Rengöra tvättmaskin | Ättika | Bikarbonat | Citronsyra

Bästa tipsen för att rengöra din tvättmaskin. Läs om hur man kan göra rent en tvättmaskin med ättika, bikarbonat eller citronsyra.

Tips för att göra rent din tvättmaskin

Även maskiner som finns för att hjälpa oss att få saker och ting rena behöver rengöras. Något som många missar och detta gäller i synnerhet disk- och tvättmaskinen. Vi ska här titta lite närmare på den senare och ge några tips om hur du ska gå tillväga för att rengöra denna. Först så ska vi dock säga att det inte är så konstigt att tvättmaskinen i fråga blir smutsig och att den behöver rengöras. dels så har vi det naturliga - att smuts från det du tvättar fastnar i den.

“ Kläderna som tvättas kan “ta smak” av den illaluktande maskinen. Oavsett vilket sköljmedel som används så kan kläder och textilier lukta unket “

Kvinna med ren tvätt från tvättmaskin

Därefter så kan vi peka på miljön i badrummet/tvättstugan som en annan orsak. Att det är blött, varmt och fuktigt där inne ger en bra grogrund för exempelvis mögelangrepp och tvättmaskinen är en perfekt plats för ett sådant. Luktar det unket ur trumman på din tvättmaskin - ja, då är det nödvändigt att agera och rengöra den.

Annars finns en risk att du tvättar, hänger kläderna på tork och att dessa - trots att du använt ett väldoftande sköljmedel - ändå luktar lite gammalt, unket och surt. Lyckligtvis så är det ingen större konst att rengöra en tvättmaskin och det handlar heller inte om ett längre projekt som kräver en massa speciella - dyra och starka - rengöringsmedel. Nej, de tips vi ska ge är skonsamma både för maskinen i fråga och för vår miljö.

Rengöra tvättmaskin med bikarbonat och ättika

Det första tipset för att rengöra din tvättmaskin innebär att du använder dig av bikarbonat - något som går att köpa i den lokala livsmedelsbutiken - och ättika. Bikarbonat fungerar för övrigt bra även vid andra områden inom städning - vi kan här nämna att det går utmärkt att använda för att lösa upp stopp i avlopp (häll bikarbonat i handfatet, fyll på med vinäger,  låt det dra in, koka upp vatten och häll i - klart) och för att rengöra kylen (häll bikarbonat på en fuktig trasa och torka av).

“ Ättika och bikarbonat har båda väldigt positiva egenskaper för allehanda rengöring. Egentligen borde dessa livsmedel snarare ställas i städskrubben än i skafferiet “

Ättika har samma tydliga och positiva egenskaper som bikarbonat och är ett livsmedel som egentligen borde stå i tvättstugan snarare än i skafferiet. Ättika är perfekt för att lösa upp avlagringar av exempelvis kalk. Har du problem med smutsiga kakelplattor och fogar så kan en flaska ättika - utspädd med varmt vatten - vara lösningen; spruta på - låt dra - och gnugga rent med en tandborste och en trasa. Dina kakelplattor blir som nya igen.

Själva formeln är att bikarbonat binder fukt och dålig lukt till sig, medan ättika tar bort avlagringarna. Gällande just tvättmaskinen så har bikarbonat och ättika således perfekta egenskaper och vi tänkte visa hur du går tillväga:

 • Blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten. Rör ihop till en smet. Det här kommer att vara ditt tvättmedel.
 • Mät upp fyra deciliter ättika och häll detta ner i trumman. Blandningen av bikarbonat och vatten häller du där tvättmedlet ska placeras.
 • Kör ett program på högsta värme.
 • Avsluta med att rengöra runt öppningen med en svamp. Därefter kan du torka av maskinen med lite vatten.

 

Rengöring av tvättmaskin

Rengöra tvättmaskin med citronsyra

Ättika må vara ett riktigt universalmedel då det kommer till städning och rengöring. Men, det har även en väldigt starkt doft. Vissa klarar, helt enkelt, inte av lukten och dessutom så har ättika frätande egenskaper som gör att man bör använda handskar. Använder du ättika så kommer du att känna hur det blir lite tungt att andas och att det sticker lite i ögonen - det är inget farligt; med det är så klart lite irriterande.

“ Citronsyra och askorbinsyra ger maskinen en fräsch doft. Kör det längsta programmet du har och på en så hög temperatur som möjligt. Resultatet blir häpnadsväckande “

Av den anledningen så tänkte vi ge ett litet bonustips kring ett annat alternativ då det kommer till att rengöra en tvättmaskin. Nämligen genom att använda citronsyra och askorbinsyra. Dessa båda syror tar bort mögel och andra avlagringar. Dessutom ger de en härlig doft som kommer att sprida sig till hela huset. Mycket angenämt.

Viktigt med rätt mängd citronsyra i tvättmaskinen

Det här behöver du: Vatten - sex liter. 12 diskmaskinstabletter. En halv påse askorbinsyra. En halv på citronsyra.

Så här gör:

 1. Börja med att blanda en halv påse citronsyra och en halv påse askorbinsyra i varmt vatten. Häll därefter ut sex liter vatten i trumman och häll sedan på med blandningen av de båda syrorna.
 2. Slå igång din tvättmaskin på det längsta - och varmaste - program som är möjligt. om möjligt - aktivera ett sköljprogram i slutet.
 3. Öppna filtret och töm det.
 4. Ta sex stycken diskmaskinstabletter och stoppa dessa i facket där du normalt häller tvättmedel. Kör samma långa - och heta - program igen.
 5. Rengör gummivecken med en tvättsvamp
 6. Återigen - sex tabletter diskmaskinstabletter, det längsta och hetaste programmet och efterskölj.
 7. Fukta ur maskinen genom att lämna luckan öppen.
 8. Klart!

Vill du ha hjälp med rengöring, exempelvis inför en flytt, är du välkommen att kontakta oss på för flyttstädning i Stockholm!

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
8 Dec 2017