Rengöra fönsterbänk i sten/marmor

Vackra fönsterbänkar i sten – så rengör du dem

Fönsterbänkar i sten eller marmor är väldigt vackert. I alla stenskivor så finns det mikrosprickor och porer som kan suga åt sig vätska. Ifall vätskan är färgad så kan den göra att det blir en missfärgning av stenen som är svår att få bort. Skivans känslighet för fläckar varierar och beror på vad det är för typ av sten, vad den har för täthet, färg, textur, ytbehandling och stenes allmänna tillstånd.

Skydda din stenskiva mot fukt och fett

Om din fönsterbänk är ny och ren, eller för den delen gammal och ren, så är det viktigt att den poleras och behandlas med impregneringsvätska för att minimera risken för fläckar.
Impregneringsvätskan sugs in i stenens mikrosprickor där den stelnar och på så vis hindrar andra vätskor från att tränga in i stenen och missfärga den. Stenskivor behöver impregneras med jämna mellanrum för att behålla barriären mot andra vätskor.

fönsterbänk i sten med hund


Rengöra fönsterbänk i sten/marmor

För att rengöra din fönsterbänk från damm och lös smuts ska du bara använda en trasa och vatten. Till granit, som är ett extremt hårt naturmaterial, kan du med fördel använda en microfibertrasa men undvik redskap och medel som slipar och repar stenen. Undvik även diskmedel då det kan lämna ett klibbig yta som gör att stenes glans mattas med tiden.

Vissa rengöringsmedel som innehåller salter eller sura lösningar ska man undvika eftersom att de kan skadar stenen. Vid skötsel av marmor är det extra viktigt att undvika syror. För att vara på den säkra sidan så är det bra att använda rengöringsprodukter som är gjorda för stenytor.

Ta bort fettfläckar på stenskivor

För grovt nedsmutsade ytor och fettfläckar kan du använd fettbortagnings- eller lösningsmedel såsom lacknafta, thinner, aceton eller blyfri bensin. Först torkar man upp fläckarna med papper och sedan tvättar man med medlet som man sedan suger upp med papper.

Eftertorka ytan med en vattenfuktad trasa. Det finns även en metod man kan använda som kallas pastametoden. Den innebär att medlet man valt blandas med ett pulver med uppsugningsförmåga, till exempel krita eller potatismjöl, så att det blir till en pasta. Pastan sprider man ut på fläcken och den får sedan ligga där tills den torkat. Sedan borstar man bort den och torkar av med vatten. Prova på liten yta först.

Vid sura skador

Det värsta som kan hända din fönsterbänk i sten är att den får skador av syror. Det kan vara vanliga vätskor såsom läsk, juice eller alkohol som orsakat dom. Det som händer är att syrorna äter sig in i stenen och gör den matt. Det man kan gör är att köpa en speciell pasta som finns för att polera marmor. Om den inte fungerar, vilket den inte alltid gör, så måste skivan slipas om av en stenmurare.

Vi hoppas den här guiden har hjälpt dig ta hand om dina fönsterbänkar i sten/marmor lite bättre. 


Andra liknande artiklar

Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Rättigheter och skyldigheter i tvättstugan

Hur får man bort mal från garderoben?

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
11 Oct 2021