Så rengör du bakom spisen

Att rengöra bakom spisen är något som många undviker och inte gör så ofta. Dock behöver det göras med jämna mellanrum. Det är lätt hänt att det ramlar ner mat och andra saker i det mellanrum som blir mellan spisen och väggen. 

Börja ovanför spisen

Innan du börjar rengöra bakom spisen är det bra att rengöra ovanför den. Annars kommer smutsen från fläkt och stänkskyddet ramla ner på och bakom spisen. Ta därför ut filten i fläkten och byt eller rengör dem. Torka av fläktkåpan och eventuella ventiler. Torka sedan av stänkskyddet som sitter ovanför spisen. 

Gör rent på spisen

Du bör även göra rent på spisen innan du gör rent bakom av samma anledning som du gör rent ovanför spisen. Annars kan det som sagt rinna ner rengöringsmedel och smuts från spishällen bakom och runt spisen. Hur du ska göra rent på spisens ovansida beror lite på vilken typ av spishäll det handlar om. De hällar som finns är gas, gjutjärnsplattor, glaskeramik och induktionshäll. 

Gas - Plocka bort gallret och rengör runt omkring med skurkräm. Gallret bör du också rengöra. Vanligtvis är det i gjutjärn, stål eller emalj. Är det i gjutjärn behöver du vara lite extra försiktig med det och kanske inte diska det utan endast skrapa bort smutsen och torka av med en trasa. 

Gjutjärnsplattor - Börja med att rengöra plattorna med en stålborste eller liknande. Sedan kan du rengöra runt vid fästet med stålull. Använd skurkräm för att göra rent den emaljerade delen. 

Glaskeramik - Använd en varmplåtsskrapa för att skrapa bort intorkade matrester. Använd sedan skurkräm och en grov svamp för att få bort resterande smuts. Torka bort skurkrämen med vatten.

Induktionshäll - Om det finns inbränd smuts kan du strö på bakpulver och sedan försiktigt hälla på kokande vatten. Låt det verka i cirka 30 minuter och torka sedan bort allting med en fuktig trasa. 

Flytta på spisen

Det första du behöver göra är att se till att det är rent framför spisen. Ta undan köksmattor, bord och stolar som kan stå i vägen. De flesta spisar går att tilta bakåt och upp på små hjul som förenklar själva utflyttningen av spisen. Du kan prova om det går att göra så med din spis. Går inte det så behöver du antagligen hjälp att flytta den. Flytta inte spisen så långt bort att du sträcker eller behöver dra ut kontakten. Låt kontakten sitta i.  

Grovrengöring bakom spisen

Det första du behöver göra när du flyttat på spisen är att sopa bort det som finns där. Använd inte dammsugaren då mat som sugs in i dammsugaren kan mögla. Det är bättre att sopa upp det på en sopskyffel och sedan slänga det bland restavfallet. Är det mycket kladdigt kan du istället använda en fönsterskrapa eller liknande för att få bort det värsta.

Tvätta rent golv, väggar och spis

När du fått bort den värsta smutsen kan du torka med en fuktig trasa. Den ska inte vara blöt så att det rinner. Du kan tvätta med såpvatten, det är skonsamt mot händer, väggar, golv och spis men effektivt mot smuts. Torka alla ytor bakom spisen och torka även hela spisens utsida. Var noga med att inte ha i för mycket såpa då det kan göra ytan klibbig när den torkar. En klibbig yta bakom spisen kommer inte hålla sig ren så länge. Nu är du färdig och kan ställa tillbaka spisen.

Hur ofta ska man städa bakom spisen?

Det beror helt på hur ofta du använder spisen och om det är så att du råkar spilla mycket. Om du vet att mjölk eller liknande kokat över och runnit ner bakom spisen eller längs sidorna så bör du göra rent där omgående. Annars räcker det med ungefär en gång varje till var tredje månad. 


Andra liknande artiklar

Checklista inför flytt

De vanligaste misstagen vid flyttstädning

Bli av med pälsängrar | Handfasta tips

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
28 Dec 2022