Så gör du ditt eget rengöringsmedel | Giftfritt och billigt

Varför köpa dyra rengöringsmedel som är dåliga för miljön – när bättre alternativ finns? Så gör du ditt eget rengöringsmedel – giftfritt och billigt.

Företagen som tillverkar olika slags rengöringsmedel vill gärna få oss att tro att rengöringsmedel måste köpas för all rengöring i hemmet. Det ska vara ett specifikt medel för fönster, ett annat för diskbänken och ett tredje till golvet. Många gånger är det även starka kemikalier som varken är bra för miljön eller inte ska användas utan handskar. Så vad är alternativet?

Gör ett eget rengöringsmedel så vet du vad det innehåller. Spar pengar, var snällare mot miljön och strunta i alla expertråd från rengöringstillverkarna.

Allrengöringsmedel

Allrengöringsmedel kan användas för golv, bänkar och hyllor. Ett allroundmedel som löser smuts och fett. I grunden ligger kraften i citrusfrukten.

Ta skal från ekologisk citron och lägg i en matlåda eller glasburk. Häll över ättika så att vätskan täcker alla skal. Lägg på locket och ställ sedan undan lådan i ca två veckor. Nu kommer skalen att utsöndra ämnen som blandas ihop med ättikan.

När tiden är över ska bara skalen silas bort vilket kan göras med vanlig kökssil. Nu tillförs samma mängd vatten som det finns ättika. Är det en liter ättika tillförs alltså en liter vatten och totalt har man två liter rengöringsmedel.

Applicering av rengöringsmedlet sker enklast med sprayflaska. Man kan ta en gammal köpt rengöringsflaska, skölja ur sista dropparna och ha den egna sprayen. Självklart går det lika bra att använda en blomspruta. Kom ihåg att sätta på en etikett eller på annat sätt markera upp att det är rengöringsmedel. Även om ättika och citron inte är farligt att få i sig så är det fortfarande relativt starkt. Bör därmed hållas borta från barn.

Rengöringsmedel till badrummet

Kanske är badrummet det rum där vi använder allra mest rengöringsmedel. Det är handfat, badkar och kakel som ska hållas rent. Även till badrummet kan man göra egna medel.

Badrumsspray kan ordnas med en tesked såpa som blandas med vätskan från en citron, 2 dl vatten samt 1 dl ättikssprit. (Att sprayen har ättikssprit är inte oväntat då det är en av de vanligaste ingredienserna för hemmagjorda rengöringsmedel.)

Vid toalettrengöring kan man blanda en annan spray. Ta nu 1 tsk såpa, 3 tsk ättikssprit, 5 dl vatten samt några droppar ammoniak.

För spegeln kan vanligt glasputs användas. En puts som absolut inte behöver köpas då man enbart behöver blanda vatten och med ett par droppar diskmedel. Lika effektivt på fönster som på speglar.

Är det smuts och beläggningar badkaret? Häll upp salt på en tallrik. Skär sedan en citron i två delar och använd som svamp. Doppa i saltet och gnid sedan runt hela badkaret. Spola rent eller torka med torr trasa.

Badrumstipsen är från boken ”Städglädje” som är skriven av Marléne Eriksson. Hon använder i stort sett enbart naturliga lösningsmedel och skapar flera olika rengöringsmedel med produkter från skafferiet. Boken kan köpas på Bokus och Adlibris. 

3 Feb 2020