Missad flyttstädning kan bli kostsam | Ersättningskrav

Alla som någon gång har flyttat vet att det är projekt som kommer med lite olika typer av känslor. Dels så ser man fram emot att komma vidare, vända blad och påbörja ett nytt kapitel av livet. Det är positivt. Dels dock så är en flytt påfrestande också - både mentalt och fysiskt. Du ska packa, du ska köra flyttbilen, du ska bära och så vidare - allt detta inom en ganska snäv tidsram där varje litet hinder på vägen kan stjälpa projektet; något som skapar en stressig situation. Som avslutning så ska det dessutom städas. Det är ett krav. En missad flyttstädning kan nämligen bli kostsam.

Räkna med krav på ersättning

Fusk med flyttstädning har förekommit i alla tider. För de allra flesta så är det någonting som sitter i ryggmärgen - man vet att en flyttstädning sker i syfte att underlätta för någon annan. På samma sätt som man själv förväntar sig en städad bostad som möjliggör en snabbare inflytt så genomför man en flyttstädning så att nästa hyresgäst/köpare kan komma på plats direkt.

För andra faller det sig inte lika naturligt. Tyvärr. Där kan en flyttstädning ske på ett undermåligt sätt - på grund av tidspress, av lättja eller av ren okunskap kring vad som ska städas. Likväl kan den inte ske överhuvudtaget. Oavsett vilket så kan denna person räkna med att antingen själv få åka tillbaka till bostaden för att städa ordentligt eller se att en faktura skickas till den nya adressen. En faktura som täcker kostnaden för den städfirma som den nya ägaren/hyresgästen anlitat.

Tvister kan avgöras i domstol

Anser du att flyttstädningen varit undermålig i din nya bostad - och där den förre ägaren vägrar att vare sig städa om eller ta kostnaden för en städfirma så kan du välja att ta det vidare rent juridiskt.

Det råd vi kan ge gällande detta - utöver att kontakta en jurist - är att ha lite is i magen. Det naturliga är att du städar så fort som möjligt, eller anlitar en städfirma för det. Du vill kunna flytta in.

Men, då städas också bevisen bort. Se till att du dokumenterar allting innan du städar. Ta ett varv med kameran och fotografera - eller filma - varje fläck och all smuts som lämnats i bostaden. Det är nödvändigt för att undvika en tvist där ord står mot ord. Dokumenterar du den uteblivna - eller bristfälliga - flyttstädningen så ökar dina chanser markant (och förmodligen så når tvisten inte domstolen - tydliga bevis brukar ha den effekten).

Ta hjälp med din flyttstädning direkt

Det bästa för en person som ska flytta är att planera även för flyttstädningen. Där tror vi att det stora problemet ligger. man tar lite för lätt på denna obligatoriska del av projektet och då det väl är dags så är man så psykiskt och fysiskt dränerad på energi att fusket sker.

En annan lösning är att man tar hjälp. Så dyrt är det inte att anlita en städfirma - speciellt om du är berättigad att använda Rut-avdraget. Det sparar pengar, om man jämför med att få krav på ersättning, samtidigt som det sparar väldigt mycket tid och besvär. Välj professionell hjälp och lämna över nycklarna till din gamla bostad med gott samvete.

Trygg och punktlig flyttstädning i Stockholm.
22 May 2018