Tips om de bästa bekämpningsmedlen- och metoderna mot silverfisk, hur du gör en silverfiskfälla och vad du ska göra med silverfisk i sovrummet/sängen.
Hur blir man av med silverfiskar?
Det finns några saker som definitivt kan påverka trivseln i ens eget boende på ett negativt sätt; saker som får en att känna sig ohygienisk, smutsig och där man blir äcklad. Detta trots att man städar och håller efter enligt konstens alla regler och där saker ifråga faktiskt är levande varelser som, uppenbarligen, fattat tycke för bostaden i fråga. I just det här fallet ska vi fokusera på ett sådant och där det handlar om en insekt som trivs utmärkt i fuktiga utrymmen: nämligen silverfisken.
Silverfisk i badrummet är det vanligaste
Har du någon gång haft problem med silverfiskar i din bostad så känner du förmodligen igen scenariot där du nattetid går in på toaletten, tänder lampan och ser hur det kryper/simmar omkring nere vid golvbrunnen. Snabba är de och nästan omöjliga att fånga in; att de just trivs i badrummet - där man av hävd vill ha det rent och fräscht - gör att silverfiskar, enbart genom sin blotta närvaro, kan skapa vantrivsel.
“ Silverfiskar är nattdjur som trivs i fuktiga miljöer. De lever av stärkelse som finns i naglar, hudavlagringar och hår. Silverfiskar kan vara svåra att bli av med “
Då de dessutom kan bli ganska stora och väl synliga för ögat så blir det ännu värre - har man gäster på besök så kan man lätt anta att dessa kommer att dra paralleller till hygienen i bostaden och hur ofta/noggrant man städar. Så behöver det inte vara; silverfiskar kan, så att säga, finna trivsel nästan var som helst - i synnerhet dock i äldre fastigheter där man inte har samma effektiva avfuktningssystem som i moderna diton. Den stora knäckfrågan dock, den lyder: hur blir man av med silverfiskar?
Enkla tricks för att bekämpa och utrota silverfiskar
Det första man kan göra som drabbad är att försöka se vilken typ av silverfisk som finns i bostaden. I Sverige är tre stycken arter vanligt förekommande - i världen finns det drygt 370 stycken. De du kan finna i ditt hem är följande:
- Silverfisk
- Långsprötad silverfisk
- Ugnssmyg
Troligt är att om du har problem med silverfisk i badrummet så handlar det om en vanlig silverfisk - den trivs nämligen bäst i fuktiga miljöer. Den långsprötade silverfisken kan även den förekomma i badrummet; men den trivs normalt bäst i lite torrare miljöer (mer om denna senare i texten). Ugnssmygen är inte lika vanligt förekommande.
Det vi tänkte göra här är att lista några sätt som du kan använda dig av i syfte att bli av med dina silverfiskar och vi gör det enligt följande punkter:
- Städa. Även om silverfiskar inte per se är ett tecken på att du håller dålig hygien i badrum så kommer inte utökad städning att skada - tvärtom. Du måste nämligen strypa silverfiskens tillgång på föda och det handlar om stärkelse. Var i ditt badrum hittar du då stärkelse? I avloppet primärt och där silverfiskar mumsar i sig av dina gamla hudavlagringar, dina gamla naglar och dina hårrester. Regelbunden rensning av avloppet minimerar födan för silverfisken.
- Torka: Man bör vara medveten om att en silverfisk klarar sig länge utan föda. Den kan överleva i flera månader utan föda. Nästa steg blir alltså att göra det ännu mer obekvämt för insekten - något som sker genom torka. Du bör öka ventilationen i ditt badrum och du bör - vid behov - kanske hyra en fläkt under några dygn. Torka är, på det stora hela, en silverfisks akilleshäl och i kombination med den strypta födan så borde de snart vara ett minne blott.
Fler sätt att få bort silverfiskar
Skulle detta inte hjälpa så finns det ytterligare komplement för att bli av med ohyran i form av silverfiskarna. Här kommer några fler metoder som kan vara väldigt gångbara.
- Ta bort annan föda. Att silverfisken äter stärkelse och att sådan finns i naglar, hår och avlagringar är en sak - men stärkelse finns även i andra saker. Har du böcker och tidningar i badrummet så är det en delikat måltid för en silverfisk. Placera dessa i bokhyllor och ha dem aldrig - även i andra rum - slängda på golvet.
- Ceder och rödcederolja. Silverfiskar tål inte doften av rödcederolja. De dör inte - men de upplever tillräckligt starkt obehag för att överväga en flytt. Spraya längs lister, golv och väggar i hela bostaden och det finns en god chans att dina objudna gäster inom kort anmäler en adressändring.
