Miljövänliga rengöringsmedel

Vill du städa med gott samvete och minimera din miljöpåverkan? Här bjuder vi på några tips om hur du städar på ett miljövänligt sätt.

Få din städning mer miljövänlig

Börja med att kasta ett öga på rengöringsflaskans innehållsförteckning. Där kan du hitta allehanda kemikalier som inte är så snälla mot moder natur.

Miljömärkta medel är ett bra ställe att börja på. Dessa tär ofta mindre på miljön än andra städprodukter. De utsätter inte dig och din familj för farliga kemikalier och bidrar till ett miljösmartare utbud i butiken. Bra Miljöval och Svanen är etablerade märkningar som man kan lita på i miljösammanhang.

Såpa är ett annat bra tips om du söker ett modernt och miljövänligt sätt att göra rent därhemma. Men även här är det förstås centralt att du hittar en variant som har någon miljömärkning.

Några bra tips när det handlar om att göra rent med såpa

Såpa är ett mijövänligt rengöringsmedel som är drygt, prisvärt och lätt att arbeta med. Här får du tre tips om hur du kan använda såpa effektivt.

  • Har det bränt fast i kastrullen? Koka upp vatten med lite miljömärkt såpa i. Låt det stå i kastrullen med lock på en stund och sedan är det lätt som en plätt att diska rent.

  • Är det bränt i ugnen så kan du smörja in den med koncentrerad såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader. Låt svalna och tvätta sedan ur med en bra tvättsvamp, fett och fastbrända rester försvinner hur smidigt som helst i detta upplösta tillstånd.

  • Både spisar och diskbänkar går alldeles utmärkt att rengöra med lite såpa. Låt det verka en stund och torka sedan av enkelt och smidigt.

Miljövänlig fönsterputs

Fönsterputsmedel innehåller ofta medel som inte är särskilt miljövänliga. Välj därför ett medel med någon av de etablerade märkningarna. Det går också att göra som proffsen ofta gör – rengör dina fönster med miljömärkt diskmedel och en trasa. Det går bra att torka bort med lite hopknycklat tidningspapper.

Dammtrasa

Hur dammar man på ett sätt som skonar miljön? Den traditionella dammvippan är helt klart att föredra framför mikrofiberdukar som ofta är gjorda av fleece och därför släpper ut mikroplaster som hamnar i haven och på åkrarna.

Blekning

Ett medel vi starkt avråder från är klorin. Det är inte bra eftersom det är baserat på natriumhypoklorit, ett ämne som är farligt för alla levande varelser. Det finns massor av alternativ som är mycket mer skonsamma för miljön.

För blekning rekommenderar vi miljömärkta bleksalter. Kalk rengörs effektivt med exempelvis ättika eller citronsyra. Dessutom avråder vi från bakteriedödande medel, bakterier är ofta viktiga för vår hälsa och vår vardag och hälsa. Traditionella rengöringsmedel räcker oftast bra.


Andra liknande artiklar

Homestyling - enkla tips för lägenhet och villa

Hur får man bort mal från garderoben?

Kalka av kaffebryggaren | 10 tips som underlättar

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
17 Apr 2021