Rengöra kylskåp | Bli av med dålig lukt i kylskåpet

Vi hjälper dig bli av med dålig lukt i kylskåpet. Här hittar du konkreta och väl beprövade tips för att rengöra ditt kylskåp på bästa vis.  

Dags att rengöra ditt kylskåp?

I vardagen så gäller det att hitta en sund balans mellan inkomster och utgifter. Ingenting kommer in förrän något har tagit slut eller då man verkligen har ett behov av produkten i fråga; hittar man denna balans så har man också mycket att vinna – både rent ekonomiskt och levnadsmässigt. En in- en ut, är en formel som fungerar bra – men den är tyvärr inte applicerbar till det vi ska tala om nu: ditt kylskåp. Vi säger ditt kylskåp av den enkla anledningen att de flesta har samma problem med sina kylskåp och att därför fler kan relatera till det vi ska säga.

Hur ser egentligen ditt kylskåp ut? Troligt är att det är smockfullt av saker som du inte använder- och som du aldrig kommer att använda heller. Hur ser det ut inför ert fredagsmys med tacos? Jo, du köper en massa såser – fast du vet att du har kylen full av halvfulla sådana – och så fyller du på med ytterligare saker som enbart kommer att stå och ta plats och – i värsta fall – mögla. Det är så många av oss gör och det är det som vi måste förändra.

Att inte hålla rent i sin kyl är nämligen något som kan ge sjukdomar och där man av den anledningen måste agera med ett större allvar. Tacosås å sin sida dock – etter värre är det när folk köper sallad, gurka, tomat, potatis och andra färskvaror, stuvar kylen full och ideligen fyller på med nytt. Det som sker här är att salladen förmultnar och kontaminerar kylen. Även om du slänger den så kommer bakterierna att ligga kvar. Ett ohållbart tillvägagångssätt – i synnerhet i hushåll där det finns småbarn. Nej, det är – först och främst – dags att applicera formeln om en in- en ut till kylskåpet. Det andra steget handlar om att städa dte med jämna mellanrum; något som vi tänkte visa på hur du gör på bästa sätt här nedan:

 • Plocka ur: använd ett gammalt badlakan och lägg alla produkter från kylskåpet på denna.
 • Släng! Kasta bort allt som har gått ut och släng det som du vet inte kommer att användas (läs exempelvis tacosås och gammal sylt).
 • Fyll diskhon med varm vatten: Blanda därefter i några teskedar bakpulver, lite vinäger och lite diskmedel. Ta ut alla hyllor och alla plan ur kylen och placera dessa (så gott det går) i diskhon. Skrubba med diskborsten. Passa på att skrubba insidan av kylen också; även här fungerar diskborsten bra.
 • Ta de större hyllplanen ur diskhon och gnugga en citronskiva över dessa innan du sköljer av dem. Torka rent med en trasa och placera tillbaka in i kylen.
 • Rengör utsidan grundligt med rengöringsmedel, disksvamp och en trasa.

 

Rengöra kylskåp 

Få bort dålig lukt i ditt kylskåp

Även om man håller rent i kylen så finns det ändå många som upplever kylskåpet i fråga som ofräscht; detta då det ändå sitter kvar en viss odör i det. Detta går att komma till bukt med och det är möjligt att få bort den dåliga lukten genom ganska enkla metoder. Det krävs alltså inget gigantisk ingrepp för att slippa stank och dålig lukt och du behöver inte offra en söndag för att få ditt kylskåp att lukta fräscht. Nej, det räcker att du provar några av dessa trick:

 • Doppa bomull i lite vaniljpulver och placera tussar lite varstans i kylen. Bomull absorberar dels dålig lukt och dels så sprids också den väldoftande vaniljen i kylen.
 • Ättika: Ättika är något som bör finnas i varje hem – detta då livsmedlet i fråga är rena universalmedlet för all typ av rengöring. Så även då det kommer till odör och dålig lukt. Fyll en sprayflaska med vatten och ättika, spraya i kylen och torka av med en fuktig trasa.
 • Saltvatten: Blanda ungefär fyra liter vatten med några grabbnävar salt och blöt en trasa i detta. Torka av inuti kylen.

 

Ta bort dålig lukt i ditt kylskåp med bakpulver

Skulle tipsen ovan inte göra jobbet så finns det ett trick som garanterat kommer att få bort den dåliga lukten ur ditt kylskåp: nämligen att använda bakpulver. Först och främst dock; bakpulver går utmärkt – men det gör även bikarbonat; dessa två är nämligen i grunden samma sak. Har du enbart bikarbonat hemma så går detta således utmärkt att använda. Med detta klargörande så fortsätter vi med det enkla tipset om hur du får bort den dåliga lukten.

Fyll en liten skål med varmt vatten och blanda i några skedar bakpulver. Gå sedan systematiskt igenom alla delar av kylen med hjälp av en trasa. Avsluta med att fylla en skål med enbart bakpulver, placera denna i kylen och låt den stå över natten.

Undvik ett illaluktade kylskåp i framtiden

Vi tänkte, avslutningsvis, ge några tips kring hur du förebygger den dåliga lukten och hur du ska agera för att slippa öppna kylen och rygga tillbaka med näsan klämd mellan tumme och pekfinger. Några enkla förhållningsregler, helt enkelt:

 • Skruva alltid på locken. Gör det till en vana att försluta alla förpackningar och burkar.
 • Torka av. Om du använt exempelvis sylt så kan du med fördel torka av glasburken med en fuktigt trasa innan du åter ställer den i kylen. Minska kladdet.
 • Plasta in: Se till att plasta in exempelvis lök och andra råvaror som av hävd har en fränare doft. Dessa brukar även ge smak till annat – det är inte ovanligt att en halvskuren lök och smaken av denna sprider sig till exempelvis smör.
 • Ställ in bikarbonat/bakpulver/ättika. Med jämna mellanrum kan du ställa in en skål med något av nämnda livsmedel och låta denna verka över natten. Även citronskivor kan fungera. Blev det några skivor kvar efter fiskmiddagen så kan du med fördel lägga in dessa i kylen snarare än att slänga dem.
Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
13 Oct 2017