Rengöra vattenkokare | Tips för effektiv rengöring

Tips för att rengöra vattenkokare på bästa sätt. Läs om två olika metoder för rengöring av din vattenkokare: med ättika och med citronsyra.

Viktigt att rengöra din vattenkokare

Det finns saker och hjälpmedel i våra kök som verkligen kommit att underlätta i vår vardag. Vi har dels mikrovågsugnen som ett tydligt exempel och dels så har vi vattenkokaren som ett annat tydligt sådant. Huruvida detta är ett bevis på att vi är så pass stressade idag att vi inte hinner vänta in att en kastrull med vatten ska koka upp, det låter vi vara osagt - men att en vattenkokare underlättar; det går inte att sticka under stol med.

Du kan koka upp din pasta snabbare (lite vatten i en kastrull - koka upp - slå på vattenkokaren - häll i kastrullen - klart), du kan snabbt få ditt thé eller ditt snabbkaffe klart och du kan använda kokaren i fråga till att exempelvis rengöra avlopp. Det  fel som många gör är dock att man låter sin vattenkokare stå utan att någonsin rengöra den.

Tillhör du den kategorin människor? Öppna gärna locket och ta dig en titt ner i kokaren. Du kommer att bli ganska äcklad - det garanterar vi. För, i en vattenkokare så samlas extremt mycket bakterier, det fastnar smuts och det bildas kalk - saker som man måste ta bort för att inte bli sjuk (eller för att få en bättre smak på det man tillagar). Innan vi visar på hur du kan rengöra din vattenkokare så ska vi även säga att om det finns rost i behållaren så kan det vara läge att investera i en ny.

Prova först att köra igenom våra tips - men är rosten kvar efteråt så bör du nog överväga ett nytt inköp. En vattenkokare har även den en begränsad livslängd och ibland så måste man, helt enkelt, byta.

Viktigt att rengöra vattenkokare

Två metoder för rengöring av vattenkokare

Metod nummer ett - ättika

 Så här gör du:

  • Häll två deciliter ättika i din vattenkokare. Fyll på med åtta deciliter vatten.
  • Slå igång kokaren och låt den koka upp.
  • Låt stå i ungefär en kvart.
  • Häll bort vattnet och ättikan.
  • Fyll på vatten och koka upp. Upprepa detta fyra-fem gånger.
  • Skulle smutsen och kalkavlagringarna vara kvar så kan du upprepa proceduren ännu en gång.

 

Metod nummer två - citronsyra

Så här gör du:

  • Fyll på vatten i kokaren och strössla i två matskedar citronsyra.
  • Kör igång kokaren. Detta kan du göra två-tre gånger innan du häller bort vattnet och - förhoppningsvis - tittar ner i en ren och fräsch vattenkokare. om så inte skulle vara fallet - upprepa proceduren ytterligare några gånger.

 

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
26 Oct 2017