Rättigheter och skyldigheter i tvättstugan

Ett gemensamt tvättutrymme för hyresgäster är praktiskt och ekonomiskt, men tyvärr en källa till konflikter grannar emellan. Läs här om reglerna som gäller.

Rättigheter i tvättstugan

Bor du i hyresrätt eller bostadsrättsförening delar du kanske tvättutrymme med dina grannar. Tvättstöld, arga lappar och den där personen som aldrig är klar på utsatt tid förekommer i de allra flesta hus och föreningar. För att slippa onödiga konflikter kan det vara skönt att ha helt klart för sig hur reglerna ser ut och vad exakt som gäller. I hyreslagen står det om dina rättigheter och skyldigheter, men ofta bestäms reglerna för tvättstugan av hyresvärden eller styrelsen, och i grunden för trevlig stämning kring tvättutrymmen ligger alltid sunt förnuft.

Du har rätt till rimliga tvättmöjligheter

I hyreslagen finns inga direkta svar på vilken utrustning du har rätt att kräva som hyresgäst, och inte heller i vilken utsträckning du ska ha tillgång till den. Det som står skrivet är att du har rätt till tvättmöjligheter. Det innebär att det ska finnas tvättmöjligheter på attraktiva tider. En branschstandard är två 3-timmarspass på kvällar och tio 3-timmarspass på helger. Det ska ungefär finnas möjlighet för varje hushåll att tvätta en gång i veckan.

Vanliga regler för tvättstugan

Även dina skyldigheter kring vad som gäller för en gemensam tvättstuga bygger på sunt förnuft, men här följer några vanliga regler som kan vara bra att förhålla sig till:

 • Den gyllene regeln
  Regel nummer ett, som faktiskt också finns med i hyreslagen, är att du alltid ska lämna tvättutrymmet i samma skick som du skulle vilja hitta det. Olika personer har olika bild av vad som är lagom standard, gör så gott du kan och var gärna lite extra noggrann när du städar upp efter dig. Ta alltid bort ludd ur torktumlaren och töm vattenbehållaren.

 • Respektera tvättiderna
  Se till att vara igång när ditt pass börjar så att du blir klar innan det är nästa persons tur. Använd inte tvättstugan utanför tvättiderna. Andra boende ska inte behöva bli störda av maskiner som till exempel går natt eller tidig morgon.

 • Respektera maskinerna
  Använd inte gemensamma maskiner för att bleka eller färga textilier. Det kan bli rester kvar i maskinen som sedan missfärgar nästa användares tvätt. Använd tvättpåse om du tvättar bygelbehåar. Byglarna kan krypa ur plagget och skada maskinen.

 • Visa hänsyn
  Om du är tidig till tvättstugan och någon annans tvätt ligger kvar i maskinen när du kommer, ta inte ut den ur maskinen utan vänta en rimlig stund. Kommer ingen och tar ut tvätten, lägg den inte på golvet. Gör som du skulle vilja att någon annan gjorde med din tvätt om du råkade vara sen till tvättstugan.

 • Tänk på allergiker
  Rök inte i tvättstugan och ha inte med dig husdjur. Tänk på att det kan finnas allergiker i föreningen, hår och hudpartiklar från djur bland tvätten är inte bara lite ofräscht utan kan till och med vara farligt för dem. Rökning lämnar efter sig lukt som de flesta inte uppskattar i samband med tvätt. Torka ur maskinerna invändigt om du har tvättat textilier som kan ha lämnat rester av hår från husdjur.

 • Felanmäl
  Om någon maskin inte fungerar eller går sönder medan du använder den, notera felkoden på maskinens display om sådan finns och gör en felanmälan så snart som möjligt.

Bokningsregler för tvättstugan

Bokningsreglerna kan se olika ut i olika föreningar, men följande är ett vanligt upplägg:

En normal tvättid brukar vara på tre timmar, och i de flesta tvättstugor får du lämna dina kläder och textilier i torktumlare eller torkskåp upp till en timme efter att din tvättid är slut.

En vanlig källa till konflikter är den så kallade “entimmesregeln”, enligt vilken man får ta över någon annans tvättid om den inte har påbörjats inom en timme efter utsatt tid. Du kan alltid höra efter med hyresvärd eller styrelse om föreningen har några särskilda förhållningssätt kring detta, men om dessa inte finns är det oftast klokt att bara tvätta på tider du har bokat för egen räkning.


Andra liknande artiklar

Rengöra korkmatta - Tips, råd och skötsel

Vanliga missar vid flyttstädning | Besiktning

Rengöra mikrovågsugn | Rengöra micro | Ättika & andra sätt

Din städfirma i alla väder
20 Oct 2020