En kaffebryggare mår bra av att kalkas av regelbundet. Här får du tips som underlättar när du ska kalka av din kaffebryggare.
Kalk i kaffebryggaren påverkar smaken
På många orter i Sverige är vattnet hårt och innehåller mycket kalcium. Det gör att det bildas kalk i din kaffebryggare och vattenkokare. Det är inte farligt, men sliter på bryggaren och påverkar kaffets smak. Kalkavlagringar gör att vätskan blir svårare att värma upp och får bryggaren att dra mer energi, vilket är sämre för miljön och kan påverka kaffebryggarens livslängd. Kaffebryggare och vattenkokare med mycket kalkavlagringar är också en grogrund för bakterier som har lättare att sätta sig i skrovliga ytor.
Kalka av kaffebryggaren regelbundet
En tumregel att hålla sig till är att kalka av din kaffebryggare efter var 40-50 bryggning. Om du brygger kaffe varje dag motsvarar det omkring var tredje till fjärde vecka. Det beror dock lite på hur du upplever att ditt kaffe smakar, tycker du inte att det är någon större skillnad räcker det att du kalkar av bryggaren varannan eller var tredje månad.
Såhär gör du
Ättika/citronsyra:
- Blanda ättikan eller citronsyran direkt i bryggarens vattenbehållare.
- Slå på kaffebryggaren och låt hälften av vätskan rinna igenom.
- Slå av bryggaren och låt tio minuter passera.
- Slå på bryggaren igen och låt resten av vätskan rinna igenom.
- Häll ur kannan (om du inte vill återanvända blandningen) och diska den ren.
- “Brygg” tre till fyra gånger med enbart vatten innan du börjar brygga kaffe igen.
Bikarbonat och citronsaft:
- Fyll kannan med vatten.
- Tillsätt fyra matskedar bikarbonat, rör om och häll blandningen i vattenbehållaren.
- Slå på bryggaren och låt vätskan rinna igenom.
- Upprepa två eller tre gånger, med ny blandning varje gång.
- Diska kannan noggrant.
- Fyll kannan med rent vatten och blanda i saften från en citron. Sila saften så att inget fruktkött kommer med.
- Brygg citronblandningen en gång genom bryggaren.
- Rengör kannan igen och brygg därefter två till tre gånger med rent vatten
Tio tips som underlättar:
- Rengöring
Rengör kanna och andra lösa delar dagligen med lite milt diskmedel.
Även gammalt kaffe som får stå länge i kannan bildar avlagringar som avger smak och sliter på maskinen. Se till att hålla kannan och andra lösa delar rena så håller de längre. - Regelbundenhet
Kalka av varannan eller var tredje månad, oftare om du tycker att kaffet smakar sämre. - Förenkla
Det viktigaste är att avkalkningen blir gjord överhuvudtaget, och för många känns det enklast att helt enkelt köpa färdigblandad avkalkningslösning i butiken. Se till att alltid ha det hemma så att det finns tillgängligt när ett bra tillfälle för avkalkning dyker upp. - Blanda din egen avkalkningslösning
Om du tycker att det känns bättre kan du enkelt blanda din egen avkalkningslösning med hjälp av vanliga skafferiprodukter som du kanske har hemma. Billigt och inte särskilt krångligt. - Ättika
Ättika är en sur lösning som gör att kalkavlagringar löses upp. Du kan använda antingen ättikssprit (12%), inläggningsättika (6%) eller matättika (3%). Den enda skillnaden är koncentrationen och hur mycket vatten du sedan använder för blandningen. 1 dl ättikssprit blandar du med 6 dl vatten, använder du istället matättika tar du istället 2 dl till samma mängd vatten. - Citronsyra
Både citronsyra och askorbinsyra går att använda som alternativ till ättika.
En fördel med dessa är att de inte är lika benägna att lämna smak i maskinen. Blanda 2-3 teskedar citron- eller askorbinsyra i 6 deciliter vatten. - Bikarbonat och citronsaft
En fördel med att använda bikarbonat och citronsaft för avkalkningen är att denna blandning inte bara avkalkar utan även rengör bryggaren effektivt. En nackdel är att metoden är lite krångligare. - Återanvänd avkalkningslösningen
Om du till exempel vill passa på att avkalka din vattenkokare samtidigt som din kaffebryggare kan du använda samma blandning två gånger. Den kommer inte att vara lika effektiv vid andra användningen, men ofta fullt tillräckligt. Du kan också använda blandningen för att rengöra vasken från smuts och avlagringar, avkalka duschmunstycke eller ta bort kalkrester i badrummet. OBS Kolla alltid upp vad det är för material du ska rengöra, alla ytor tål inte ättika! - Läs bruksanvisningar
Det finns tillverkare som inte rekommenderar att ättika används i deras produkter. Vissa vattenkokare och kaffebryggare innehåller till exempel komponenter av aluminium som inte alls mår bra av ättika. Läs alltid bruksanvisningar! - Kalka av på kvällen
Sist men inte minst. Det är som sagt allra viktigast att avkalkningen blir av alls. Om du tar dig en stund och avkalkar kaffebryggaren vid kvälldisken eller liknande så slipper du ta dig tid precis när du som mest ser fram emot morgonkaffet!
Andra liknande artiklar
Andra inlägg
- Kan man göra städning rolig?
- Renlighet är en dygd
- Så rengör du din espressomaskin - en guide
- Rengöra plast | Tips & råd
- Rengöra spishäll | Induktionshäll | Glashäll
- Rengöra fönsterbänk i sten/marmor
- Städa toalett | Våra städtips för toaletten
- Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler
- Checklista inför flytt
- Stadgar för samfällighetsförening - en guide