Miljövänliga alternativ för flytt

Kartonger, plast i massor och stora brummande lastbilar som släpper ut giftiga avgaser. Att flytta är inte så bra för miljön – men det finns miljövänliga alternativ för flytt.

Grön flyttfirma

Dom allra flesta branscher har idag ett grönt tänk för att dra sitt strå till stacken vad gäller miljö – och så även flyttbranschen. Många flyttfirmor lika så, vilket många tror är omöjligt med tanke på deras fordon och transporter som såklart är den största boven i det här dramat. Många av dom firmor som är verksamma gör dock vad dom kan.

Till exempel har många gamla hostande lastbilar bytts ut till förmån för sådana som körs med biobränsle, vilket bara det gör stor skillnad. Att tänka grönt och miljövänligt är verkligen trendigt i flyttbranschen och firmorna som inte hänger med riskerar också att förlora sina kunder. Det blir alltså enkelt för dig som ska flytta att hitta en flyttfirma som kör med miljö i tanken.

Tänk på flyttkartongerna

Mängder och åter mängder av flyttkartonger köps och slängs varje år vilket inte heller det är särskilt miljövänligt. Visst kan det vara så att man befinner sig i en situation då man faktiskt inte har något annat alternativ än att köpa men även då kan man göra bättre val.

  • Begagnade kartonger – En bra flyttkartong håller för betydligt mer än en flytt om den packats på ett bra sätt och tagits väl om hand om när den inte använts. Lyckas du få tag på begagnade flyttkartonger i gott skick är det ett stålande alternativ istället för att köpa nya. När flytten är genomförd kan du i din tur skicka dom vidare till någon annan som behöver dom – förutsatt att dom är hela och funktionsdugliga.

  • Kartonger av återvunnet material – Lyckas du inte få tag på några begagnade kartonger kan du tvingas att köpa nya för att kunna börja packa inför flytten i god tid. Tänk då på att leta en variant som är gjord av återvunnet material. På så vis gör du miljön en tjänst även om du tvingas till att köpa nytt.

  • Hyr kartonger – Ett annat alternativ vad gäller flyttkartonger är att hyra dom. När man anlitar en flyttfirma brukar man ofta kunna välja om man vill ha kartonger och annat packmaterial eller inte, givetvis för en extra summa.

Detta kan sannerligen vara ett bra alternativ om man inte tror sig ha någon nytta av flyttkartonger under den närmsta framtiden, eller om man helt enkelt vill spara sig besväret att försöka göra sig av med dom när flytten är genomförd.  

Ordna en loppis

Loppis är ett otroligt smart sätt att återbruka produkter på ett miljövänligt sätt och det kan dessutom vara nödvändigt att göra sig av med lite prylar när man ska flytta. Om inte annat kommer det gå snabbare och lättare och flytta och ju färre flyttlass som behöver gå desto mer miljövänligt blir själva transporten. Tänk vilken skillnad på att köra ett lass jämfört med 5–6?

Att sälja av dina saker är alltså bra av flera anledningar. Välj ut en dag eller kanske till och med en helg när loppisen ska äga rum. Lägg ut information på sociala medier ett tag i förväg så att det hinner spridas och ha loppisen direkt på gården eller ute på gatan. Enklare kan det inte bli.

Skippa plasten

Bubbelplast må ge ett bra skydd men i ett samhälle där vi alla försöker minska på plastanvändningen är det inget bra val. Skydda istället dina ömtåliga föremål med gamla tidningar. Det ger ett minst lika bra skydd, är mycket bättre för miljön och dessutom mycket billigare – kanske till och med gratis. Lägg ut en annons på sociala medier att du önskar ta emot tidningar som annars kommer åka på återvinningen. Win-win för alla.

Det finns mycket man kan göra och många alternativ att välja för att en flytt ska bli mer miljövänlig. Tänker man till och planerar ordentligt kan man flytta med gott samvete och samtidigt veta att man gjort det man kan för ett mer hållbart samhälle.

Det är inte krångligare än något annat och knappast någon större ansträngning – att tänka på miljön är alltid en vinst.

9 Mar 2020