Rengöra gardiner och persienner | En guide

Gardiner och persienner blir med tiden, precis som allt annat i våra bostäder, smutsiga och behöver rengöras. Det är dock lätt att de ”glöms bort” eftersom många tycker att det känns krångligt att rengöra gardiner och persienner och är lite osäkra på hur det bäst ska göras. Det är dock i själva verket väldigt enkelt att rengöra både gardiner och persienner, när man väl vet hur det ska göras på bästa sätt.

”Tänk på att alltid i första hand följa de rengöringsanvisningar som följde med produkten. Saknar du dessa kan du dock med fördel följa de råd som anges här”

Beroende på vilken typ av gardin eller persienn du har finns det lite olika saker du behöver tänka på. Vi tänkte här gå igenom några olika typer av gardiner och persienner och hur de rengörs på bästa sätt. Tänk på att alltid i första hand följa de rengöringsanvisningar som följde med produkten. Saknar du dessa kan du dock med fördel följa de råd som anges här.

Vanliga gardiner

Vanliga gardiner kan tvättas i både maskin och för hand. Maskin är att föredra, framför allt gardiner i bomull. Dessa kan du tvätta i både 40°C och 60°C utan problem. Det viktigaste att tänka på är att det behövs mycket vatten när man tvättar gardiner. Tvätta därför helst varje gardin för sig, även om det innebär att tvätten tar längre tid.

Har du gardiner av känsligare material rekommenderar vi att du tvättar dem för hand eller med maskinens program för handtvätt, 20-30°C. Lägg gärna gardinerna i en tvättpåse avsedd för känslig tvätt. En tvättpåse är över huvud taget en bra investering om du vill kunna tvätta känsliga textilier i en tvättmaskin, som vanligtvis är designade för mer robusta plagg som jeans och tröjor. I ärlighetens namn kan dock ett gammalt örngott fungera fint som alternativ.

Lamellgardiner

Lamellgardiner blir allt mer populära, vilket inte är konstigt då de både är praktiska och eleganta. På en lamellgardin kan man oftast ta loss textilen som då kan tvättas enkelt i maskin. Det som är viktigt att tänka på är att aldrig skynda på torkningen av en lamellgardin, eftersom de lätt blir skrynkliga om de torkas i tumlare. Du bör helst inte heller hänga upp dem, utan det bästa sättet är att torka dem på golvet i rumstemperatur, vilket kräver en del plats, och dessutom att du skyddar golvet med till exempel en matta och tidningspapper

Persienner i plast eller aluminium

Persienner behöver du inte ta ner för att rengöra, det tar bara onödigt lång tid. Undantaget är om de är extremt flottiga och smutsiga, då kan det bästa vara att ta ner dem och lägga dem i lätt såpat vatten i badkaret en stund och sedan torka av dem. De ska då torka ordentligt innan de hängs upp i fönstret igen.

Annars gäller att du först dammtorkar persiennerna med en mikrofiberduk. För att komma åt lamellerna kan du bygga en egen liten persiennrengörare genom att fästa en mikrofiberduk på något avlångt köksredskap, som till exempel en grilltång eller en trägaffel. Det blir då lätt och går snabbt att rengöra lamellerna på båda sidor. Därefter kan du fukta fiberduken lätt med varmt vatten och några droppar såpa och våttorka persiennerna försiktigt. Fläckar som sitter hårt försvinner med lite mer vatten och genom att du gnuggar försiktigt en stund.

Persienner i trä

Till persienner i trä ska du helst inte använda vatten alls, utan bara dammtorka. Har persiennerna fläckar kan du doppa ett hörn av en mikrofiberduk i såpat vatten och gnugga lokalt på fläcken. Torka därefter genast området med en torr trasa så att fukten inte tränger in i träet.Känn dig lugn inför flytten – vi tar hand om städningen!
28 Feb 2019