Våra tips för att rengöra en spis. Läs bland annat om hur du kan rengöra spisplattor, även rostiga sådana. Bakpulver är ett bra hjälpmedel.
Konsten att rengöra en spis
Du vet hur det är. Du har gäster som ska komma vilken sekund som helst och samtidigt som du slår en bearnaisesås så börjar kastrullen med potatis att koka över och köttbiten du har i stekpannan börjar fräsa, ryka och skvätta olja omkring sig. Allt detta gör att du ser hur din spis blir överbelarmad av rester, matspill, fett och smuts; något som du – i och med dina ankommande gäster – inte kan ta tag i direkt. Något som ytterligare gör att allt hinner gro in och där du kommer att få ett gigantiskt projekt framför dig i form av rengöring.
Kort och gott: spisen är det område i köket som blir mest drabbat av matspill, smuts och annat. Det som är bra är att de flesta numera har spishällar och att rengöringen av spisen därmed blir lättare; det är avsevärt mycket enklare att jobba på en plan yta än på en kuperad sådan. Med kuperad menar vi naturligtvis spisplattorna.
Är det då så svårt att rengöra en spis? Nej, det behöver det inte vara. Naturligtvis så måste man ha i åtanke hur pass ingrodd den är också – men i de flesta fall så handlar det om ett ganska lätt jobb. Vi tänkte visa på några effektiva metoder som fungerar och som gör hela projektet lättare. Det bästa är att du förmodligen bara behöver öppna dörren till ditt skafferi för att hitta de rengöringsmedel som vi rekommenderar också. De bästa metoderna sker nämligen med rengöringsmedel som vanligtvis inte förknippas rengöring. Låter det luddigt? Följ med!
Första metoden för att rengöra en spis:
- Fyll en sprayflaska med varmt vatten. Ta en deciliter ättika och två stycken matskedar bikarbonat.
- Spraya över spisen och låt stå i några minuter.
- Ta en fuktig tvättsvamp och gnugga rent. Har du spishäll så kan du med fördel använda dig av skrapan (rakbladet) som du köper i din vanliga livsmedelsbutik.
Fördelen med denna metod är att du kan låta sprayflaskan stå i nära anslutning till spisen och att du kan spruta på lösningen med jämna mellanrum. Spiller du medan du lagar mat – spraya på och låt det dra medan ni äter. Då ni är färdiga så är det bara att torka av. Miljöpåverkan måste även den nämnas. Det här är ett ytterst bra medel även sett till miljön.
Lite knivigare att rengöra spisplattor
Som sagt, spishällen har gjort rengöringen lite lättare. Det finns dock fortfarande de som har spisar med vanliga plattor och här blir det lite tuffare att göra rent. Det är, helt enkelt, svårt att komma åt mellan plattorna och oavsett hur mycket man skrubbar så kan det ligga kvar bruna, trista spår. Vi har dock en metod som brukar ge ett gott resultat. Återigen så handlar det om ett medel med minimal miljöpåverkan och med produkter som förmodligen redan finns i ditt hem.
Det vi ska säga är att du kanske behöver använda lite oortodoxa verktyg vid rengöring av spisplattor. För att komma åt så kanske det inte räcker med en vanlig tvättsvamp. En rekommendation är att du använder en gammal, uttjänad tandborste för att komma åt riktigt. På plattorna – i själva springorna – kan du prova att använda spetsen på en tandpetare. Det brukar fungera.
Vårt tips är att rengöra spisplattor med bakpulver
Det första medlet vi tipsade om var ättika. Nästa tips är bakpulver och processen här är väldigt enkel. Du tar några skopor bakpulver och strösslar detta över spisen. Koncentrera dig på de värsta områdena. Låt detta dra in några minuter och under tiden kan du använda din vattenkokare för att koka upp någon liter vatten. Häll vattnet direkt på spisen. Det kommer att fräsa till ganska rejält – men det är bara en reaktion av att bakpulver och hett vatten möts; ingen fara alls. Låt detta dra i några minuter innan du torkar av – utan att bränna dig – med en trasa.
Naturligtvis: i och med att det handlar om hett vatten så måste du se till att du inte bränner dig själv då du häller det på spisen. Se även till att eventuella barn och djur håller sig borta från köket medan du utför denna rengöring. Häll lugnt och försiktigt och med en jämn stråle.
Så här kan du rengöra rostiga spisplattor
Att mat, fett och smuts fastnar på- och runt spisen är en sak. Det är – som vi gått igenom ovan – en ganska smal sak att få bort. Värre är det om det handlar om andra förfulande saker som fått fäste på spisen. Det är inte ovanligt att spisplattor blir angripna av rost och det är heller inte särskilt svårt att förklara varför så sker. Det handlar om metall (inte sällan gjutjärn) och det handlar om att du lagar mat i anslutning till denna – något som ofta sker med vatten och som du glömmer/missar att torka bort. Lyckligtvis så är rost på spisplattor relativt lätt att få bort och vi tänkte visa dig hur här nedan:
- Strössla lite bikarbonat/bakpulver direkt på plattorna.
- Blanda en deciliter ättika och varmt vatten i en sprayflaska.
- Spraya över och låt stå i några minuter.
- Ta svinto och blöt en rejäl boll. Gnugga!
- Använd en tandborste om det inte blivit fritt från rost och försök att peta mellan springorna med en tandpetare eller med något annat spetsigt.
- Avsluta med att värma upp plattorna. Var försiktig dock och ha hellre en lägre värme under en längre tid än en hög värme under en kort tid.
Det senare kan du med fördel göra i ett förebyggande syfte också. Ha plattorna på en stund efter att du rengjort dem; det gör att fukt och kondens försvinner – något som förhindrar framtida rostangrepp.
Du har förmodligen stött på något som heter spissvärta – en produkt som du penslar på plattorna och som gör att de blir svarta och fina. Här är vårt råd att du är lite försiktig. Använder du för mycket så finns en risk att det färgar av sig på kastruller, stekpannor och annat du ställer på dina spisplattor.
Andra inlägg
- Rengöra plast | Tips & råd
- Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide
- Sladdlösa dammsugare – tips och råd
- Rengöra järnkamin – en guide
- Rengöra dammsugare – så får du din dammsugare att hålla längre