Rengöra dammsugare – så får du din dammsugare att hålla längre

En ren, fräsch och välskött dammsugare kan lättare göra sitt jobb och är dessutom bättre för miljön. Här berättar vi hur du rengör och tar hand om din dammsugare på bästa sätt.

En riktigt bra dammsugare kan kosta en slant, men det kan det vara värt. Den rengör ofta bättre än billigare modeller och om man rengör den noga och tar hand om den så håller den länge och kommer att betala av sig i långa loppet.

En dammsugare gör ett hårt arbete i hemmet. Den används ofta och är guld värd för att vi ska kunna ha rena, hälsosamma hem där risken för allergier och astma minskar.

Byt eller tvätta filtret ofta

När man dammsuger följer det med många mindre partiklar som lätt fastnar i filtret. Det är viktigt att rengöra filtret för att det ska fånga upp dessa partiklar så bra som möjligt. Vissa dammsugare har tvättbara filter – det bör du tvätta ofta. Har din dammsugare engångsfilter bör det bytas ut när det inte ser fräscht ut längre. Om filtret inte gör sitt jobb och släpper in partiklarna finns risken att partiklarna försvinner ut i andningsluften eller in i motorn som riskerar att gå sönder.

Dammsugaren behöver också städas

Torka av dammsugaren med en fuktig trasa på utsidan och inne i utrymmet där påsen sitter. Rengör gärna munstycket efter varje användning, och avlägsna damm och smuts från slangen. Om dessa rengörs minskar risken för dålig lukt från dammsugaren.

Undvik krockar med möbler

Ett dammsugarchassi är visserligen  byggt för att tåla en del stötar, men krockar kan skada maskinens insidan. Kör därför dammsugaren varsamt för att den ska hålla länge. Dessutom kan den göra fula märken på möbler och repor i golvet om den körs oförsiktigt.

Sug inte upp vatten

Vatten kan vara skadligt för dammsugarens motor, då det kan orsaka kortslutning om det sugs in. Torka upp vatten med en trasa istället! Helst innan dammsugningen förstås. Byggdamm bör man inte städa bort med vanliga dammsugare, det kan fastna i motorn. För byggdamm finns det speciella dammsugare.

Dra inte i sladd och slang

Tänk på att det i första hand är hjulens jobb att förflytta dammsugaren. Även om slangen är kraftig kan den skadas om du drar för hårt i den. Även sladden bör man vara rädd om – ryck inte ut kontakten, det kan förstöra både kontakten och vägguttaget. Och byt vägguttag istället för att dra runt dammsugaren i sladden för att nå fram till det där sista hörnet. 


Andra liknande artiklar

Rengöra plast | Tips & råd

Så städar du bastun inför flytten

Rengöra gardiner och persienner | En guide

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
14 Feb 2023