Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll

Det är inte helt enkelt att rengöra en induktionshäll, men här finns tips. Läs även om hur du kan göra rent en vanlig spishäll eller glashäll. 

Vikten av att regelbundet rengöra en induktionshäll

Det är alltid lätt att vara efterklok. Den här frasen är särskilt användbar då det kommer till städning och rengöring. Hur ofta har man inte stått där med skurmoppen, dammsugaren och trasan och förbannat sig själv för att man inte tagit tag i städningen innan det förvandlades till ett stort problem? Förmodligen, mer eller mindre, varje gång man städar. Det finns ett stort värde i att underhålla och hålla efter lite hela tiden snarare än att tvingas till att städa rejält då det har gått lite för långt. Ett värde som primärt ligger i den tid man sparar – men som även kan vägas i pengar. Håller man inte efter så kan faktiskt saker och ting gå sönder. Detta gäller inte minst då det kommer till induktionshällar.

Det många gör fel är att man inte tror att någonting kan bränna vid just vid induktionshällar, man vet att värmen försvinner snabbt och därmed invaggas man i en slags falsk säkerhet. Om detta kan vi säga: det går visst att bränna fast matrester och annat på en induktionshäll och det brukar dessvärre bli svårare att få bort. Det är inte ovanligt att se nya induktionshällar drabbas av repor och andra förfulande detaljer som A) kommit av att man låtit mat bränna vid och B) varit för våldsam vid rengöringen. Vi tänkte därför visa hur du på ett enkelt sätt kan undvika att se din induktionshäll drabbas av dylikt slitage och där du – genom rengöring; regelbunden sådan – kan ge den längre livslängd och en finare touch.

Vårt tips är att du blandar en sprayflaska med vatten, en deciliter ättika och några matskedar bakpulver. Denna blandning är ytterst effektiv mot all typ av smuts och det är bara att spraya på hällen, torka av med en fuktig trasa och använda en vanlig skrapa – avsedd för just induktionshällar. Det här är en billig lösning på ett problem som kan bli stort. Medlet i fråga brukar fungera – minst – lika bra som de lite dyrare produkterna som finns i affären. Kom ihåg att göra det till en vana att spraya efter varje användning.

Rengöra spishäll – några enkla tips

Då det kommer till att rengöra en spishäll så finns det framförallt två stycken metoder som vi rekommenderar. Den första ser ut så här:

  • Torka av spishällen med en fuktig trasa och ta därefter några skopor av vanligt bakpulver och strössla detta över hällen. Handlar det om svårt ingrodd smuts så kan du låta det stå över natten, lättare fläckar kan du låta dra i några minuter.
  • Koka upp vatten.
  • Häll vattnet över spishällen. Här kommer det att spraka och fräsa lite. Det handlar om den kemiska reaktion som sker mellan bakpulver/hett vatten. Se till att du är försiktig och se till att barn och djur håller sig borta. Det är lätt att bränna sig.
  • Torka av med en trasa.

 

Viktigt är att du inte använder något som riskerar att repa ytan. Skulle smutsen sitta kvar och vara så pass ingrodd i spishällen så bör du undvika att använda exempelvis svinto. Ett tips är att du använder nätet som du får då du köper apelsiner; det nätet är tillräckligt starkt för att ta bort smutsen – men samtidigt ”svagt” i förhållande till spishällens yta.

Den andra metoden går ut på att du blandar två deciliter ättika med några skedar bikarbonat. Denna blandning kan du hälla på spishällen och därefter torka rent med en vanlig, fuktig trasa.

Så här kan du rengöra din glashäll

En spis med glashäll och rengöringen av en sådan handlar väldigt mycket om att förebygga och ligga steget före. Ju tidigare man behandlar fläckar och arbetar med att få bort sådana – desto lättare blir det. Kort sagt: kokar såsen över så bör du direkt (så fort det svalnat, naturligtvis) försöka behandla fläcken innan den bränner fast totalt.

Den lösningen av ättika och bikarbonat som vi gick igenom ovan kan vara en livräddare i detta. Du kan med fördel blanda denna i en sprayflaska eller i en glasburk och ha stående i nära anslutning till spisen. Torka med en fuktig trasa, applicera blandningen, låt dra in – lämpligen medan ni äter middagen – och torka av.

Vid en flyttstädning rengör vi naturligtvis spisen ordentligt.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
19 Oct 2017