Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Enkel luktsanering - tips för vanliga lukter

De flesta har varit med om att mötas av dåliga lukter i sitt hem, till exempel när man öppnar mikrovågsugnen, diskmaskinen eller kylskåpet. Efter ett långkok, tillagning av fisk eller något annat som luktar starkt kan det vara skönt att genomföra en liten luktsanering hemma. Här följer några tips på hur du enkelt får bort ett antal vanliga lukter som stör.

Dålig lukt i kylskåpet

Har du förvarat något som luktar mycket i kylskåpet, kanske en halv lök, en grönsak som har legat för länge eller en doftrik ost, kan det uppstå obehagliga odörer som i värsta fall avger smak på andra produkter du förvarar där inne, som smör, mjölk eller frukostosten. För att få bort de tråkiga lukterna och undvika “smaksmitta” är det förstås alltid en god idé att först av allt göra sig av med det som luktar. Nästa steg kan vara att passa på att rengöra kylskåpet.

luktsanering dålig lukt i kylskåpet

Använd milt rengöringsmedel och fuktig trasa och torka av hyllor och sidor. Ta tillfället i akt och diska ur lådor! Ofta har man även ett antal burkar, flaskor eller tuber med produkter som har blivit gamla eller används så sällan att det kan vara värt att göra sig av med dem, om inte annat så för att skapa lite rymd. När du har slängt gamla produkter, rengjort och torkat av luktar det antagligen redan avsevärt bättre. Förvara sedan en halv citron eller en liten skål med bikarbonat öppet på någon av hyllorna i kylskåpet. Det gör susen för att få bort lukter som dröjer sig kvar.

Instängd lukt i skåp och lådor

Unken lukt i skåp och byrålådor som sätter sig i det du förvarar är ett vanligt problem med gamla möbler, men faktiskt även nya! Töm och torka ur dem med milt rengöringsmedel för att sedan ställa in små skålar med 24-procentig ättika som du låter stå över natten, gärna i ett helt dygn. Om du ska förvara textilier i skåpen eller lådorna, som till exempel underkläder, lakan eller handdukar, kan det vara trevligt att lägga en liten tygpåse med torkad lavendel tillsammans med textilierna. Det både doftar gott och håller skadeinsekter borta.

Illaluktande skor

Har du problem med fotsvett finns det några saker du kan göra för att få bort obehaglig lukt ur dina skor. Ett tips är att hälla en dryg matsked bikarbonat i varje sko och låta stå över natten. Sedan kan du dammsuga ur dem, och då luktar de med stor sannolikhet avsevärt bättre. Ett annat beprövat trick är att låta de illaluktande skorna ligga i en platspåse i frysen över natten, eller utomhus om det är minusgrader. Torka dem sedan genom att fylla dem med tidningspapper och låt dem stå i ett par timmar eller tills de känns torra.

Matos, rök eller annan besvärande lukt i ett rum

24-procentig ättika hjälper mot mycket i luktväg. Placera ut ett antal små skålar med ättika i rummet och vädra samtidigt. Ättikan drar åt sig den dåliga lukten. Istället kan det lukta lite ättika i rummet, men det är lätt att få bort senare. Om den dåliga lukten fanns i anslutning till köket är ett härligt tips faktiskt att lägga några pepparkakor eller kryddnejlika på svag värme i ugnen, det sprider en trevlig doft efter en luktsanering.

Bäddmadrass och sängtextilier

Har du en bäddmadrass eller textilier som är svåra att tvätta i tvättmaskinen kan ättikan även här vara till god hjälp för att få bort unken lukt eller stuglukt. Lägg madrassen eller textilierna i en stor sopsäck och ställ försiktigt en skål med ättika i säcken, men var försiktig så att den inte välter. Låt stå över natten och vädra sedan noggrant i friska luften. Har det kommit kiss i sängen är ett bra tips att hälla bikarbonat eller potatismjöl på fläcken, kanske blandat med en gnutta eterisk olja med bergamott eller citron. Låt stå och verka i någon timme och dammsug sedan upp resterna.

Avlopp eller vask

Om det luktar illa från diskhon kan det vara något som har att göra med vattenlåset. För att slippa skruva isär delarna under diskhon kan du börja med att hälla ned en blandning av ättika och bikarbonat, ca två deciliter. Låt blandningen stå och verka ostört i ungefär 30 minuter och skölj sedan noggrant med hett vatten. För att undvika att dålig lukt i vasken uppstår kan du prova med att hälla varm saltlösning i avloppet då och då. Det kan förhindra att bakterier samlas och hjälper även för att lösa fettrester i rören.


Andra liknande artiklar

Så gör du ditt eget rengöringsmedel | Giftfritt och billigt

Rengöra gardiner och persienner | En guide

Flyttstädning av tomt och garage

Din städfirma i alla väder
9 Dec 2020