Behöver jag städa balkongen vid flytt?

Vad är det egentligen som ingår vid en flyttstädning? Den frågan brukar ofta ställas och svaret är följande: du ska städa i princip allting - och det ska ske så noggrant som möjligt. Rent konkret så innebär det att varje liten vrå i köket - spisen, kylen, fläkten, frysen, ugnen, skåpen, köksbänkar, golv och tak ska städas.

Detsamma gäller badrummet där även avlopp ska rensas. I övriga delar av hemmet så ska alla golv dammsugas och torkas, alla lister ska torkas av, fönstren ska putsas och samtliga garderober ska rengöras. Ett projekt, minst sagt. Men det är inte klart där - även tillhörande ytor ska vara rengjorda. Det innebär att även exempelvis uteplatsen och balkongen ska städas i samband med en flytt.

Vi vet vad som gäller

Hur städar man då en balkong och finns det några tips och knep som man kan använda sig av? Vi vet vad som gäller då vår erfarenhet av balkongstädning i samband med en flytt är stor. Här kommer några enkla knep:

    • Använd ett rengöringsmedel som är anpassat efter golvet. har du trätrall så bör du först fråga om de nya ägarna vill “ärva” detta (om inte så måste du slänga det). Se till att torka av golvet efter att du dammsugit eller sopat det. Det går naturligtvis inte att få ett skinande rent golv på balkongen - men det ska synas att det är rengjort.

    • Torka av räcken: Använd rengöringsmedel och ljummet vatten samt en tvättsvamp. Börja med räcken och rengör dessa från alla håll och vinklar. Torka därefter av balkongens “vägg”. Torka bort vatten som rinner.

    • Inglasad balkong: Skulle du ha en inglasad balkong så gäller samma sak för den som vid dina vanliga fönster. Glaspartierna ska putsas. Här blir det lättast om du plockar av del efter del och rengör dessa på golvet inne på balkongen. Var försiktig då du lyfter glaset ur skenorna då det finns en risk att du kan tappa dem; en del är ganska tunga också. Putsa på samma sätt som du normalt gör - på varje sida, men en tvättsvamp, rikligt med vatten utspätt med fönsterputsmedel och där du använder en fönsterraka - innan du hänger tillbaka. Passa även på att rengöra skenorna då dessa drar till sig ganska mycket smuts. Det är normalt lite enklare att rengöra glaspartier på en inglasad balkong än vanliga fönster då dessa enbart har två sidor.

Glöm inte förråden

Balkong och uteplats ingår i en flyttstädning. Det gör även förråden som tillhör bostaden. Bor du i en villa så ska du även städa ur garaget. Här behöver du inte vara lika nitisk dock. Se till att alla dina saker är undanplockade - passa på att göra en rejäl rensning, du får aldrig en bättre möjlighet - och gå därefter ett par varv med sopen.

Torka även av hyllorna så att det ser snyggt ut och att det inte ligger ansamlingar av damm på dessa. Lämna förrådet i det skick du själv skulle vilja finna det vid inflyttning - det är en bra tumregel att följa då det kommer till all typ av flyttstädning.

Trygg och punktlig flyttstädning i Stockholm.
28 Jun 2018