Checklista inför flytt

Hur många gånger man än har flyttat blir man aldrig riktigt van. Man tror att man har koll på läget men ju närmare flyttdagen kommer, desto mer inser man hur mycket det är att göra och hur lite tid det är kvar. Då är det lätt att drabbas av panik och inte veta vad man ska göra. Men lugn, vi har en checklista med saker du bör tänka på inför en flytt. Titta igenom den i god tid innan din flytt och gör en noggrann planering, så kommer allting att gå utmärkt.

Att ägna någon timme per kväll under några veckor åt planering och packning är trivsamt och gör att flytten känns mer verklig

Ju tidigare du är ute, desto större chans är det att din flytt blir rolig och löper smidigt. Att ägna någon timme per kväll under några veckor åt planering och packning är trivsamt och gör att flytten känns mer verklig. Med denna metod undviker du dessutom sista minuten-packning och kan i lugn och ro gå igenom vad du vill ha med dig till din nya bostad så att du får en bra start där.

Boka flytthjälp och flyttstädning

Så fort du satt ett datum för flytten kan du boka flytthjälp och flyttstädning. Anlitar du oss kan vi ta hand om båda bitarna i en paketlösning. Att ta hjälp med flytten och städningen gör att du kan koncentrera dig på att organisera och att komma igång i din nya lägenhet, något som de flesta brukar tycka är ordentligt skönt när flyttdagen kommer. Arbetskostnaden får du ner rejält med ROT-avdraget.

Flyttanmälan och adressändring

Du ska även i god tid anmäla att du flyttar till skatteverket, så att det blir rätt i folkbokföringen. Du kan också använda dig av nättjänsten adressändring.se, som är kostnadsfri. Mot en kostnad kan du där även beställa ett års eftersändning av post.

Kontakta ditt försäkringsbolag

Ditt försäkringsbolag ska du också kontakta och meddela din nya adress. Flyttar du från en typ av bostad till en annan, till exempel från en hyreslägenhet till en bostadsrätt, krävs vanligen en annan typ av försäkring. Anmälan går oftast att göra på nätet, men vi rekommenderar att göra det på telefon, så att du är säker på att allt blir rätt.

Skriv nytt elavtal

Du måste kontakta både elnätsföretaget och din elleverantör. Elnätsföretaget äger elnätet där du bor och elleverantören levererar den. Flyttar du inte inom stadsdelen är chansen stor att det är ett annat elnätsföretag som äger elnätet på platsen du flyttar till. Din elleverantör kan du vanligtvis behålla, men du måste anmäla att du flyttar. Ring och kolla så hjälper de dig. Väntar du för länge med att kontakta elföretagen är tyvärr risken stor att edu inte har någon el när du flyttar in i din nya bostad.

Bredband, TV och telefoni

Kolla vilka som levererar bredband, TV och telefon på din nya adress och kontakta dem. Säg även upp dina gamla abonnemang i god tid, helst tre månader innan flytten.

Rensa ut källare och förråd

Börja tidigt att gå igenom all bråte i källare och vindsförråd. Var så osentimental du kan och släng eller skänk bort allt som du inte absolut måste ha kvar. Försök att packa det du vill ha kvar i kartonger och ställ ner i bostaden, så är förråden tömda och klara när flyttdagen kommer. Enormt skönt.

Följer du denna checklista, och framför allt, är ute i god tid, kommer din flytt att bli rolig och smidig. Lycka till!

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
19 Nov 2023