Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler

Tuggummi och kludd som fastnar på väggar och möbler är inte roligt, men det går att få bort.

Har du någonsin haft ett barn hemma har du antagligen varit med om en eller annan olyckshändelse där tuggummi eller kludd har varit inblandade. Någon lägger ifrån sig ett tuggat tuggummi i en fåtölj, någon annan sätter sig i kladdet och katastrofen är ett faktum.
En affisch ska sättas upp på väggen med häftmassa och en klutt blir kvar på mattan när projektet är avslutat. Hunden lägger sig tillrätta mitt i kluddet som i sin tur fastnar i både päls och mattfransar.

Ta bort tuggummi och kludd från kläder och textilier

Tuggummi innehåller oftast en syntetisk gummikomponent som är utformad för att tuggummit inte ska fastna i tänderna, med god hjälp av saliv. Däremot kan det lätt fastna på andra ytor, då ingen vätska finns för att minska kontaktytan mellan tuggummit och ytan det har hamnat på. Värst är det med textilier, där tuggummit får kontaktyta med många små och mjuka fibrer. Även kludd, eller häftmassa, innehåller syntetisk gummikomponent, och förutom att materialet även kan orsaka fläckar på oplastade/porösa ytor som till exempel tapeter, är problemet samma som med tuggummi - det klibbar fast.

tuggummi på kläder

Is kan fungera om tuggummit inte sitter för djupt

Har tuggummit fastnat på en textil men inte gnuggats in särskilt djupt finns ett enkelt sätt att lösa problemet. Lägg textilien i en plastpåse i frysen, eller kyl ned tuggummit eller kluddet med en iskub tills det har stelnat så mycket som möjligt.

“Det finns ett antal knep för att få bort kludd och tuggummi från väggar och möbler - is, värme, fettlösande rengöringsmedel eller ättika exempelvis”.

Försök sedan att skrapa bort den hårdnade massan med en kniv eller liknande, men var försiktig så att du inte skadar dig själv eller textilien du försöker rädda. Du kan också använda en pincett för att försiktigt plocka bort mindre bitar.

Värme är ett annat alternativ

Har du inte tillgång till frys eller is kan det vara en idé att prova med värme istället.
Du kan till exempel blåsa på tuggummit försiktigt med en hårtork tills det är varmt men inte smält, för att sedan pilla loss det. Ett annat väl beprövat knep är att lägga den kladdiga textilytan mot en bit kartong på en strykbräda. Stryk sedan försiktigt över fläcken på medelvärme. Det får inte vara så varmt att gummit smälter, men om det är för svalt händer ingenting. Har du rätt temperatur ska tuggummit eller kluddet fastna på kartongen och gå att peta bort.

“Tuggummi kan lämna fettfläckar, ju längre det sitter desto värre blir fläckarna”

Tvätta plagget eller textilien med fettlösande rengöringsmedel efter att du har fått bort själva gummit. Ett tips är att blanda lite vitdestillerad ättika med flytande tvål, och att låta det sitta på fläcken i ca femton minuter innan textilien torkas av eller tvättas i maskin.

Kluddfläckar på väggen

Kludd används ofta för att sätta upp saker på väggar, men har du otur kan kluddet lämna efter sig fettfläckar. Se särskilt upp med oplastade tapeter, textiltapeter och målade väggar. Fläckarna kan vara svåra att få bort men det finns några vanliga produkter du kan prova: att försiktigt pudra fläcken med potatismjöl eller barnpuder är värt ett försök. Även galltvål och, faktiskt, vitt bröd kan fungera på väggfläckar.


Andra liknande artiklar

Ta bort svartmögel - en guide

Så städar du bastun inför flytten

Rengöra gardiner och persienner | En guide

Din städfirma i alla väder
2 Sep 2020