Att upptäcka att kläder och textilier i garderober är fulla av hål är inte roligt, men kan vara svårt att undvika. För det mesta är det pälsängrar som varit framme, eller rättare sagt pälsängrarnas larver. Att bli av med pälsängrar är inte det lättaste, men det går genom noggrann städning och att man ser till att hålla ordning i garderoberna.
”När det är dags att lägga ägg så beger sig pälsängern gärna till en plats där det är varmt och mörkt”
Pälsängern är en typ av skalbagge som i fullt utvecklat stadium livnär sig på nektar och pollen. Den trivs bra utomhus och huserar gärna i till exempel fågelbon. När det däremot är dags att lägga ägg så beger sig pälsängern gärna till en plats där det är varmt och mörkt, och eftersom den är en duktig flygare har den inga svårigheter att ta sig in genom öppna fönster och leta sig in i våra garderober. Där är det mörkt, och eftersom larverna livnär sig på keratin från till exempel päls, så är yllekappor och pälsrockar en mycket bra plats att lägga ägg på.
Att upptäcka pälsängrar
Om du upptäcker hål i dina kläder kan du vara rätt så säker på att du har pälsängrar, men även om du inte fått problem kan det vara en god idé, särskilt på våren och sommaren, att regelbundet hålla utkik bland kläder och andra textilier. Pälsängerns ägg är ljusa och håriga och är lätta att känna igen. När larven kläcks är den mörkbrun och en aning randig, den har även ett karaktäristiskt knippe borst längst bak, som även förekommer på den färdiga pälsängern. Genom att skaka kläderna kan du upptäcka om du har ägg eller larver bland kläderna.
Gör rent och håll rent
Hittar du ägg eller larver ska du städa ur alla garderober noggrant. Tvätta alla kläder och textilier och angripna kläder kan du frysa in en vecka, då dör ägg och larver. Förvara dem sedan inpackade i plast. Det gäller sedan att hålla rent i garderober och lådor och undersöka dem regelbundet. Cederträ kan fungera avskräckande på pälsängrar, så köp gärna galgar eller ringar i cederträ och smörj in dem med rödcederolja. Det finns även speciella pälsängerfällor, som består av ett klibbigt material som avger feromoner som lockar till sig pälsängerlarver och får dem att fastna.
Vi kan hjälpa dig med städning i Stockholm
Bor du i Stockholm och det är riktigt illa kan du kontakta oss, så kommer vi och gör en grundlig storstädning. Vi kan även erbjuda noggrann hemstädning någon gång i veckan för att förebygga problemen med skadedjur. Det bästa sättet att skydda sig är genom att se till att ha ett så rent hem som möjligt genom att dammsuga, damma och torka av ytor. Skaka av kappor och rockar regelbundet och förvara dem i plast när de inte ska användas på länge.
Ring en skadedjursbekämpare om problemen kvarstår
Om pälsängrarna inte ger sig, utan du ständigt upptäcker nya hål, kan du också ringa en skadedjursbekämpare, till exempel Anticimex. En behandling mot pälsängrar kan fungera bra, men det är viktigt att de sedan följer deras råd om hur du ska stoppa framtida angrepp, annars kan det hända att pälsängrarna snart är tillbaka. Vissa bostäder ligger så till att pälsängrar lätt hittar dit, till exempel om du bor i närheten av ett skog eller ett grönområde. Att ofta ha fönstret eller balkongdörren öppen på sommaren gör ju också att skadedjur som mal och pälsängrar lätt tar sig in.
Andra inlägg
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide
- Sladdlösa dammsugare – tips och råd
- Rengöra järnkamin – en guide
- Rengöra dammsugare – så får du din dammsugare att hålla längre
- Så rengör du bakom spisen
- Rengöra vinylskivor – en guide