Bygg din egen sopkvast – en guide

Är du sugen på att göra en snygg och traditionell sopkvast? Nedan följer en guide i hur du tillverkar en egen praktisk och dekorativ sopkvast med härlig häx-känsla.

Material som du behöver:

 • 1-1,5 kg Broomcorn

 • Nylonsnöre som är 0,5 mm tjockt

 • Grovt hampasnöre

 • 45 cm långt träskaft

Verktyg som du behöver:

 • Något som hjälper dig hålla snöret spänt med foten

 • Sax

 • Kniv

 • Stor nål

 • Stor klämma

 • Tändare

 • Borr


sopkvast på golv

Steg 1: Broomcorn - Sorghum bicolor

För att göra just den här typen av traditionell sopkvast behöver du får tag på broomcorn. Det är en typ av durra med det latinska namnet sorghum bicolor. Det här gräset odlas framförallt för sina styva stjälkar som går att använda för att tillverka kvastar, vispar och liknande.

För att göra en kvast behöver du 28 strån för insidan av kvasten och 17 för utsidan. Totalt 45 stycken strån. Lägg stråna längs med din underarm ett och ett med ståets led vid din armbåge. Leden är det som skiljer stråets stjälk från stråbladen. Stråna som du behåller skall ha stråblad som är lika långa som från din armbåge till ditt långfinger, eller längre, utan att bli avbrutna av stjälken.

Man skär stråna i olika längder beroende på om de skall vara på insidan eller utsidan kvasten. Stråna som skall vara på insidan skärs av nära stråets led. De som skall vara på utsidan skall vara längre då de behöver flätas. Blötlägg stråna i varmt vatten i cirka 15 minuter för att göra dem lättare att arbeta med.

Steg 2: Kvastskaftet

Medan stråna är i blöt kan du förbereda kvastskaftet. Här kan man välja olika typer av träskaft beroende på vad man tycker är fint. Vissa gillar lite mer rustika kvastskaft som är knöliga och har bark kvar och som man hittar i skogen.

Andra gillar släta och rak skaft som man kan köpa i butik. Om du väljer en som du hittat i skogen så måste du låta den torka inomhus i 6 månader. Är det så att pinnen krymper eller spricker under den tiden så är den oanvändbar som kvastskaft. Tälj spetsen med en yxa eller kniv och borra ett hål cirka 20 cm ovanför avsmalningen. Det hålet är till för att binda snöret på handtaget.

Steg 3: Snöret för att binda

Nästa steg är att välja ett fint och passande nylonsnöre och linda det runt den saken som ska användas för att skapa spänning när du knyter kvasten. Vissa väljer en gren eller något tungt som tegelsten. Välj vad du tror passar dig.

Du måste inte välja ett nylonsnöre, det fungerar med murar- eller makramésnöre också.

Steg 4: Dags att binda ihop kvasten

När stråna legat i blöt i 15 minuter är det dags att börja binda ihop kvasten. Knyt snöret runt handtaget och placera det inre lagret av strån ett och ett mot kvastkaftets kortsida. Stråna skall vara under träskaftet och stjälken upp över det. Dra i snöret när du placerat några stycken och fortsätt med ett till lager uppepå tills det inre lagret är helt färdigt.

Nästa steg är att knyta det yttre lagret. Trimma först ändarna från det inre lagret som sticker upp ovanför träskaftet. Skär av den så att det blir som en liten backe upp mot kvastskaftet. Var noga med att inte skära av snöret.

Linda snöret runt stjälkarna tills det är på handtaget; lägg sedan till de yttre bitarna. Placera det yttre lagret av stråna med den konkava sidan mot handtaget. Precis som de andra lagren, placera dem en bit i taget. Se till att dra åt ordentligt och att snöret är spänt. Snöret ska trycka ihop materialet.

När det översta lagret har lagts runt handtaget, kan du avsluta med att linda snöret runt kvasten så att stråna täcks helt. Snöret snöret ska vara som en korsett, som klämmer fast materialet på handtaget. Avsluta med att vira snöret runt kvastskaftet och stråna så att de täcks helt.

Var uppmärksam på din hållning när du arbetar.

Steg 5: Sy kvasten

Nu behöver du sy kvasten. Till detta använder du vaxad hampa. Mät upp två alnar med hampatråd och vik på mitten. Sedan använder du den dubbelvikta tråden för att göra en ögla runt kvastens strån och drar åt. Fortsätt trä tråden upp och ner mellan stråna längs med öglans linje. Avsluta med att föra nålen hela vägen genom kvasten. Gör två eller tre liknande öglor med stygn. Till detta behöver du en mycket grov nål, eventuellt kan det vara bra med en vävnål.

För att avsluta, klipp stråna längst ner så att kvasten blir jämn. Trä en läderrem eller en bit jutesnöre genom hålet i handtaget för att kunna hänga upp din kvast. Det är en bra idé att hänga upp kvastar för att förlänga deras liv. Om en kvast lutar sig upp i ett hörn kommer borsten att bli böjd. Ta hand om din kvast, så håller den länge.


Andra liknande artiklar

Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Mattvätt – så tvättar du din matta

Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
14 Mar 2022