Rengöra plast | Tips & råd

Här kan du läsa enkla tips om hur du enklast går tillväga för att rengöra plast. Det kan bl a röra sig om köksredskap, möbler, prydnadsföremål och mycket mer.

Plast som inte rengörs regelbundet drar åt sig smuts och har även lätt att få bakteriebeläggningar, beläggningar som kanske inte alltid syns men som känns som en glatt hinna. Detta gäller till exempel på insidan av duschkabinen och andra plastytor i badrummet, men även i resten av lägenheten, som en plastmatta på golvet i tvättstugan till exempel.

”När du ska rengöra plast bör du utgå från så skonsamma metoder som möjligt, både vad gäller rengöringsmedel och städutrustning. Med rätt underhåll kan plast hålla sig i fint skick länge”

När du rengör plast är det allra viktigaste att tänka på att du inte repar plasten. Att skrubba med till exempel stålull gör att du ruggar upp ytan, vilket i sin tur leder till att bakterier och smuts lättare får fäste och ytorna blir svårare att få rent. I stället ska du utgå från så skonsamma metoder som möjligt, både vad gäller rengöringsmedel och städutrustning. Med rätt underhåll kan plast hålla sig i fint skick länge.

Plast som gulnat läggs i såpvatten

Har du plastföremål som gulnat och inte blir rena hur mycket du än försöker diska dem? Detta beror på en kemisk process som vissa typer av plast råkar ut för med tiden. Det går inte helt återställa gulnad plast, men lite av gulnaden försvinner om du lägger föremålet i en blandning av såpa och vatten över natten.

man som rengör plast

Såpa är generellt ett utmärkt rengöringsmedel som fungerar som alternativ till de flesta starkare
rengöringsmedel som finns i handeln. Även till plast ska du använda såpa i första hand, till exempel när du gör rent toaletten. Såpa löser upp fett och smuts på ett utmärkt sätt. Ett bra sätt att göra rent plast med såpa är att blanda några droppar såpa med ljummet vatten i en sprayflaska och sedan spruta det där du vill göra rent. Låt verka en stund och torka sedan av.

Rengör insidan av duschkabinen med ättika

I badrummet är det lätt att det bildas kalkavlagringar, till exempel på insidan av duschkabinen. Dessa kalkfläckar tas bäst bort genom att ta lite ättika på en trasa och gnugga med en mikrofiberduk eller någon annan skonsam metod.

Undvik starka lösningsmedel på plast

Att inte använda produkter som repar är viktigt. Repor gör, som vi nämnde ovan, att bakterier och smuts lättare fastnar på plasten och det blir svårare att komma åt att göra rent ordentligt. Vad gäller rengöringsmedel ska du undvika alltför starka grejer, som till exempel thinner och aceton, eftersom det kan skada plasten.

Då är det bättre att använda skonsammare rengöringsmedel och i stället gnugga lite extra. Tänk också på att fläckar som fått sitta länge på plast kan ha sjunkit in under ytan, och då kommer du antagligen inte att få bort fläcken hur hårt du än skrubbar och hur starka medel du än använder.


Liknande artiklar

Bli av med vägglöss | Tips om vägglöss-sanering | Kostnad

Rengöra diskmaskin | Bli av med dålig lukt | Använda ättika

Rengöra duschkabinKänn dig lugn inför flytten – vi tar hand om städningen!
8 Jun 2020