Rengöra köksfläkt – en guide

Har du tänkt på hur mycket smuts som hamnar på din spis i samband med att du lagar mat? Fett, matstänk, saltat vatten och allmänt spill som du sedan måste ta bort. Detsamma gäller om du tittar uppåt och där din köksfläkt också drabbas av samma spill. Skillnaden är dock att denna sällan rengörs och tas om hand på samma sätt som synliga ytor i köket. Det bör man ändra på.

Det är egentligen bara att gå till sig själv. När rengjorde du din köksfläkt senast? De flesta behandlar sina köksfläktar väldigt styvmoderligt och där man glömmer bort att ta bort smuts och fettrester från exempelvis filtret.

Detta kan skapa problem där man primärt kan peka på det rent hygieniska - fett luckras upp av exempelvis kokande vatten och hamnar i maten du lagar - och rent säkerhetsmässigt där gammalt fett de facto kan fatta eld. Det är två väldigt starka argument till varför du ska sätta ett större fokus på rengöring av din köksfläkt.

Så rengör du köksfläkten

Det bästa av allt är att det heller inte är så svårt att rengöra en köksfläkt. Man ska emellertid vara medveten om att den första gången kan vara lite tuff med tanke på allt fett och all smuts som hunnit gro in. Efter den första gången blir det enklare och detta som en följd av att du skapar rutiner. Köksfläkten behöver inte rengöras varje dag eller ens varje vecka, men någon gång i månaden bör man sikta på.

Steg för steg:

  1. Börja med att stänga av elen. Ta därefter loss höljet och lossa på filtret.

  2. Ta en stor kastrull med vatten och koka upp detta. Då vattnet börjat koka så häller du i diskmedel. Låt det dra en stund och placera sedan filtret i vattnet. Får det inte plats? Häll i så fall vattnet - försiktigt! - på en bakplåt och placera filtret däri.

  3. Låt det dra i ungefär tio minuter.

  4. Nu kan du skölja av filtret, men var - återigen - försiktig så att du inte bränner dig. Du kan här även använda en gammal tandborste och skrapa bort fett och smuts. Här får du emellertid se till att inte trycka för hårt så att filtret skadas.

  5. Passa på att rengöra fläkten både in- och utvändigt medan filtret torkar. Använd speciella produkter för exempelvis aluminium om din fläkt är tillverkad i det materialet - för att undvika rostskador. Är fläkten av plast eller rostfritt stål så kan du använda det heta vattnet/diskmedel som du använt till fläktens filter. Var noga och torka av med hushållspapper efteråt.

  6. Sätt tillbaka filtret och slå på elen igen. Kolla så att allt ser - och låter - normalt ut. Klart!

Andra liknande artiklar

Kalka av kaffebryggaren | 10 tips som underlättar

Ta bort svartmögel - en guide

Bli av med pälsängrar | Handfasta tips

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
17 Jun 2021