Homestyling - enkla tips för lägenhet och villa

Homestyling innebär att göra bostaden så fin och attraktiv som möjligt inför en visning. Det gäller att få den presumtiva köparen att tycka om bostaden vid visningen.

Med attraktiv menar vi här mest ytan, alltså om vilket intryck bostaden ger spekulanterna, snarare än hur attraktiv bostaden faktiskt är med avseende på skick, kostnad, standard och så vidare. Det är ett välkänt faktum att de flesta som letar bostad går på känsla snarare än att tänka praktiskt, så det gäller att ge köparen positiva känslor vid visningen, och det gör man genom homestyling.

Homestyling lönar sig

Att homestyling lönar sig är de flesta mäklare överens om. Har du en bostad som är värd mer än en miljon kronor så kommer du att få ett högre slutpris om du anlitar en heminredare för homestyling, eller kanske väljer att göra den själv.

homestyling, lägenhet i Stockholm

Hur mycket priset höjs går förstås inte att säga säkert, men en vanlig uppskattning brukar vara att slutpriset kan höjas åtminstone 10-15%. Anledningen till det är att du får fler spekulanter, som turas om att bjuda över varandra och gå lite längre än de kanske hade gjort om bostaden inte hade gett ett så gott intryck.

En yta att projicera sina drömmar på

Homestyling handlar inte om att dekorera hemmet efter sin egen privata smak, utan om att hitta en gyllene medelväg bland trender och vad som allmänt anses som god heminredning. Målet är att skapa en känsla i hemmet som låter besökaren känna hemtrevnad och se sig själv boendes i bostaden.

Därför är det viktigt att bostaden rensas från alltför personliga detaljer, som till exempel bilder på barnen, räkningar på kylskåpsdörren och accessoarer som kanske har ett mer känslomässigt än estetiskt värde.

Våra bästa tips för homestyling

Här går vi igenom några av de saker som är bra att tänka på när du vill optimera din bostads utseende med hjälp av homestyling. Tänk på att din bostad måste vara färdigstylad redan till fotograferingen så att bilderna kan locka spekulanter till visningarna!

 • Anlita en städfirma
  En välstädad bostad signalerar att den blivit väl omhändertagen. Spekulanter blir lätt avskräckta om en bostad känns ofräsch och stökig, även om den i grunden är i gott skick. Ta in en städfirma och låt dem göra bostaden grundligt ren innan du stylar.

 • Rensa bland inredningen
  Less is more brukar det ju heta och visst stämmer det även på heminredning. Professionella heminredare brukar alltid börja med att avlägsna onödiga möbler i bostaden och skapa luft och rymd. Har du svårt att få plats med möbler och annat i dina förråd, tänk på att kostnader för homestyling är avdragsgilla när du säljer bostaden, så att hyra magasinering kan vara en god idé.

 • Växter skapar trivsel
  Växter i bostaden är ett måste, men köp gärna in nya fräscha växter och blommor inför visningen. Gröna krukväxter ökar trivselfaktorn. och snittblommor gör visningen lite extra festlig.

 • Skippa bullbaket
  Att baka bullar innan visningen för att få bostaden att dofta gott var ett knep som kanske funkade på nittiotalet, men idag känns det mest konstigt. Satsa istället på att vädra ordentligt och låt snittblommor och kanske några värmeljus stå för väldoften.

Andra liknande artiklar

Så förbereder du bäst inför en flyttstädning

De vanligaste misstagen vid flyttstädning

Checklista inför flytt

Din städfirma i alla väder
17 Aug 2020