- Stärkelse (igen). Om du nyligen tapetserat eller har synliga skarvar på din tapet så kan det blottade klistret vara en väldigt inbjudande syn för silverfiskar. Täta sådana och se även till att lister i anslutning till exempelvis skafferiet - silverfiskar älskar socker - är ordentligt täta.
- Ättika. Skulle du inte hitta rödcederolja så kan ett gammalt husmorsknep fungera på ett liknande sätt. Topsa ättika kring lister, vid avlopp och vid andra öppningar och silverfisken kan börja snegla mot andra bostäder.
Kan man inte fånga en silverfisk genom en silverfiskfälla?
Det finns speciella fällor som man kan prova för att bli av med silverfiskar. Dessa är dock dels relativt dyra och dels så får du bättre effekt av de tips vi gick igenom ovan, detta enligt vår erfarenhet. Men, en silverfisksfälla kan dock användas som ett komplement - det är inte så att de inte fungerar: men den är bäst i kombination med någonting annat.
Medel mot silverfisk - vilket är bäst?
Vi sa att silverfiskfällan är ett utmärkt komplement och detta primärt till det medel vi tidigare berört i form av rödcederolja. Det vi ska säga är att andra, starkare insektsmedel inte alls biter lika bra som rödcederolja i kombination med fällor. En enkel förklaring ser ut så här:
- Fällan har en doft av de feromoner som honorna avger. Det innebär att hanarna söker sig till fällan i jakt på att få para sig; i fällan sitter klister och hanarna fastnar i detta. Du kan alltså - vid god jaktlycka - ha reducerat beståndet till häften. Den andra halvan - honorna, som inte söker sig till fällorna - de försvinner förhoppningsvis genom nästa punkt.
- Du sprayar rödcederolja i ditt hem - längs lister, på golv och i avloppet. Silverfisken (honorna) känner obehag av stanken och flyr fältet i förmån till någon annan bostad.
Har du hittat silverfiskar i sovrummet?
Den art vi fokuserat på är vanliga silverfiskar som alltså trivs bäst i köket och i badrummet på grund av de fuktiga miljöer som dessa rum påbjuder. Dock så finns en annan art som är relativt ny i Sverige och där det inte - ännu - finns lika sofistikerade metoder för att bli av med insekten i fråga.
“ Till skillnad från den vanliga silverfisken så trivs denna art bra i mindre fuktiga miljöer. Den gillar även att äta stärkelse från kläder och textiler. Det kan vänta en obehaglig överraskning under täcket - den långsprötade silverfisken kan bli 3 cm lång “
Den långsprötade silverfisken har börjat synas i exempelvis Stockholm och denna dyker titta som tätt upp i sovrum. Den är både större och svårare att bli av med. Och: den verkar trivas betydligt bättre i nyare lägenheter och bostäder än i - som den vanliga silverfisken - äldre fastigheter.
Vad uppkomsten och ökningen beror på har ännu inget svar - men klart är att de som drabbats känner ett stort obehag och detta primärt då denna art kan bli så stor som tre centimeter. Den långsprötade silverfisken äter dessutom stärkelse från annat än hud, naglar, hår, socker och tapetklister också och här är tydligen textilier av alla slag en stor favorit.
Silverfisk i sängen? Ring en utrotare
Det är alltså ingen omöjlighet att du som boende i en nyproduktion i Stockholm bäddar upp sängen i ditt sovrum och möts av flertalet - tre centimeter långa - silverfiskar som ligger och mumsar på dina lakan.
Äckligt? Oh Ja! Omöjligt att lösa? Nej. Men det kommer att krävas lite uppoffring och det primära är att du använder rödcederolja samt att du även här tar bort böcker, kartong och annat för att minska frestelsen.
Det kommer dock att ta tid och det kan även finnas denna typ av silverfisk i din garderob samt i andra utrymmen där du förvarar kläder och textiler. Vårt råd här är att du ringer en utrotare för att komma till bukt med problemet lite snabbare. Den långsprötade silverfisken är obehagligare att ha att göra med än den vanliga sorten.
Silverfisken har några fördelar
Det är lätt att glömma att silverfisken faktiskt även fyller en funktion. Den är lite av naturens egna renhållare och den håller efter i avlopp och annat. För oss människor så är dock denna renhållning väldigt sekundär och något som vi helst gör på egen hand; något som gör denna nattarbetande insekt till en väldigt objuden gäst.
Dock så finns det en fördel med den vanliga silverfisken: hittar du den i ett annat rum än i badrummet eller köket så kan detta tyda på en fuktskada. Du kan alltså, genom silverfiskar, hitta ett - på sikt - kostsamt problem redan på ett tidigt stadie.
Andra tips på hur du blir av med skadedjur
Andra inlägg
- Så rengör du din espressomaskin - en guide
- Rengöra plast | Tips & råd
- Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide
- Sladdlösa dammsugare – tips och råd
- Rengöra järnkamin – en guide