Fönsterputsmedel | Lär dig göra eget fönsterputsmedel

Bör man använda fönsterputsmedel när man putsar sina fönster? Kan man göra sitt eget fönsterputsmedel? Här får du svar!

Är fönsterputsmedel verkligen nödvändigt?

Få saker har samma effekt för en bostad som nyputsade fönster. Har du någon gång sett före- och efter-skillnaden så vet du vad vi menar. En bostad kan vara hur kliniskt ren som helst, men är fönstren smutsiga så kommer ändå det samlade intrycket att vara att bostaden i fråga är ganska sunkig.

Det ett par rena fönster gör är att släppa in ljuset på ett bättre sätt och i synnerhet så bör man som boende i större städer ta denna fråga på ett lite större allvar än vad många gör idag. Detta då smuts och avgaser fastnar i en större omfattning och att fönstren i och med detta måste rengöras mer frekvent. Här handlar det dock inte om något dagligt projekt – att putsa fönstren kanske två gånger/halvår brukar räcka.

Frågan är hur man ska göra? Det finns några tekniker som brukar användas och vi tänkte visa lite närmare på hur två av dessa ser ut. Många slår ett slag för att använda exempelvis gammalt tidningspapper för att få fönstren rena – men vi vill hävda att denna teknik är lite för omständlig och bökig. Visst, den ger resultat; men det tar avsevärt mycket längre tid än vad vi anser att man ska behöva lägga på att putsa sina fönster. De metoder vi ska presentera går lite snabbare och är minst lika effektiva sett till det färdiga resultatet.

Innan vi börjar så ska vi dock reda ut en sak gällande vilka produkter som ska använda. Många anser att fönsterputsmedel är överflödigt och att man kan använda sig av annat istället. Detta då just fönsterputsmedel är ganska starkt och kan innehålla kemikalier.

Vi anser att en fönsterputs med hjälp av fönsterputsmedel är effektivast – men vi är också på det klara med att alla inte kan – eller vill – använda ett så starkt medel. Därför kommer vi att presentera en metod där detta medel ingår och en metod där vi använder oss av ett alternativ. Vi börjar med att visa hur du putsar fönster med hjälp av fönsterputsmedel.

Du behöver: Fönsterputsmedel. Fönsterraka. Tvättsvamp. Rakblad. En hink med vatten. Handdukar. En skruvmejsel (beroende på vilket typ av fönster du har). Disktrasa.

Så här gör du:

 • Börja med att använda rakbladet för att ta bort ingrodd smuts – exempelvis fågelspillning.

 • Spraya fönstret med fönsterputsmedel.

 • Blöt tvättsvampen rejält och gnugga in vatten över fönstret och så att det blandas med fönsterputsmedlet.

 • Se till att allt blir täckt och ta din fönsterraka i ena handen och en handduk i den andra.

 • Dra metodiskt uppifrån- och ned. Torka av rakan efter varje längd du dragit.

 • Upprepa till dess att fönstret är fritt från vatten.

 • Avsluta med att torka av längs kanterna med en torr trasa.

 

Värt att veta:

 • Tänk på att varje fönster har fyra sidor. Det innebär att du måste öppna – med hjälp av exempelvis en skruvmejsel – och rengöra insidorna på samma sätt. Listen på insidan kan vara väldigt smutsig så den bör du ägna extra mycket tid på. Detsamma gäller persiennerna.

 • Var beredd på att det kommer att gå åt en hel del handdukar. De bör vara torra då du torkar av fönsterrakan; annars riskerar du att få de där vita strecken på glaset.

 • Se till att göra det enkelt för dig genom att plocka bort blommor, krukor och annat som du har stående på fönsterbrädan. Täck även golvet så att det inte tar skada av vatten och spill.

 • Var försiktig! Det kan handla om höga höjder och här bör du inte ta några risker. Anlita hellre hjälp om det känns för farligt.

Rengöring med fönsterputsmedel 

Gör ditt eget fönsterputsmedel

Vi utlovade en andra metod för att putsa fönstren; men egentligen är det samma procedur som gäller. Skillnaden ligger i att du tillverkar ditt eget fönsterputsmedel och således dels får ett medel som du vet vad det innehåller och dels får ett mer miljövänligt sådant. Var dock beredd på att det inte är lika effektivt och att du får jobba lite hårdare för att dina fönster ska bli rena.

Så här gör du ditt eget fönsterputsmedel:

 • Ta en sprayflaska och fyll denna med fem deciliter varmt vatten

 • Ta en halv kapsyl Ättika 24% och häll denna i flaskan

 • Blanda i några droppar diskmedel. Överdosera inte – då blir det för fett.

 • Skaka om så att allting blandas.

 • Klart!
Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
26 Sep 2017