Rengöra ugn | Lär dig göra rent ugnen | Bakpulver, ättika, såpa

Guide till hur du bäst rengör en ugn. Konkreta tips för att uppnå bästa möjliga resultat, till exempel genom att använda bakpulver eller ättika.

Att rengöra en ugn från grunden

Felet som de flesta av oss gör vid våra ugnar är att vi låter saker och ting torka in och bränna fast. Detta är ganska naturligt – har du exempelvis lagat en gryta eller pizza i ugnen så vill du äta denna så fort som möjligt och du vill inte sätta igång med att torka bort matrester som runnit ut i ugnen (något som dessutom hettan kan sätta stopp för). Det man dock ska försöka göra är att agera så fort som möjligt. Det vill säga – efter att middagen är klar så kan man försöka ta bort matrester och spill innan det ”sätter sig” på riktigt.

Men, vi är väl medvetna om att många är lata av naturen. Det är helt enkelt lättare att slå igen ugnsluckan, låtsas som att det regnar och hela tiden upprepa den prodeduren. En procedur som dock får anses som ohållbar i längden. En ugn måste hållas ren och det bästa är att göra så allteftersom man använder den. Skulle så inte ske – ja, då frå man avar beredd på att ta i med hådhandskarna.

Vi tänkte visa några tips på hur du kan rengöra din ugn och det första tillvägagångssättet är applicerbart på en riktigt, riktigt igengrodd och skitig ugn. Kort sagt: en ugn som aldrig har städats och som man måste få ren. En rengöring som ofta sker inför en visning av bostaden. Denna ser ut så här:

Du behöver: handskar, ammoniak, munskydd, vatten, skål (en som klarar hetta och värme), diskmedel, skursvamp – gärna av nylon.

Så här gör du:

 • Sätt igång ugnen och låt den förvärma på ungefär 65 grader.
 • Koka upp en liter vatten i en kastrull.
 • Häll två deciliter ammoniak i en skål. Ta därefter kastrullen med kokande vatten och placera denna i botten av ugnen. Ammoniaken ska plceras på ett galler ovanför.
 • Slå av ugnen.
 • Gå och lägg dig. Det vill säga – det här ska stå över natten.
 • Börja morgonen med att vädra ur ugnen i ungefär en kvart. Ta ur både skål och kastrull från ugngen – utan att hälla ut innehållet.
 • Häll varmt vatten och några droppar diskmedel i ammoniaken. Ta på gummihandskarna och börja gnugga med tvättsvampen. Allt kommer att lossna.
 • Klart!

 

Viktigt att veta: Ammonikak är inget ämne att leka med. Det är extremt starkt och du vill inte få det på vare sig huden eller på dina kläder. Se till att använda munskydd och se till att de kläder du använder inte är de finaste du har. Var försiktig! Återvinn genom att hälla ammoniaken i en glasburk och sortera som farligt avfall på din återvinningsstation. Häll inte ut i avloppet!

Rengöra ugn

Göra rent ugn – några snabba fakta

Det bästa du kan göra då det kommer till att rengöra din ugn är att jobba systematiskt. Rengör du efter varje användning så slipper du de här större projekten vi gick igenom ovan. Det näst bästa tipset vi kan ge är att ta dig tid: de flesta tips som vi kommer att ge handlar om att låta respektive medel som används få tid att torka in. Med ett undantag och det handlar om ättika. Den här metoden fungerar ganska snabbt och du behöver inte avsätta en natt för att den ska fungera. Naturligtvis här: allt beror på vilken nivå av smuts din ugn ligger på. Du kan inte förvänta dig att ättika-metoden ska fungera förbehållslöst och utan tvivel. Då kommer du att bli besviken. Men, för den lite lätt smutsiga ugnen så fungerar metoden i fråga väldigt bra. Hur ser den då ut?

Rengöring av ugn med ättika

Så här kan du rengöra din ugn med hjälp av ättika. Ta först en värmetålig skål och fyll denna med vatten utblandat med en rejäl skvätt ättika 24%. Slå på ugnen och låt denna nå en temperatur om 50-60 grader. Placera skålen i ugnen och låt den stå i ungefär en timme.

Det som sker här är att syran i ättikan blandas i värmen; något som direkt angriper fett och smuts och löser upp detta.

Ta ut skålen efter att timmen passerat. Nu kan du fylla en hink med varmt vatten och blanda med valfritt rengörningsmedel. Ett tips är citronsåpa som utöver sin effektivitet även skänker en angenäm doft till hela köket. Doppa en tvättsvamp i blandningen och börja gnugga rent. Längst in i hörnen kan du med fördel använda en gammal tandborste. Den här metoden fungerar – som sagt – bäst vid ugnar där fett, smuts och matrester inte är så ingrodda. Och: det är en metod som – tack vare att den går så pass fort – fungerar utmärkt i förebyggande syfte. Ska du ha gäster över och behöver ge din ugn en snabb ansiktslyftning – använd ättika.

