Rengöra korkmatta - Skötsel av linoleumgolv

Korkmattor och linoleumgolv är känsliga om de utsätts för fel sorts städning. För att skona golvet ska du helst rengöra din korkmatta med så lite vatten som möjligt. Sopa och dammsug gärna istället!

Enkla tips om hur du ska rengöra ett linoleumgolv / korkmatta

Korkmattan är en välkänd favorit i svenska hem. I mitten av 1940-talet fanns korkmattan i två tredjedelar av våra hem. Sedan slängdes många korkmattor ut och i dag är de tillbaka igen.

“Du kan få bort svåra fläckar på linoleummattor utan starka rengöringsmedel genom att slipa fläcken med en fin stålull!"

Men nu säger många här i landet linoleummatta istället, det är i grund och botten ingen skillnad mot korkmattan. I England har korkmattan alltid gått under just namnet linoleum.

Undvik såpa!

Om du ändå rengör dina linoleummattor med vatten, använd ljummet vatten men absolut inte såpa! Däremot kan du använda vanligt diskmedel för handdisk. Såpa är ett alkaliskt medel som kan torka ut din matta så ett neutralt rengöringsmedel med ett pH-värde mellan 6-8 är att föredra. Efteråt ska golvet noga torkas med en ordentligt urvriden trasa.

rengöra korkmatta olika färger och material

Har du fått svåra fläckar på golvet? Praxis är att genomgjutna och mönster-genomgjutna linoleummattor kan bli rena utan starka rengöringsmedel. Den fläck du har fått kan tas bort genom att försiktigt slipa den fläckade området på mattan med en fin stålull. Du kan faktiskt slipa hela den genomgjutna linoleummattan om den ligger på ett riktigt plant underlag.

Mjukt vax för bättre hållbarhet

Alla genomgjutna linoleummattor ska förses med ett bra ytskikt. Förr i tiden kom korkmattorna från fabrik med ett färdigt ytskikt av vax. Men linoleummattor från 80-talet eller ännu yngre har däremot ett grundskydd som är akrylbaserat. Med tiden behöver ett sådant ytskikt stärkas upp, genom åren har både olika sorters vax och polish använts.

I dag är professionella golvvårdare försiktigare med dessa metoder. Polish används endast i undantagsfall eftersom det riskerar att slita för hårt på golvet. Det samma gäller om ditt golv ofta städas med vätska. Den bästa hållbarheten på sikt får du om du behandlar golvet med mjukvax som ytskikt och porfyllning.

Skydda den tryckta linoleummattans mönster

Det är inte helt enkelt att bevara en tryckt korkmatta under lång tid. En tryckt korkmatta behöver ett skyddande ytskikt så att mönstret inte slits ner. Förr användes fernissa men den här metoden fungerar sämre i dag då linoljefernissor är tillverkade vid betydligt lägre temperaturer, vilket leder till att golvytan känns kladdig.

Om din matta känns sliten, rådfråga en professionell målare som är van vid att hantera golv med lack och fernissa.

När du restaurerat ditt linoleumgolv är det viktigt att du städar den på rätt sätt för att undvika framtida slitage.

Trygg och punktlig flyttstädning i Stockholm.
27 Sep 2018