Rengöra altan – tips och råd

Att rengöra altanen efter vintern är ett måste för alla villaägare. Det signalerar vår och att vi går mot ljusare tider. En vinter kan ta ut sina spår på ett trädäck och snön, isen och all den smuts som samlas kommer att göra ytan glåmig och ful.

En stor del av underhållet för en altan handlar om regelbunden städning och rengöring. I den här texten kommer vi att gå igenom några tips kring hur detta kan se ut i verkligheten och vad du ska tänka på - och undvika - när du ska rengöra din altan.

Storleken är naturligtvis en avgörande faktor då det kommer till att rengöra en altan. Har du en större altan - som kanske påminner mer om ett dansgolv - kommer det att ta tid innan du får allting rent och snyggt. Där kan det vara läge att vända sig till maskinernas värld och besöka exempelvis Cramo för att hyra en högtryckstvätt - eller där du själv investerar i en sådan.

En högtryckstvätt i sig ska aldrig användas för rengöring av trä. Detta då den starka strålen, som förvisso tar bort smutsen, även tränger in i träets fibrer och skadar dessa. Du får rent - men du får också ett däck som håller en avsevärt mycket kortare tid.

Hyr en terasstvätt för ett perfekt resultat

Däremot finns det all anledning att hyra en terasstvätt som kopplas på högtryckstvätten och som gör rent utan att skada träet. En terasstvätt är den enkla vägen till en ren altan och formen på en sådan möjliggör även att du kan komma åt inne i hörnen. Du blötlägger altanen, applicerar rengöringsmedlet och därefter så kopplar du på terasstvätten och kör igång. Viktigt är att du håller maskinen i rörelse hela tiden och att du inte stannar upp då det kan ge fula fläckar. Efter att hela ytan tvättas så sköljer du av den, sätter dig ned med en kopp kaffe och njuter av ett perfekt resultat.

Tvätta din altan med ättika eller såpa

Mer traditionella metoder finns också för att tvätta en altan ren. För mindre altaner så kan det vara bökigt att använda den terasstvätt vi ovan beskrev och där kan istället en vanlig borste vara en bättre, om än lite jobbigare, lösning. Här kan du använda vanlig grönsåpa och helt enkelt gnugga in denna i träet och sedan skölja av ytan. Kom ihåg att blötlägga innan.

Ett annat alternativ är att blanda ljummet vatten med ättika och på samma sätt gnugga bort smutsen med en borste. Tänk dock på att ättika är starkt och att växter kan dö vid kontakt. En roller är perfekt för att applicera ut ättikan innan du börjar borsta.

Rengöra altan - ytbehandla efteråt

Rengöring är A och O inom underhållet för en altan. Men, det kommer även en annan viktig del som du måste genomföra. Detta i form av ytbehandling. Träet måste ges lite kärlek och skydd efter att det rengjorts.

Se över ifall din altan är oljad eller laserad och välj sedan samma ytbehandling igen. Viktigt är att du låter altanen torka innan du sätter igång med att applicera din valda ytbehandling. Kom även ihåg att stryka tunna lager då ett tjockare sådant kommer att bli kladdigt att gå på. Lycka till!


Andra liknande artiklar

Rengöra köksfläkt – en guide

Luktsanering – så blir du av med dålig lukt

Visningsstädning – tips inför försäljning

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
18 May 2022