Rengöra tapeter – en guide

Gällande smuts, fläckar och annat som kan sätta sig på en tapet så finns det idag ingen stor anledning till oro. Vi tänker - genom en guide - visa hur du kan rengöra dina tapeter.

Tapeter har återigen blivit ett populärt val. Det är lätt att förstå varför. Du får ett vackert resultat som du inte kan skapa genom att måla. Du får en tydlig effekt och ett rum som når nya höjder. Du kan välja unika mönster som säger något om dig själv och du kan på ett - idag - smidigt sätt få tapeten på din vägg. Det är enklare att tapetsera idag än vad som förr var fallet. 

Steg för steg till rena tapeter

Först och främst så måste du se till vilken typ av tapet du har och vilket material denna är tillverkad av. Det är avgörande i hur du ska gå tillväga vid rengöring. Exempelvis så kan du inte använda dig av vatten vid rengöring av tapeter av material som juteväv eller sjögräs; detta då tapeten kommer att krympa av detta.

rengöra tapeter

Har du tapeter vars material är siden så bör du inte göra någonting alls på egen hand. Då är det läge att ringa en fackman och låta proffs göra jobbet.

Vi tänkte räkna upp några vanliga fläckar och hur du blir av med dessa. Detta på den vanliga, oplastade tapeten.

Fett:

  • Börja med att skrapa försiktig med en kniv. Dra inte för hårt utan var ledig på handen. Eggen ska vara tunn, den behöver inte vara vass.

  • Barnpuder! Lägg lite barnpuder över fettet och låt det dra en stund innan du dammsuger bort det. Om du saknar puder så kan potatismjöl fungera bra också.

Bläckpennor eller tuschpennor

  • Ta T-sprit och torka så fort fläcken syns. Ju snabbare du agerar, desto större chans har du att bli av med den.

  • Torka. Här är hemligheten att börja utifrån och jobba sig inåt. Detta ska ske med små, nätta rörelser. Jobbar du stötvis och aggressivt så kommer fläcken att växa sig större. Klart!

Vatten och vätskespill.

  • Spiller du vatten eller någonting annat vått över tapeten så kan du använda dig av samma metodik som vid fettfläckar. På med barnpuder eller potatismjöl, låt detta dra in och dammsug därefter ytan ren.

6 Dec 2019