Mattvätt – så tvättar du din matta

Att rengöra en matta ordentligt kan vara svårt. Här får du tips och råd på hur en mattvätt ska gå till för att du ska nå bästa möjliga resultat.

Mattvätt – olika för olika mattor

Mattor bör rengöras regelbundet. Dels blir det rent och fräscht och mer trivsamt, dels blir slitaget mindre på mattorna. Innan man tvättar en matta bör man tänka på att alla mattor är olika. Mattor av syntet klarar ganska tuffa tag om man jämför exempelvis med en handknuten matta. Sådana mattor är det bättre att lämna till proffs på mattvätt.

Hur ofta en matta behöver tvättas varierar, men vartannat år är en bra tumregel. Men fläckar bör alltid tas bort snarast, annars blir de svåra att avlägsna.

Dammsug regelbundet

Först och främst bör du dammsuga mattan, gärna i samband med veckostädningen. Dammsug ovansidan i alla riktningar och även under mattan. Du kan även borsta mattfransarna med en mjukare borste. Om du gör detta så behöver du inte piska mattorna enligt gammal tradition.

mattvätt - rengöra matta

Även när du ska tvätta mattan så börjar du lämpligen med att dammsuga den. Sedan lägger du den på ett plant underlag och rengör båda sidorna med en mjuk borste och kallt vatten med textilshampo eller såpa i. Häng upp mattan utomhus, helst på långsidan, då torkar den fortare. Vänd på den då och då, det kan ta några dagar innan den torkar.

Tvätta matta med högtryckstvätt

Även en högtryckstvätt kan komma till nytta när du ska rengöra en matta. Men detta förutsätter självklart att det handlar om en vattentålig matta. Dyrare mattor bör man inte tvätta under högt tryck.

Lägg mattan på betong eller grus ute på gårdsplanen. Spola sedan av den på låg effekt så att den blir ordentligt fuktad. Droppa lätt med såpa på mattan och borsta lätt. Gör därefter samma sak på andra sidan. Häng därefter upp mattan på ett stadigt ställe, exempelvis på trädgårdsmöbler. Spola sedan bort såpan med högtryckstvätten på mattans båda sidor. Var noga med att ingen alls såpa blir kvar. Häng upp mattan och låt den torka, det kan ta ett par dagar.

Mattor bör aldrig centrifugeras eller köras i torktumlare. Kemtvätt rekommenderas heller inte, annat än i vissa specifika fall.

Ta bort fläckar

Fläckar bör som sagt avlägsnas från en matta så snart som möjligt. Hur du går tillväga beror på vilken typ av fläck det är.

Men för det mesta fungerar denna metod:

  • Sug upp vätskan med en tygbit eller trasa, gnugga inte

  • Ta på så lite rengöringsmedel som möjligt. Diskmedel och kolsyrat vatten fungerar ofta riktigt bra.

  • När fläcken är borta kan du torka rent med en torr handduk eller hårtork på låg värme. Om mattan är fuktig finns risk att den kan börja mögla.


Andra liknande artiklar

Rengöra kakelfogar - en guide

Rengöra tapeter – en guide

Ta bort svartmögel - en guide

Din städfirma i alla väder
1 Dec 2020