Tvister om flyttstädning är vanligt. Vid en flyttstädning ställs som bekant högre krav än vid en vanlig städning, men precis hur hårda kraven är blir tyvärr inte tydligt, för den som utfört en i sitt tycke godkänd städning, förrän de nya bostadsinnehavarna ringer och räknar upp sina klagomål.
”Att utföra en flyttstädning på ett korrekt och proffsigt sätt är att visa respekt för bostaden och dess nya inneboende”
När man är mitt uppe i en flytt är flyttstädningen ett nödvändigt ont som hägrar vid arbetets slut, som en grand finale på allt hårt slit. Det är inte konstigt att man är trött, slutkörd och iriiterad över att behöva flyttstäda, men det ursäktar inte att man slarvar. Att utföra en flyttstädning på ett korrekt och proffsigt sätt är att visa respekt för bostaden och dess nya inneboende. Tänk dig själv hur du skulle känna det om du kom till din nya lägenhet och hittade dammiga rör, smutsiga fönster och ett illaluktande kylskåp. Vi listar här några av de vanligaste misstagen folk gör när det kommer till flyttstädning.
För lite tid
Att vara tidsoptimist är mänskligt, men kan tyvärr också leda till ett undermåligt städresultat. Att tro att man ska hinna genomföra en flyttstädning på två tre timmar är helt enkelt inte realistiskt. Det bästa är att planera flyttstädningen en bra bit i förväg.
Visst krävs det att lägenheten är tom för att kunna komma åt att städa överallt, men vissa saker, som till exempel fönsterputsning och rengöring av golvbrunn och vattenlås i badrum och kök, kan faktiskt göras några dagar i förväg. Gör en lista på vad som ska göras och när, samt med ungefärlig tidsåtgång, pessimistiskt beräknad.
Har du rätt städredskap?
Ju bättre redskap, desto lättare och roligare städning, och bättre resultat. Städning är ett hantverk precis som målning eller tapetsering och vid en flyttstädning räcker det inte med lite såpa och några disktrasor. Vill du att städningen ska gå så lätt och fort som möjligt gör du rätt i att införskaffa alla produkter som behövs redan på förhand, så är du redo när det är dags.
Spis och element
Dolda ytor verkar utgöra ett problem för många. Det räcker inte att bara torka av och göra rent de synliga delarna av spisen, du måste dra ut den och rengöra alla sidor, och dessutom golv och väggar bakom den. Här kan det sitta en hel del smuts, så räkna med att det tar en stund.
"Detsamma gäller elementen, som tycks förbises av många av någon anledning. Element är på grund av sin konstruktion ganska svårstädade, de har gott om små, svåråtkomliga ytor. Även väggarna bakom elementen måste tvättas av."
Grundregeln är att inte slarva någonstans. Städa alla utrymmen där det kan ha samlats smuts så är du på den säkra sidan. Alternativet är att anlita oss för din flyttstädning så slipper du oroa dig över att den inte ska godkännas av den nya ägaren.
Fönstrens alla sidor
Fönstren måste putsas, och inte bara på in- och utsidan, de måste även öppnas och rengöras invändigt. Dammsug också och torka av karmar och lister.
Rör och golvbrunn i badrummet
Kom ihåg att damma av synliga rör och ledningar i badrummet, det glömmer många. Ett dammigt badrum är ingen rolig syn. Golvbrunnen måste också rengöras, liksom vattenlås under handfat.
Tak och väggar ska vara dammfria
Slutligen är det vanligt att folk glömmer att damma av tak och väggar. Det krävs att man går in på nära håll för att se om en vägg är dammig - men lita på oss, det kommer de som kommer efter dig att göra. Försök överlag när du flyttstädar att tänka som om det var du som skulle flytta in i bostaden.
Andra inlägg
- Så rengör du din espressomaskin - en guide
- Rengöra plast | Tips & råd
- Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide
- Sladdlösa dammsugare – tips och råd
- Rengöra järnkamin – en guide