Rengöra tak – så tar du bort mossa, lavar och smuts

Det är viktigt att hålla taket rent – inte minst numera när milda och fuktiga vintrar bidrar till att alger, mossa och lavar frodas, då de fortsätter att växa ända ned till nollgradigt.

Mossa, lavar och annan påväxt har lättare att fastna på porösa ytor som tegel och betong. På ett fuktigt underlag blir det ännu lättare oönskad påväxt.

Anledningen till att man bör undvika alger och annat på taket är att de binder fukt och leder till en ökad påfrestning på materialen. Detta kan orsaka frostsprängning på taket – främst då på vintern. Taket blir grönt eller svartbrunt och kan ta skada om det inte behandlas omgående. Därför är det alltid viktigt att rengöra taket på ett professionellt sätt med jämna mellanrum.

Enkla sätt att förlänga takets livslängd

Många husägare skulle på ett relativt enkelt sätt kunna förlänga takets livslängd genom en en enkel, och inte alltför dyr rengöring av taket. Det är inte ett särskilt krävande arbete. Börja med att ha uppsikt över taket och se till att det inte ligger för mycket löv och barr på det. Det är ett vanligt problem för hus som finns i närheten av skogen. Sopa bort löv, barr och annat skräp från taket, det räcker långt för att undvika vattensamlingar som kan ge upphov till fukt och läckage.

Viktigt att ta bort mossa och lavar

Det är särskilt viktigt att få bort alger och mossa från taket. Dessa utsöndrar nämligen lavsyra som binder upp fukt på taket. För att få bort lavarna och mossan bör taket rengöras noggrant med en professionell rengöringsprodukt. Det är viktigt att det görs ordentligt, för det är lätt att mikroskopiska rötter och sporer finns kvar i pannorna, där de väntar på att få näring för att kunna växa.

Var försiktig med högtryckstvätten

Har du ett tak med pannor ska du undvika att tvätta taket med en högtryckstvätt. Det höga trycket kan göra att tegel- eller betongpannorna expanderar, vilket kan leda till farliga sprickor. Högtryckstvätten kan dessutom luckra upp pannornas impregnerade ytbeläggning, vilket försämrar takets skydd mot naturens påverkan. Dessutom fungerar inte högtryckstvätten på lång sikt då du inte kommer åt påväxtens rötter. Snarare luckras ytan upp och skapar en gynnsammare miljö för mossa, lav och annan ovälkommen växtlighet.


Andra liknande artiklar

Vilka skyldigheter har man som hyresvärd

Mattvätt – så tvättar du din matta

Hur får man bort mal från garderoben?

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
15 Aug 2022