När ska man boka flyttstädning?

Att städa ur sin gamla bostad är obligatoriskt - oavsett om det handlar om en flytt från en bostadsrätt, en hyreslägenhet eller från en villa. Det enklaste sättet att förklara varför är att vända på saken - på samma sätts om du vill kunna flytta in direkt i din nya bostad så vill även personen som ska flytta in i din göra detsamma.

Naturligtvis så går det utmärkt att ta professionell hjälp och få sin flyttstädning utförd av en städfirma. Det rekommenderas också då jobbet dels blir korrekt utfört och dels inte är så extremt kostsamt sett till att tjänsten ingår i rut-avdraget. Frågan är när man ska boka in sin flyttstädning? Några faktorer spelar roll.

  • Stad och konkurrens: Vilken stad bor du i och hur många städföretag finns det som erbjuder tjänsten? I större städer så finns ett större urval; men å andra sidan så flyttas det mer där och då finns en risk att företagen är uppbokade.

  • Låg- eller högsäsong: under sommaren sker minst flyttar i Sverige. Hösten är den period där flest flyttar äger rum. Det påverkar naturligtvis.

  • Ditt eget jobb: Hur många städföretag orkar du ringa - och hur pass mycket tid är du beredd att lägga? Kontaktar du flera stycken så har du bättre chans att förhandla, men det kräver, som sagt, lite mer ansträngning.

Det vi kan säga, rent generellt är följande: Boka in din flyttstädning senast två veckor innan flytten ska ske. Det ger ofta ett bättre pris - baserat på att du kontaktar några olika företag (vilket du hinner med den tidsmarginalen) - och en större trygghet.

Du kan boka in den någon dag innan, men då får du vara beredd att det kostar mer - jobbet blir mer akut - och att du får förlita dig på ett visst mått av tur. Bättre är att vara ute i god tid. För att ytterligare underlätta så kan du vara noggrann då du beskriver bostaden som ska städas - hur stor är den, finns det balkong, ska förråden städas och finns det någonting som särskiljer den från andra bostäder?

Hur nära inpå flytt ska en flyttstädning ske?

Om ungefär två veckor innan flytten rekommenderas för bokning av flyttstädning så är nästa fråga hur långt innan den ska äga rum? Här är svaret att den bör ske så tätt inpå som möjligt. Säg att du ska lämna över nyckeln på en tisdag - ja, då är måndagen en bra dag för att städa. Maximalt tre dagar innan är något att förhålla sig till. Detta för att det inte ska hinna bli dammigt i bostaden.

Här kommer din beskrivning av bostaden väl till pass. Den gör nämligen att företaget du anlitar har en bättre chans att hinna klart. En arbetsdag är något som man får räkna med då det kommer till en normal bostad - större ytor tar längre tid och det bör vara något som städföretaget är informerade om. Det kanske krävs en dag extra för att jobbet ska hinna bli klart i tid.

Blir det smutsigt igen?

En korrekt utförd flyttstädning - som sker inom tre dagar innan flytten - bör minimera risken för att klagomål ska komma från den som står redo att flytta in. Tänk dock på att damm kan bildas ganska fort.

Det kan alltså vara en god idé att du svänger förbi den gamla bostaden och dammtorkar lite innan du lämnar över nycklarna. Detta om flyttstädningen skett några dagar innan.

Har den ägt rum dagen innan då blir det naturligtvis inte smutsigt igen. Det ska mycket till om någon ska anmärka på lite damm också; man ser om en städning är utförd - speciellt då det handlar om en rejäl flyttstädning.

Trygg och punktlig flyttstädning i Stockholm.
2 Aug 2018