Mer ingrodd smuts – prova att rengöra din ugn med bakpulver

Om din ugn skulle vara ingrodd av smuts, matrester och fett och där du inte vill använda dig av starka kemikalier (som exempelvis ammoniak, som vi gått igenom) så finns det andra metoder. Dessa är kanske inte fullt lika effektiva – men de fungerar väldigt bra ändå. Naturligtvis så måste du se över vilken typ av smuts och hur pass illa ingrodd den sitter i din ugn också. Ibland så kräövs det en rejäl skjuts och där måste du använda dig av starka medel för att nå ett perfekt resultat. Det är dock inte ovanligta tt en ugn går att få ren utan kemikalier och starka rengöringsmedel; något som naturligtvis är väldigt bra om mans er till sin egen hälsa och till naturen. Vi tänkte visa den bästa metoden och gå igenom denna från grunden. De du behöver är följande:

Disktrasa. Bakpulver. Vinäger. Sprayflaska. Tandborste. Gummihandskar. En skål.

Så här gör du:

Del ett:

 • Ta skålen och blanda bakpulver med lite vatten. Det ska inte vara en sås – det ska påminna om en pasta.
 • Plocka bort alla galler och plåtar ur ugnen.
 • På med handskarna och börja smeta in pastan i ugnen. Täck varenda del och var beredd på att det kommer att bli brunt. Mängden är i sak oväsentlig – se snarare till att varje område täcks.
 • Låt stå i tolv timmar.

 

Del två – följande dag:

 • Blöt en trasa och torka av så mycket du kan inne i ugnen.
 • Fyll en sprayflaska med vatten utblandat med vinäger – en rejäl skvätt.
 • Spraya inne i ugnen. Det kommer att brusa och det kommer att skumma; en kemisk reaktion av vinäger och bakpulver.
 • Torka av allting med en trasa.
 • Slå på ugnen på 50 grader och låt den stå i tjugo-trettio minuter.
 • Stoppa tillbaka galler och plåtar.

 

Ugnsluckan? Använd samma pasta, smörj in och låt stå i ungefär en halvtimme innan du torkar rent med en blöt trasa.

Prova att rengöra din ugn med såpa

Då vi väl använder vår ugn så handlar det ofta om att laga maträtter som innehåller mycket fett eller om att vi fyller plåtarna till max. En kombination av dessa är heller inte direkt ovanligt. Du gör iordning en pizza och du strösslar på så många ingredienser att du knappt kan se botten för att avsluta med att rejält tilltaget lager av ost innan härligheten åker in i ugnen.

“ Den härliga pizza du gjort iordning börjar droppa inne i ugnen. Matrester blir kvar och fastnar; fett rinner ut över luckan och då du väl ska använda ugnen nästa gång så sprider sig en äcklig, bränd doft i bostaden “

Det som sker där är att allting börjar droppa - fett och vätska rinner ut över hela ugnen. Något som skapar problem då din pizza är färdigbakad och du ska börja äta. Någonstans mellan tugga ett och tugga sju så glömmer du bort vad som just skett och du lämnar således din ugn i det risiga skick som den befann sig i då pizzan i fråga plockades ut.

Tre metoder av ugnsrengöring med såpa

Inte direkt ovanligt och här kan man byta ut pizza mot valfri anrättning. Det som är svårt med ugnen sett till rengöring är att man inte kan rengöra den på en gång på grund av värmen. Det gör att allt fett och alla matrester hinner gro in riktigt ordentligt och agerar man inte direkt då ugnen i fråga svalnat - ja, då får man ett ganska stort projekt framför sig.

Ett omöjligt sådant? Inte alls. Vi har ovan gått igenom en uppsjö av metoder som går att använda sig av för att rengöra en ugn. För att ytterligare bredda din kunskap om ugnsrengöring så tänkte vi komma med ytterligare tips som innebär tre stycken varianter där du använder dig av såpa. Såpa fungerar utmärkt för att ta bort ingrodd smuts och fett. Troligt är även att du har en flaska stående i ditt städskåp och att du således slipper gå ner till affären för att handla.

Metod ett - Grönsåpa: Börja med att dammsuga hela ugnen. Var extra noga vid hörnen och se till att - naturligvis - bara använda dig av slangen; inget munstycke behövs. Då du dammsugit så tar du grönsåpa på en svamp och gnuggar in hela ytan. Slå därefter på ugnen och kör på 125 grader i mellan 20-40 minuter. Låt svalna och torka rent med ljummet vatten.

Metod två - Grönsåpa II: Gnugga in hela ugnen med grönsåpa. Slå på den med en temperatur på nittio grader och låt den stå i minst en halvtimme. Slå av ugnen, låt svalna och använd därefter svinto och en skrapa - lämpligen den du gör ren spishällen med - frö att få bort all smuts.

Metod tre - tallsåpa: Gnid tallsåpa över hela ugnen. Ställ temperaturen på 100 grader och låt det stå och dra över natten. På morgonen slår du av ugnen och då den svalnat så skrubbar du rent med ljummet vatten och en disksvamp.

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
11 Oct 2017