Sladdlösa dammsugare – tips och råd

Har du ledsnat på att snubbla på dammsugarsladden när det är städdags? Trött på att hitta ett bra vägguttag när du släpar runt på den tunga maskinen i jakt efter dammråttorna?

Då kanske det är dags att investera i en sladdlös dammsugare. Här bjuder vi på några tips på hur du ska tänka innan du köper sladdlöst. 

Bra för mindre hem

En sladdlös dammsugare är mycket bra om du inte har ett så stort hem och färre kvadratmeter att dammsuga. Den är också bra om du behöver en dammsugare som du snabbt kan ta fram när olyckan har varit framme och du behöver rensa upp. En sladdlös dammsugare med skaft tar inte upp så mycket plats är lätt att plocka fram och är därför enkel och smidig att använda.

Räcker till för dagligt bruk

En vanlig missuppfattning om sladdlösa dammsugare är att de inte har tillräckliga krafter för att användas till dagliga dammsugningar. Men det stämmer inte, sugkraften hos de flesta sladdlösa dammsugare på dagens marknad är i stort sett lika kraftfulla som traditionella dammsugare.

Tänk över varför du behöver dammsugaren

Viktigt att tänka på när det gäller en dammsugare är vilken funktion den kommer att ha. Behöver du en kraftfull dammsugare för alla uppgifter i hemmet eller en extra för mindre städinsatser? Fundera på om du behöver olika munstycken, till exempel munstycken med ljus eller tillbehör som gör att du kan rengöra bilen. Vissa golv kräver också specifika munstycken för att inte skada underlaget.

Viktiga funktioner att fundera på

När du väljer en sladdlös dammsugare bör du tänka på följande viktiga funktioner:

  • Motor. Motorn är kraftpaketet i alla sladdlösa dammsugare. Leta efter modeller med kraftfulla motorer som erbjuder flera effektinställningar för att passa olika rengöringsbehov.

  • Batteritid. Många moderna sladdlösa dammsugare har litiumjon- eller NiMH, som ger långvarig batteritid. Leta efter modeller som ger upp till 30 minuters drifttid på lägsta effektnivå.

  • Sugkraft. Mängden sugkraft beror på vilken typ av motor som används och bör vara anpassad till dina rengöringsbehov.

  • Vikt och storlek. Sladdlösa dammsugare finns i olika storlekar och vikt. Leta efter modeller som är lätta, enkla att manövrera och som kan förvaras i trånga utrymmen.

  • Tillbehör. Sladdlösa dammsugare levereras ofta med en rad olika tillbehör som spaltverktyg, dammborstar, klädselverktyg med mera. Välj en som har rätt tillbehör för att passa dina behov.

  • Ljudnivå. Många sladdlösa dammsugare har justerbara effektinställningar som gör att du kan justera ljudnivån efter behov.


Andra liknande artiklar

Rengöra fönsterbänk i sten/marmor

Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Visningsstädning – tips inför försäljning

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
14 Jun 2023