Rengöra kaffebryggare | Ättika i kaffebryggaren

Tips om hur du kan rengöra din kaffebryggare, snabb och effektivt. En väl beprövad metod är att ha ättika i kaffebryggaren. 

Varför du ska rengöra din kaffebryggare

Att vakna, släpa sig ur sängen och gå bort till kaffebryggaren för att invänta dagens första kopp. En kopp som får en att vakna till och som på många sätt gör zombies till människor. Det går för många inte att använda devisen om att morgonstund har guld i mun om man tar bort den första koppen kaffe.

Men: vad innehåller denna kopp egentligen? För många så innehåller den avsevärt mycket mer än enbart det svarta guldet. Detta i form av mögel, bakterier och andra otrevligheter. Saker som riskerar att göra folk sjuka och som man aldrig skulle acceptera på andra områden i hemmet. Men vi gör detta då det kommer till kaffebryggaren.

Det har gjorts studier i ämnet och i dessa så har man kommit fram till att kaffebryggaren hos gemene man innehåller betydligt mer bakterier och baciller än vad exempelvis dörrhandtaget till toaletten gör. Vi tror att det mesta bottnar sig i slarv och okunskap. I och med att kaffebryggaren hettas upp så tar många för givet att det är en säker zon där bakterier dör; det är snarare exakt tvärtom – den varma, fuktiga miljön gör att de stormtrivs. Den första koppen kaffe du tar på morgonen kan göra dig sjuk. Förutsatt att du inte ändrar vanor och börjar rengöra din kaffebryggare med jämna mellanrum.

rengöra kaffebryggare

Bästa sättet att rengöra en kaffebryggare är med ättika

I många fall så handlar det alltså om slarv som anledning till att man inte rengör sin kaffebryggare på en regelbunden basis. Detta i kombination med viss lättja. Att föra till protokollet här: så himla ansträngande är det inte att ta bort filtret, flytta pannan och ta bort locket för att sedan placera dessa i diskmaskinen. Och; diskar du för hand så tar det heller inte speciellt lång tid.

Den större rengöringen då, innebär inte den en rejäl kraftansträngning? Nej, inte alls och det behövs heller inga starka kemikalier eller dyra produkter. Det som krävs för att rengöra en kaffebryggare finns förmodligen redan i ditt hem och står i ditt skafferi. detta i form av ättika. Ättika är - innan vi fortsätter - ett riktigt universalmedel då det kommer till städning; det tar bort smuts, det tar bort fläckar och det tar bort även den svåraste av kalkavlagringar.

Just det senare är viktigt då man sätter parar ihop ättika och kaffebryggaren. I kaffebryggaren finns nämligen extremt mycket kalkavlagringar och dessa försvinner alltså - tillsammans med de bakterier som frodas - genom ättika. Hur gör man då? Följ med!

Ättika i kaffebryggaren - så gör du

Vi tänkte visa steg för steg hur du rengör din kaffebryggare med ättika och schemat ser ut som följer:

  1. Fyll kaffebryggaren med hälften vatten och hälften ättika. Sätt i ett filter och slå igång bryggaren.
  2. låt den brygga till ungefär häften och slå sedan av den. Låt den vara i ungefär en halvtimme.
  3. då halvtimmen har gått så kan du slutföra bryggningen.
  4. Sätt i ett nytt filter, fyll bryggaren med enbart vatten och slå igång den. Brygg två gånger.
  5. Gör rent kannan för hand; detta med varmt vatten, en tvättsvamp, lite diskmedel samt lite ris (som har en bra, slipande effekt). Skölj ur och torka ren med en trasa.
  6. Klart.

 

Det räcker om du gör denna procedur en gång i månaden och där du genom detta verkligen kan njuta av din första kopp kaffe – utan risk för sjukdomar.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
16 Oct 2017