Så städar du bastun inför flytten

Har du bastu i huset så kommer den självklart att vara en viktig del i flyttstädningen. Här bjuder vi på några användbara tips om hur du på bästa sätt städar i saunan.

En bastu är som bekant gjord i trä och det innebär att man måste ge bastun lite extra omsorg om du ska kunna hålla den i optimalt skick. Men eftersom en bastu i ett hem ofta är ganska liten, så bör inte städningen ta allt för lång tid. Men du får absolut inte slarva med städningen ändå, särskilt inte inför flytten.

Ångan ger stor hjälp på vägen

En stor fördel med att städa en bastu är ångan. Vattnet förgasas i hettan och dödar alla bakterier på ett naturligt sätt och du kommer inte att behöva använda några antibakteriella medel eller några andra rengöringsmedel som kan vara skadliga mot miljön och leda till allergier.

Sådana rengöringsmedel är överhuvudtaget inte bra att använda i en bastu eftersom de tränger in i träet och avger en otrevlig, illaluktande rök när bastun körs igång igen. Inget du vill att de nya ägarna av bostaden ska drabbas av. Använder du fel medel så är risken stor att du förstör din fina bastu.

När det handlar om att städa i bastun så är förebyggande det viktigaste nyckelordet. I stället för att sitta direkt på bastubänkarna och svetta ner dem, sätt dig på en handduk istället. Det kommer att ge en fräschare känsla för nästa bastubadare och även göra saunan fräschare på lång sikt. Om du ser till att alla som sitter och steker i bastun använder en handduk som sittunderlag och du kommer att ha din bastu i gott skick under en längre tid.

Grundläggande städtips för bastun

Till slut bjuder vi på några enkla men effektiva tips för den som vill ha en riktigt ren bastu.

• När du ska tvätta träet, använd vanligt såpvatten och en mjuk trasa. Skonsam rengöring som håller rent länge.

• Skölj av träet med kallt vatten när du har torkat klart.

• Har ditt bastuträ drabbats av en svår missfärgning? Slipa lite på fläcken innan du tvättar och behandla den sedan på det vanliga sättet.

• Se upp för att använda medel med ammoniak. Det skapar giftig ånga och dessutom blir det gråa missfärgningar i träet.

• Säg åt alla som använder bastun att torka av lavarna efter varje användning. På det sättet undgår du missfärgningar som orsakas av väta.

15 Aug 2019