Rengöra mikrovågsugn | Rengöra micro | Ättika & andra sätt

Tips för att rengöra mikrovågsugn. Vi går igenom hur du bäst rengör din micro, hur ofta du bör göra det och vilka medel som funkar, t ex ättika.

Viktigt att rengöra din mikrovågsugn

De flesta av oss använder vår mikrovågsugn på daglig basis. Från att ha varit omgärdad av rykten gällande strålning och farlighet så har maskinen i fråga blivit en del av inredningen i köket - en väldigt viktig del som gör vår aliv betydligt lättare. Värma gröt till frukost - inga problem. Värma upp lunchen på jobbet - händer varje dag. Ta gårdagens middag, värma den i mikron - varför inte? Kort sagt. Mikrovågsugnen är det nödvändiga komplementet tilld en vanliga ugnen.

Men, om vi tar den gröt vi gör till frukost, den mat vi värmer till lunch och gårdagens rester och blandar dessa i en bytta som vi sedan låter stå framme i några timmar och tittar hur pass iögonfallande det blir så kommer vi till det problem som ofta omgärdar en mikrovågsugn: hygien och skötsel.

Många slarvar med rengöringen

Tyvärr så ser många på skötsel och rengöring av sin mikrovågsugn på samma sätt som gällande matlagningen i densamma - det ska gå fort. Möjligen så tar man lite hushållspapper och torkar av insidan efter användning. I många fall så sker inte ens det. Om du tittar i din mikrovågsugn lite noggrannare så kan du säkert se stänk från soppor, du kan se spår av ost, du kan se makaroner som fastnat och så vidare.

Kort och gott: din mikrovågsugn är allt annat än fräsch. Om du dessutom tittar lite noggrannare i den mikrovågsugn som finns på din arbetsplats så kommer det att bli etter värre. Därför så bör du rengöra din mikrovågsugn betydligt oftare än vad du i dagsläget antagligen gör.

rengjord mikrovågsugn

Svårt att rengöra micro?

Många missar att rengöra sin micro på grund av rent slarv. Man värmer sin mat, ser att det runnit ut och tänker att man ska ta reda på allting så fort man ätit - något som flyger ur huvudet så fort man satt sig till bords. Den typen av slarv är vanligt. Men, andra säger sig ha problem med att rengöra sin micro på grund av följande skäl:

  • Den är för liten. Man tycker att det är bökigt att sticka in handen och - med en trasa eller skurborste - komma åt överallt. Ì synnerhet hörnen brukar pekas ut som extra bökiga.
  • Den är placerad på en otillgänglig yta. Vanligt idag är att mikrovågsugnen inte ska synas. Den ska istället placeras i exempelvis ett köksskåp och därmed ge mer utrymme på bänkskivorna. En god tanke som dock påverkar rengöringen. Det blir extra knivigt att ta sig in i en mikrovågsugn som A) står i ett skåp och B) är placerad högt upp.

Två punkter som försvårar vanlig rengöring av en mikrovågsugn. Vi sa här ordet vanlig av en anledning.

Prova att rengöra din mikrovågsugn med hjälp av ättika

Den vanliga rengöringen med hjälp av tvättsvamp och rengöringsmedel må fungera - till viss del. Använder man den metoden så blir det dock jobbigare än om man provar den vi tänkte tipsa om - nämligen att använda ättika för att rengöra en mikrovågsugn. Ättika är ett livsmedel som ofta står oanvänt i skafferiet. Många köper en flaska utan att riktigt veta vad man ska göra med den; möjligen gör man vi något udda tillfälle lite 1-2-3-lag och får en god smörgåsgurka - i övrigt: flaskan stå och samlar damm.

“Att använda ättika vid städning ger ofta ett bättre resultat än de dyra rengöringsprodukter som finns i butiken. För mikrovågsugnen så är ättika i kombination med vatten en perfekt lösning vid rengöring “

Ättika borde istället stå i ditt städskåp. Det är nämligen ett universalmedel inom rengöring. Innan vi visar på hur du ska rengöra din mikrovågsugn så ska vi säga att ett bra användningsområde för ättika gäller badrummet. Fyll en sprayflaska med vatten och ättika och ha stående vid toaletten. Gör du det till en vana att alltid spruta lite i din WC-Stol innan du lägger dig så slipper du alla avlagringar. Samma flaska kan du även använda för att få skinande rent kakel i duschen där framförallt fogarna mår bra av behandlingen i fråga. Det om det - nu tar vi oss till din mikro.

Så här gör du ren din micro med ättika

Du behöver: Ättika 24%. Vatten. Hushållspapper.

Så här gör du:

Fyll en mugg med en fjärdedel ättika och fyll på med vatten lite under toppen. Ställ in denna i mikron och kör på full effekt i ungefär en minut. ta ut muggen och torka rent med hushållspapper. Inte speciellt svårt, eller hur?

Det som sker är att vattnet och ättikan löser upp all smuts och alla avlagringar samt det fett som finns i mikron. Är det extra skitigt så är det bara att upprepa proceduren. Avsluta alltid med att städa ur din mikrovågsugn med hushållspapper.

Städa mikrovågsugn med andra metoder

Att ättika är perfekt för städning råder det inga tvivel om. Däremot så kan man sätta ett frågetecken för den lukt som ättika avger. Dels så är koncentrerad ättika väldigt starkt och många upplever att andningen kan bli tung samta tt ögonen kan börja klia. Är man känslig av naturen så är ättika kanske inte den bästa lösningen. Där finns det andra härliga saker i ditt skafferi - återigen! - som kan fungera som ersättare. Vi ger några tips på hur du ska städa din mikro med dessa livsmedel:

Citron: Fyll en skål med vatten - ungefär två deciliter. Skär en citron i två delar och pressa ned saften i vattnet. Lägg ner citronhalvorna också.  Ställ in skålen i mikrovågsugnen och kör på full effekt - utan lock på - i fyra minuter. Ta ut skålen det plingar - använd dock grytlappar; det är hett! - och torka av insidan med en trasa. Du kommer att känna en härlig doft sprida sig i din bostad och du kommer att få en väldigt inbjudande och hygienisk mikrovågsugn på köpet.

Bakpulver: För lite lättare rengöring av micron så kan du använda en fuktad disksvamp/trasa och hälla lite bakpulver på. Gnugga sedan försiktigt inne i mikron och avsluta med att torka rent med en våt trasa.  

Hur ofta ska jag städa min micro?

Gällande frekvens på städning och vilka intervaller man ska förhålla sig till så spelar din användning stor roll. Ju mer du använder den - desto oftare ska den rengöras. Enkel logik.

Vi skulle dock, rent generellt, säga att det inte är någon dum idé att städa mikrovågsugnen en gång i veckan - minst.

Så svårt är det inte att ha lite ättika eller citron stående i nära anslutning till maskinen. Det handlar inte om något slitsamt jobb som tar på krafterna. Fyll en mugg/skål - ställ in i mikrovågsugnen - kör på full effekt - torka ur. Lätt som en plätt.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
25 Jan 2018