Rengöra diskmaskin | Bli av med dålig lukt | Använda ättika

Effektiva metoder för att rengöra en diskmaskin, bland annat med ättika. Läs om hur du får bort dålig lukt i diskmaskinen.

Tips för att rengöra en diskmaskin

Att en diskmaskin behöver rengöras är inte alls så konstigt sett till vad vi stoppar i den dagligen. De matrester som sitter kvar på tallrikar, bestick och i glasen fastnar lite varstans i utrymmet och gör dels att maskinen i fråga inte fungerar på ett tillfredsställande sätt och dels att en dålig lukt sprider sig. Öppnar du luckan så kan du känna en surare odör sprida sig i köket; något som är allt annat än trevligt.

“ Håller du koll på årstiderna så blir det lätt att komma ihåg då det är dags att rengöra diskmaskinen. Man brukar säga att fyra gånger per år är lämpligt. Och: det tar inte så lång tid heller “

Diskmaskin med rent porslin och glas

Det som är talande i sammanhanget är att många inte rengör sin diskmaskin med den frekvens man skulle kunna önska sig - somliga gör det inte överhuvudtaget. Man brukar säga att en rimlig tidsperiod att förhålla sig till är att maskinen ska rengöras ungefär fyra gånger per år. Håller du koll på årstiderna så blir det lättare att komma ihåg och du får en välfungerande - och väldoftande! - maskin som håller lite längre. Vi tänkte här visa några snabba tips kring hur du ska gå tillväga. Det handlar inte om något större projekt och det tar inte så lång tid att rengöra en diskmaskin. Du kan få ett perfekt resultat med relativt enkla medel.

Fokusera på dessa delar då du rengör din diskmaskin

Det viktiga är att man sätter sitt fokus på de olika delar som lättast drar åt sig matrester och annat i diskmaskinen. Här kan vi direkt peka på två stycken detaljer: spolarmarna och filtret. Så här gör du rent dessa:

  • Spolarmarna: Dessa roterande armar är de som ser till att vattnet trycks ut och fördelas jämnt inuti maskinen. Armarna i fråga har små hål och det är i dessa som diverse smuts brukar fastna; något som gör att maskinen får sämre tryck och att den inte blir lika effektiv som normalt. Det kan därför vara bra att göra det till en rutin att kolla hur dessa armar och hålen i dessa ser ut någon gång i veckan. Själva rengöringen är enkel och innebär att du tar en tandpetare eller en bit mjuk ståltråd och - försiktigt - pillar bort det som sitter och täpper till.
  • Filtret. Att filtret saggar igen är ganska naturligt då det är dess primära uppgift. Det viktiga är att du rengör ditt filter med större omsorg och attd u med jämna mellanrum plockar ut bottendelen och ser till att få bort allt smuts som samlats där.


Dålig lukt i diskmaskin är vanligt

Där hade vi de två delarna inuti maskinen som ofta gör att den inte fungerar så bra som man vill. Men, dessa två har inte så mycket att göra med det största problemet som många upplever med sin maskin - att det luktar unket och illa.

“ Många upplever en unken doft då de öppnar luckan. Detta trots att diskmaskinen knappt är halvfull och att disken inte stått så länge. Dålig lukt är ett vanligt problem “

Du kan säkert relatera till att det fullkomligt stinker då du öppnar luckan och ska stoppa i en smutsig tallrik - trots att maskinen knappt är fylld till hälften. Om så är fallet - här är två effektiva metoder att använda dig av.

Insidan av rengjord diskmaskin

Så kan du rengöra din diskmaskin med ättika eller citronsyra

Ättika är ett riktigt universalmedel som inte enbart fungerar för att lägga in gurka. Enligt oss så borde produkten snarare ställas på städavdelningen än blan livsmedlen i butiken. Du kan nämligen rengöra allt ifrån kakel- och klinkers, få skinande kranar till att bli kvitt med stopp i avlopp genom att använda ättika. Då det kommer till att rengöra en diskmaskin så är proceduren väldigt enkel och ser ut som följer:

  • Måtta upp ungefär en deciliter ättika och häll detta i botten av maskinen. Kör därefter ett normalt program - med disk i - och du kommer att känna hur den unkna doften är ett minne blott. Men - det stannar inte där: ättikan löser även upp alla kalkavlagringar och allt fett som samlats i maskinen. Som sagt - ett riktigt universalmedel.

Dock: Ättika har en stark doft som kan kännas väldigt obekväm för många. Lider du av allergier och andningsbesvär så kanske denna lösning inte passar dig. Därför kommer här ett alternativ som även det ger väldigt god effekt och där du byter ut ättikan mot citronsyra.

  • Strössla ut två matskedar citronsyra i maskinen och kör ett program - utan disk. Därefter kan du köra ytterligare ett program där du byter ut citronsyran mot en vanlig diskmaskinstablett. Även denna gång utan disk i maskinen.

Tänk även på att rengöra gummilisterna på din diskmaskin - använd en trasa, diskmedel och varmt vatten - samt att lägga ett stort fokus på utsidan. Den brukar dock sällan glömmas då fronten påverkar hur resten av köket ser ut.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
15 Dec 2017