Dammtorka tavlor och tavelramar – en guide

När man torkar av och rengör sina tavlor och tavelramar i hemmet skall man vara mycket försiktig. Olje- och akrylmålningar är båda mycket känsliga för kemikalier och vårdslös rengöring. Egentligen är även fotografier och akvareller det, men då de inte har samma struktur och yta som olja och akryl så fastnar inte damm och smuts lika enkelt. De brukar oftast gå att rengöra med en torr mikrofibertrasa.

Vi går igenom hur du rengör olje- och akrylmålningar samt hur du rengör tavelramar i olika material. Om tavlan eller ramen ser mycket gammal ut, verkar skadad eller har ett högt värde bör du anlita en konservator eller annan expert som hjälper dig göra rent dina tavlor.


dammtorka tavla och tavelram

Rengör en olje- eller akrylmålning

Det finns lite olika råd för hur man skall rengöra sina olje- och akrylmålningar. Bland annat att man kan dutta duken med en bit bröd för att få bort damm. Det är en experimentell rengöringsmetod som mycket väl kan fungera. En lite mer klassisk variant är att borsta bort dammet försiktig med en mjuk sobelborste. Se till att du inte orsakar några repor eller andra skador.

Ett annat sätt är att använda luft från en lufttrycksburk. En sådan brukar annars användas för att rengöra fläktar eller tangentbord på datorer. Håll den en bit ifrån och närma dig duken från sidan. Var försiktig så du inte blåser hål i duken. Använd absolut inte vatten eller andra rengöringsmedel. Försök damma av dina målningar ungefär två gånger om året.

Oljemålningar ska inte ramas in med glas. Oljefärgerna behöver den luftfuktighet som finns i inomhusmiljö. En oljemålning bakom glas torkar ut och kan krackelera.

Rengör tavelramar

Även tavelramar behöver viss rengöring. Känsligheten hos tavelramarna varierar och beror mycket på vilket material som ramen är gjord av. Om ramen har ett glas som sitter framför målningen så skall du även rengöra det. Glas är inte känsligt för vätska på samma sätt som som tavlor och ramar kan vara. Se till att glaset är ordentligt torrt innan det kommer i kontakt med fotografiet eller konstverket som det sitter framför.

Träramar

Använd inte vatten på träramar. Det kan skada träet. Det bästa är att använda en torr mikrofibertrasa eller en dammvippa av strutsfjädrar. Är ramen mycket smutsig kan du skrapa bort smutsen försiktigt med en kniv.

Förgylld ram

Gör som med målningarna och borsta först bort allt löst damm med en pensel. Till förgyllda ramar finns ett särskilt rengöringsmedel som heter Berol. Blanda en droppe Berol med cirka 2 dl rumstempererat vatten. Sedan kan du doppa tops och bomullstussar i vätskan och rengöra ramen mycket försiktigt.

Plastram

Plastramar är inte ömtåliga. Dessa kan du enkelt torka av med en våt trasa.

Metallram

Hur du skall rengöra din metallram beror lite på vilken typ av metall som det handlar om. Mässing och koppar kan rengöras effektivt och bra med ketchup. En ram av tenn kan du handdiska med såpa och vatten. Är du osäker kan du prova rengöra ramen på ett litet dolt område först. Aluminium är den vanligaste metallen som används när man tillverkar nya metallramar. Du kan enkelt rengöra en aluminiumram med en våt trasa.

Lämna in konstverk till en konservator

Om du är rädd om din tavla eller din ram och känner dig osäker på hur du skall göra rent den på bästa sätt så skall du lämna in den till en konservator. De är utbildade och ofta mycket erfarna när det kommer till att göra rent och restaurera gamla föremål. Vissa som är experter på ett visst material kan till och med återställa föremål som blivit fördärvade av felaktig rengöring.


Andra liknande artiklar

Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Visningsstädning – tips inför försäljning

Visningsstädning – tips inför försäljning

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
11 Jan 2022