torkar ordentligt så att det är möjligt att rengöra väggarna. Det ingår nämligen i en flyttstädning att man dammtorkar väggarna och skulle det då finnas fuktig färg eller igenspacklade hål som inte har torkat blir resultatet inte bra. Det finns risk för att man får dammrester som fastnar så att man måste göra om hela jobbet.

För att sammanfatta det kort: Se till att hela bostaden är tömd och att allt småfix är gjort innan städningen sätter igång. Så kan din städpersonal arbeta snabbt och effektivt och du kan vara säker på att flyttstädningen blir godkänd.