Så rengör du din espressomaskin - en guide

Är det någonting som svensken älskar så är det sitt kaffe. I genomsnitt så konsumerar vi 2.5 koppar kaffe dagligen - vilket gör att vi placerar oss på tredje plats i världen. Idag har vi också blivit mer måna om att kaffet i fråga ska smaka gott.

Få nöjer sig med en blaskig kopp kaffe i farten på vägen till jobbet. Svensken har blivit en barista och är beredd att betala för både rätt utrustning och för rätt typ av kaffebönor. Vilket är roligt, men som också sätter höga krav på underhåll och hygien. Har man betalat åtskilliga tusenlappar för en espressomaskin så är det också viktigt att man tar hand om den.

Ta bort kalket från din espressomaskin

På samma sätt som vid en kaffebryggare eller en perkulator så kommer utebliven rengöring av en espressomaskin att leda till kalkavlagringar - något som ger en fadd och äcklig bismak till kaffet. Det är också svårt att undvika detta. Det vatten du använder för att brygga kaffet med innehåller kalk och det gör att du också måste rengöra maskinen med jämna mellanrum.

Det tydliga med just kalkavlagringar är att de inte behöver synas. Något som kan innebära att man sköljer rent sin espressomaskin med hett vatten till dess att den ser strålande ren ut - men där avlagringarna ändå finns kvar och ger den där sura smaken till morgonens kaffekopp.

Vad göra? Lyckligtvis så är det relativt enkelt att rengöra en espressomaskin och här nedan ska vi ge några enkla tips kring detta - enligt följande:

  1. Stäng av maskinen och dra ur kontakten.
  2. Töm vattentanken och se till att få bort all sump från filterbehållaren.
  3. Köp - och använd - antingen ett speciellt avkalkningsmedel och fyll detta i vattentanken. Har du ättika hemma så kan du med fördel blanda detta med vatten. 1 dl ättika 12% och sex dl vatten är en lagon dosering.
  4. Slå på maskinen. Låt din espressomaskin gå i några sekunder för att lösningen ska cirkulera. Låt sedan maskinen vara avstängd i en halvtimme innan du fyller på med vanligt vatten och kör igång som vanligt.
  5. Upprepa. Kör maskinen så många gånger som krävs för att vattnet som kommer ut blir rent och fint.
  6. Fyll på behållaren med vatten. Låt maskinen torka och fyll sedan på med nytt vatten i behållaren igen. Kör sedan igång och kontrollera att allt fungerar som det ska.
  7. Ta dig en god espresso. Med detta så är det dags att skörda frukten av ditt arbete. Du har nu en ren och fräsch espressomaskin och - förhoppningsvis - en riktigt god espresso som väntar på att inmundigas.
20 Nov 2024