Ta bort svartmögel - en guide

Vi ska visa hur du kan ta bort svartmögel. Svampen trivs utmärkt i fuktiga miljöer och det gör att badrummet, köket och tvättstugan ofta blir drabbade.

Man kan även se svartmögel på husets fasad. Om det skulle upptäckas i något annat rum - längs väggarna exempelvis - så innebär det större problem. Det tyder nämligen på att ventilationen inte lever upp till den standard man ska kräva. Oavsett vilket så går det att ta bort svartmögel och vi ska visa några av de vägar som går att ta.

Har man problem med svartmögel så finns det ingen anledning att vänta. Ju snabbare man agerar, desto mindre problem får man på halsen. Svartmögel försvinner inte av sig självt, det växer sig bara större och orsakar mer skada på väggar och annat material där det fått fäste.

Det finns även en hälsoaspekt att ta i beaktning. Att andas in sporer - och giftet Mykotoxin - från svartmögel är hälsosvådligt och skadligt. Det finns tydliga kopplingar mellan olika allergier, astma och svartmögel. Man kan, helt enkelt, bli sjuk om man låter möglet växa utan åtgärder.

Guide för att ta bort svartmögel

Lyckligtvis så är det inte så svårt att bli kvitt svartmögel om det handlar om badrum, kök eller tvättstuga. Vi ska gå igenom hur, men innan dess så ska vi även säga att om det handlar om andra rum och ytor så behövs professionell hjälp. Där behöver man göra en fuktmätning för att se vilka åtgärder som man behöver vidta. Det kan då handla om en mer kraftfull sanering följt av förbättringar av ventilationssystem och luftflödet i bostaden. Vid båda dessa lägen bör man ta hjälp av professionella yrkesmän.

Genom att ha en flaska ättika blandat med vatten stående i badrummet kan du agera preventivt. Spruta längs väggar och golv i samband med att du duschat och du kan genom detta förhindra svartmögel från att få fäste.

Svartmögel i exempelvis badrummet däremot - där kan du agera på egen hand och utan professionell hjälp. Vi tänkte gå igenom tre sätt som du kan prova för att ta bort svartmögel; en guide för att åter få ett rent, fräscht och hälsosamt hus.

Metod nummer ett – ättika

Fyll en flaska med hälften ättika och hälften vatten. Skaka om och spraya därefter på de områden där svampen syns. Låt det dra in och använd därefter en tvättsvamp för att gnugga bort angreppen. Det här tipset fungerar som allra bäst om det handlar om kakel och klinkers. Ha en flaska stående i duschen och använd den regelbundet. Skulle svartmögel visa sig längs fogarna så kan du med fördel använda en mjukare tandborste för att komma åt riktigt.

ta bort svartmögel med ättika och tandborste


Metod nummer två – bakpulver.

Det här tipset är allra bäst för textilier och vi kan säga att det handlar om en angripen badrumsmatta. Genom att strössla bakpulver över mattan och låta det dra in över natten så absorberas svampen i pulvret och du kan sedan använda dammsugaren - gärna med en tom påse - för att suga upp allting. Bakpulver kan även användas för att rengöra klinkers. Blanda i så fall med lite vatten så att du får en typ av pasta. Den kan du gnugga ut över de angripna ytorna och följa upp med att torka golven som vanligt.


Metod nummer tre – diskmedel och Vatten

Diskmedel och vatten är en perfekt kombination för att ta bort svartmögel som fastnat på exempelvis textilier till dina utemöbler. Blanda hett vatten och tvättmedel i en hink och använd därefter en svamp för att gnugga in blandningen över klustren av svartmögel. Låt det riktigt löddra och se hur diskmedlet effektivt dödar svartmöglet och samtidigt tar bort alla fläckar. Efter att du rengjort alla kuddar kan du pressa över citronsaft. Det ger en fräsch doft och saften i fråga förhindrar även den mest enträgna mögellukten från att uppenbara sig igen. Torka med fördel kuddarna i solen.

Är du osäker på om du klarar av att få helt rent på egen hand rekommenderar vi att du kontaktar en seriös städfirma som kan se till att det görs på rätt sätt. 

16 Oct 2019