Städa och rengöra mosaikgolv – en guide

Att städa ett mosaikgolv kräver emellertid sin man. I synnerhet om man valt ett golv med olika färger som framhäver smuts och damm på ett tydligare sätt.

Så rengör du ditt mosaikgolv

Ett mosaikgolv har en tydlig estetisk uppsida. Det tillför en extra dimension till rummet och adderar personlighet. Detta skapar en mer unik bostad och ett mer inbjudande badrum - där mosaikgolv är vanligast.

Att rengöra och städa ett mosaikgolv med klinkers som material kräver framförallt goda rutiner för att få rent.

Just ett badrum är ett speciellt utrymme i ett hem. Det är där det är som fuktigast och detta innebär att det utöver damm och smuts även kan adderas exempelvis mögel och andra otrevligheter som fastnar längs med fogarna. Kalkrester och ingrodda tvålrester är också vanligt förekommande.

rengöra mosaikgolv

Detta kan skapa ett golv som känns oerhört svårt att städa och som gör att då man väl sätter igång - ja, då har man ett tidskrävande projekt framför sig. Därför är regelbunden städning en nyckel.

Så lyckas du med att städa ditt mosaikgolv

Att regelbundet dammsuga golvet och att följa upp med en moppning. Det viktiga där är att man inte använder såpa. Såpa kan nämligen lämna efter sig en fetare typ av hinna längs golvet; något som i framtiden dels suger åt sig damm lättare och dels också kan bli väldigt förfulande i övrigt. Använd exempelvis allrengöring för städning och rengöring av ett mosaikgolv.

Fogarna är ofta det stora problemet och detta gäller för både väggar och golv i ett badrum. Fukten skapar ofta problem med mögel och efter tid så kan man se att svarta små prickar får fäste mellan klinkerplattorna. Det är inte farligt, men det är långt ifrån angenämt då möglet skapar en känsla av smutsighet och gör att hela badrummet känns ofräscht.

Det svåra med fogar är att man måste rengöra dem på djupet och använda ett separat verktyg för att nå mellan plattorna. Det tar tid, det kräver lite fysik och ganska mycket tålamod. Återigen dock: jobbet kommer att bli enklare om du gör ren dina fogar mer frekvent snarare än att vänta tills problemet med mögel- och kalkavlagringar vuxit sig för stort.

Ättika - så får du bort smuts från fogarna

Om det finns något effektivt rengöringsmedel mot mögel och för att rengöra fogarna på ett mosaikgolv? Oh ja, och faktum är att du förmodligen har det hemma redan. I ditt skafferi. Ättika är perfekt för att både ta bort befintligt mögel och för att förhindra uppkomsten av nytt.

Ett råd i detta är att blanda ihop en sprayflaska med en del ättika och tre delar vatten och att du har den stående i badrummet. I samband med dusch så är det bara att göra det till en vana att spruta på blandningen mellan fogarna inne i duschzonen - där kalk och mögel kommer fram allra tydligast - och därigenom också få en enklare resa gällande städning.

För kraftiga angrepp så rekommenderas samma lösning, men då kan du använda en gammal tandborste för att få rent på djupet. Lycka till!


Andra liknande artiklar

Hur får man bort mal från garderoben?

Så gör du ditt eget rengöringsmedel | Giftfritt och billigt

Så städar du bastun inför flytten

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
16 Jul 2021