Rengöra vinylskivor – en guide

Att samla på vinylskivor är ett stort intresse för många. En omfattande samling vinyler brukar leda vidare till att man försöker optimera lyssningsupplevelsen på olika vis genom att exempelvis uppdatera sin skivspelare, byta nål, skaffa en borste, kanske se över kablar och högtalare och så vidare. 

Något som gör stor skillnad, framförallt för den som samlar på lite äldre skivor, är att lära sig hur man rengör sina vinylskivor korrekt.

Dock räcker det inte att bara att borsta med kolfiberborste. Nedan följer en utförlig guide i hur du kan rengöra dina vinylskivor. Att rengöra skivorna innan man spelar dem kommer också göra att musiken låter bättre och att din nål håller längre. 

rengöra vinylskivor

Rengöringsvätska för vinyl

Det finns färdiga blandningar att köpa. Dessa är dock inte rekommenderade av de som verkligen är intresserad av vinylskivor och som har erfarenhet av att rengöra dem. Om du ändå ska rengöra dina skivor är det mest ekonomiska, både när det kommer till tid och pengar, att blanda sin egen mix så att det blir ordentligt utfört. 

Nedan följer receptet för drygt en liter rengöringsvätska. Det här receptet rekommenderas av London Jazz Collector, en sida för de som älskar och köper gammal amerikansk jazz på vinyl.

Rengöringsvätska för vinyl:

  • 800 ml destillerat vatten 99,9%. 

  • 200 ml isopropanol (alcohol) 99,9%

  • 5 ml vätmedel (Illford Ilfotol)

Metod för att rengöra vinyl

Det finns olika verktyg för den mekaniska rengöringen av vinylskivor. Här nedan skriver vi om några som är vanligt förekommande.  

Knosti

Att använda knosti är absolut billigast. Knosti består av ett bad och ett hjul med borstar. Ofta medföljer även ett ställ där men kan placera skivorna för att torka. För att rengöra gamla skivor ordentligt behöver du två knosti-system.

I bad ett har du bara destillerat vatten, i bad två har du rengöringsvätskan. Sedan snurrar du skivan några gånger i bad ett, bad två och sedan bad ett igen. Låt sedan vinylskivan torka ordentligt i en dammfri miljö innan du stoppar tillbaka den i konvolutet. För nya skivor behövs endast ett knosti bad med destillerat vatten. 

Pro-ject VC

Detta är en typ av elektronisk dammsugare. Den snurrar skivan två gånger samtidigt som den suger bort smuts. Pro-ject VC är mycket effektiv och gör jobbet snabbt och lätt. Dock är den ganska dyr och kostar ungefär tio gånger mer än vad Knosti gör.

Om du har många skivor eller lite tid kan det dock vara värt pengarna. När du köper maskinen får du rengöringsvätska med på köpet, när den tar slut kan du använda sådan som du gör själv enligt ovanstående recept. Det finns billigare kopior, dock är det oklart hur bra de fungerar.

Ultrasonic Vinyl Record Cleaner

Den här maskinen rengör dina skivor med ultraljud på 40 KHz. Det är en ganska otymplig maskin dock kan den rengöra hela 4 skivor samtidigt. Dessutom kan du använda den för att rengöra andra saker som smycken, glasögon och liknande. Prismässigt ligger den mellan vinyldammsugaren och Knosti.

Den har två rattar där du kan ställa in tid, alltså hur länge den ska snurra och rengöra dina skivor, samt temperatur. Temperaturen ska vara inställd på rumstemperatur, absolut inte varmare! Temperaturinställning är framförallt om man vill rengöra andra saker med mer ingrodd smuts. 

Daglig vård av dina vinylskivor

Har man rengjort sina skivor en gång behöver man vanligtvis inte rengöra dem igen. Är man ute och DJ:ar med vinylskivor kan det dock behövas då det kan bli kladd av fingrar och spill på dem. 

Innan du ska spela en skiva bör du borsta av den med med en anti-stat kolfiberborste. Det kommer hålla skivorna i bra skick. Du bör också byta ut fickorna som skivorna ligger i - iallafall i de fall då fickorna inte har en insida i plast. Pappersfickor har tyvärr en benägenhet att repa vinylskivor. 


Andra liknande artiklar

Rengöra plast | Tips & råd

Grannsamverkan mot brott

Så städar du bastun inför flytten

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
21 Nov 2022