Rengöra kakelfogar - en guide

Är det svårt att göra rent mellan kakelplattorna? Nej, inte om rätt medel och arbetssätt används. Här presenteras hur du kan rengöra kakelfogar – en guide.

Damm, smuts och fukt resulterar i att kakelfogar blir mörkare med tiden. Men det är enkelt att åtgärda – oavsett om enbart naturliga medel önskas användas eller om rengöringsmedel ska tas till.

Rengör kakelfogar med ekologiska alternativ från skafferiet

  • Bikarbonat

Blanda bikarbonat med hett vatten så att det skapas en geggig smet. Applicera smeten på kakelfogarna med en borste och låt det sedan verka i ungefär en halvtimme. Medlet kan sedan tas bort med en blöt trasa eller borste. Kan upprepas vid behov.

  • Vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger används inom flera ekologiska rengöringsmedel och inte minst om odörer ska tas bort. Blanda ungefär en del vatten och två delar vitvinsvinäger i en sprayflaska. Spraya på kaklet och vänta i ca 10 minuter innan medlet tas bort. För att få starkare effekt kan förhållandet mellan vatten och vitvinsvinäger justeras.

  • Äppelcidervinäger

Blanda lika stor mängd vatten som äppelcidervinäger. Spraya eller applicera med borste/svamp och låt det verka i 10 – 15 minuter.

  • Ättikssprit

Ättikssprit är även det vanligt förekommande i rengöringsprodukter som tillverkas i hemmet. Vanlig ättikssprit brukar ha 24 % ättika och kan då blandas med 1:1 med vatten. Enklast sker appliceringen med sprayflaska. Då detta är relativt starkt bör man undvika att få det i sår.

Andra tips

  • Fogsmutsborste

Montera ett borsthuvud på en skruvdragare och se till att det sitter ordentligt. Börja putsa försiktigt eftersom kraften som skruvdragaren ger är betydligt mer än vad som kan åstadkommas för hand. Detta är ett smidigt sätt att borsta fogarna utan att jobba hårt med händerna.

  • Vid svartmögel

Genom att rengöra kakelfogarna regelbundet minskar risken för att mögel ska få fäste och växa. Om mögel upptäcks bör det så snart som möjligt tas bort. Välj ett rengöringsmedel som uttryckligen angriper mögel. Det räcker i detta fall inte med ett allmänt rengöringsmedel. Visserligen kan dessa göra det fint men sporer kan ändå finnas kvar och möglet kan återkomma. Rengöringsmedel mot just mögel i badrum dödar dessa sporer effektivt.

Då dessa medel är starka är det extra viktigt att följa instruktionerna och inte överdosera. Överdosering leder inte till bättre resultat samtidigt som mer medel kommer ut i naturen.

Behöver fogarna putsas kan en tandborste eller Scotch-Brite användas tillsammans med rengöringsmedlet. Kom ihåg att låta medlet först verka den tid som framgår på förpackningen.

  • Byta silikonfogarna

I vissa fall sitter svartmöglet så hårt, inte minst på silikonfogar, att det är omöjligt att få dem rena. En lösning kan då vara att helt enkelt byta ut dem. Här gäller det att vara noga så att inte underliggande tätskikt skadas. Alternativt tas en hantverkare in som både kan ta bort gamla fogarna och tillföra nytt silikon som skapar det skydd som fogarna måsta ha i våtrum.

  • Minska risken för mögel med regelbunden städning

Att städa regelbundet och då torka av kakelfogarna minimerar risken både för mögel och svåra smutsangrepp. Välj ett ekologiskt alternativ med någon blandning som presenteras ovan och torka med ”mirakeltrasa” eller kökstrasa. 

 

Din städfirma i alla väder
19 Apr 2020