Rengöra gasolgrill - så gör du

Gasolgrillar behöver precis som alla andra grillar att göras rent. Förutom att rengöra den innan man börjar använda den för säsongen skall man göra rent den iallafall en gång i månaden. Märker du att grillen har svårt att bli varm kan det vara ett tecken på att det är dags för en storstädning.

rengöra gasolgrill

Efter varje användning skall man bränna bort eventuella matrester från grillgallret där man lägger kött, fisk och grönsaker. Borsta bort sotet som blir och se till att det är ordentligt rent eftersom det annars kan växa bakterier där.

Nedan följer en steg-för-steg guide i hur du gör rent din gasolgrill.

Du behöver:

  • Skrapa

  • Borste för grillgaller

  • Trasa

  • Scotch Brite eller dylik svamp

  • Hushållspapper

  • Rapsolja

  • Rengöringsmedel anpassat för grill eller såpa

Ordentlig rengöring av grillgaller

När det är dags för en mer ordentlig rengöring av ditt grillgaller behöver du plocka bort det från grillen. Lägg ner det i såpa och ljummet vatten eller spruta på rengöringsmedel för grillgaller som du låter verka i några minuter innan du börjar skrubba med borsten och svampen. Har du svårt att få bort fastbrända matrester får du upprepa den ovanstående proceduren tills dess att gallret är rent. Avsluta med att diska gallret i maskin eller för hand och skölj av det.

När gallret är rent ska det oljas in med lite matolja, exempelvis rapsolja. Detta gör man eftersom gallrets oljehinna försvinner när du tvättar det. Du oljar in gallret genom att doppa hushållspapper i oljan och sedan använder du det för att få ett litet jämt lager över hela gallret. Oljelagret hjälper till att hindra mat från att bränna fast. Det är extra viktigt att göra detta om gallret är i gjutjärn. Torka bort överflödig olja när du är klar.

Ta hand om flamtämjare

Nästa steg är att plocka ur och göra rent flamtämjarna. Du kan torka av dem med hjälp av en rengöringssvamp, varmt vatten och såpa eller diska dem.Torka dem när de är rena.

Gör rent brännaren

Brännarna kan göra rent med svamp och såpvatten. Tvätta bort fett och smuts och torka tort med hushållspapper eller en torr trasa. Är brännaren i gjutjärn skall du göra precis som med gallren och smörja dem med lite matolja. Se även över hålen i brännarna och peta bort smuts, sot och fett som eventuellt blockerar gasflödet.

Rengör fettuppsamlaren

Många grillar har en avtagbar fettuppsamlare. Droppbricka kallas den ibland. Använd skrapan och skrapa bort fettet. Sedan kan du diska den för hand eller i maskin. Torka den innan du sätter tillbaka den på grillen.

Rensa i botten på grillen

Grillboxen, alltså botten på gasolgrillen, behöver också göras rent någon gång då och då. Om botten är mycket smutsig kan du behöva använda en skrapa. Använd sedan en tvättsvamp, såpa och ljummet vatten.Det kan fastna mycket matrester och fett under brännarna så där kan man behöva vara särskilt noggrann.

Torka av utsidan av grillen

Till sist har turen kommit till utsidan av grillen. Torka av alla ytor på gasolgrillen såsom sidobord, lock och skåp med en trasa eller svamp och ljummet såpvatten. Är grill är i rostfritt stål kan du även använda en speciell rengöringsspray för det materialet. Det kommer göra att din grill ser ut som ny. Spraya medlet på ytan och torka av med papper. Har grillen fått lite ytrost kan du ta gnugga bort det med en trasa doppad i syrafri olja.


Andra liknande artiklar

Rengöra duschkabin

Rättigheter och skyldigheter i tvättstugan

Rengöra plast | Tips & råd

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
14 Jun 2022