Flyttstädning badrum | Så städar vi badrummet

Här kan du läsa om vad vi gör och inte gör i badrummet i samband med en flyttstädning.

Att flyttstäda ett badrum tar tid och innebär en hel del hårt jobb. Om du tänker utföra din flyttstädning själv är det därför viktigt att du förbereder dig noga att och ser till att du har rätt städprodukter och redskap hemma när det är dags. När man flyttar ut brukar man oftast ha en eller två dagar på sig innan de nya ägarna kommer, ibland så mycket som en vecka. Använd tiden väl och var gärna fler som städar.

Hinner du inte med att flyttstäda kan du kontakta oss så hjälper vid dig. När vi utför en flyttstädning håller vi oss till Mäklarsamfundets standardavtal och de punkter som finns angivna där. Punkterna i avtalet är vad som betraktas som rimligt att kräva av en flyttstädning och något du också kan förhålla dig om du vill utföra din flyttstädning själv.

Kalk på väggar och golv

I ett badrum ansamlas mycket kalk på kakel och klinker, som måste tas bort. Här kan man använda speciella avkalkningsmedel. Tillfogarna ska du använda ett särskilt fogrengöringsmedel. Är badrummet helt klätt i kakel är detta naturligtvis ett jättejobb, men om du arbetar lugnt och metodiskt så kommer du att lyckas. Därefter torkar du av väggarna med en mjuk fiberduk så att de blir ordentligt rena och dammfria. Här vill vi även komma med ett litet tips. Att avslutningsvis ge väggarna en skurning med vinäger utblandat i kallt vatten ger väggarna den där riktiga nystädade lystern som man vill åt. Använde en trasa för att skura väggarna.

Handfat och toalett

Handfatet och toalettstolen måste också rengöras noga, både in- och utvändigt. Här kan du använda en tvättsvamp och lite såpa och varmt vatten, eller en kraftigare rengöringsprodukt om smutsen sitter hårt. Vinäger ger även här ett bra resultat. Glöm inte att rengöra insidan av toaletten och långt ner i skålen. Skrubba ordentligt för att få bort eventuella avlagringar.

Vattenlås och golvbrunn

Vattenlåset under handfatet måste du skruva loss och rengöra ordentligt, särskilt om vattnet har problem att rinna undan. Har du aldrig gjort detta förut, var försiktig när du skruvar av vattenlåset och ha en hink under så att inte ansamlat vatten far ut på golvet. Ofta sitter mycket gamla tvålrester och hår i vattenlåset och det kan lukta ganska illa. Se till att vattenlås och rör är helt rena innan du skruvar tillbaka dem. Ett tips om du är ny på detta, ta ett foto av vattenlåset innan du skruvar av det så att du sedan vet hur du ska sätta tillbaka det rätt.

Även golvbrunnen under badkaret eller duschen måste rengöras. Det gör du genom att avlägsna locket och lyfta upp vattenlåset, som du sedan öppnar och sköljer av under kranen. Eventuellt hår som fastnat måste också rensas bort.

Övriga ytor

Lampor, badrumsskåp och synliga rör ska torkas av ordentligt så att de blir dammfria. Har du tvättmaskin, rengör den både in- och utvändigt. Du kan även köra ett rengöringsprogram innan du flyttar ut för att återställa tvättmaskinen till bästa möjliga skick. Även skåpen ska rengöras noggrant invändigt. Här räcker det oftast med en lätt fuktad trasa för att få rent, men finns svåra fläckar tar du lite såpa på trasan och gnuggar lite.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
3 Mar 2018