Städtjänster – värt att veta om försäkring och garanti

Här går vi igenom vad man bör tänka på när det handlar om garantier och försäkringar inför flyttstädning och andra städtjänster.

När man anlitar ett företag för flyttstädning eller något annat städarbete så har du självklart rätt till garantier och försäkringar. Detta ska garantera att du får städtjänsten utförd enligt överenskommelse. Om en städfirma inte erbjuder bra garantier och försäkringar så kan du vara säker på att det inte är en seriös aktör. Eventuella skador som uppstår när städningen utförs ska också utföras vid städningen bör också täckas av försäkringen.

Kvalitetsstämpel

Det finns flera organisationer och försäkringsbolag som tjänar som en kvalitetsstämpel och trygghet, och det är en fördel om städfirman är knuten till en sådan. SFRO (Städ & Fönsterputsföretagens Riksorganisation) är en sådan organisation. Den ställer speciella krav på medlemsföretagen, en kvalitetsgaranti.

Nöjd-kund-garanti är en vanlig form av garanti som utfärdas av städfirmor och andra tjänsteföretag. Detta innebär i praktiken att företaget kommer tillbaka och åtgärdar de fel som kunden påpekat utan någon extra kostnad. Vanligen brukar denna form av garanti innebära att korrigeringarna ska åtgärdas inom tre dagar. Glöm inte att komma överens om detta redan innan med firman som är anlitad för att genomföra din flyttstädning.

Det är också viktigt att firman upprättar en checklista som ni är fullständigt överens om. På den ska sedan utföraren av arbetet notera och registrera vilka moment som ska utföras samt även vilken specifik person inom företaget som ska utföra den. Denna checklista kan sedan kopieras i flera exemplar, varav en bör lämnas kvar till personen som ska flytta in i den aktuella bostaden när flyttstädningen är genomförd. Med hjälp av den så kan sedan städningen kontrolleras.

Besiktningen ska ske samma dag

Den utförda städningen ska alltid besiktigas samma dag som flyttstädningen blir kvar. Detta är viktigt för att städföretaget då har möjlighet att åtgärda de brister som finns i städningen innan den nya boende flytta in. Dessutom förhindrar detta att bostaden smutsas ned igen innan den ska besiktigas.

En annan viktig detalj är att städfirman som anlitas har en ansvarsförsäkring, gärna också hos något av de etablerade och stora bolagen. En ansvarsförsäkring ska kunna täcka upp skador till stora belopp. Detta kan garantera en ordentlig ersättning om det skulle uppstå någon form av skador.

Kontrollera även att städfirman har F-skattebevis. Detta innebär att entreprenören som utför flyttstädningen är registrerad och betalar F-skatt. Detta betyder att du som fakturerad kund inte behöver dra några sociala avgifter eller skatt när utbetalningen sker.Känn dig lugn inför flytten – vi tar hand om städningen!
12 Oct 2018