Stopp i vasken - så löser du proppen

Stopp i vasken - tips och råd för snabb propplösning

Stopp i vasken - tips och råd. Att drabbas av ett stopp i vasken är inte ovanligt och det kommer ofta som en direkt följd av hur vi beter oss i köket.

Det fastnar diskmedel, det fastnar matrester och vanligt är även att fett spolas ner och fastnar. Helt enkelt någonting som orsakar ett stopp. Vi ska gå igenom hur man kan få ett fint flöde i avloppet igen.

De flesta stopp som sker i vasken är orsakade av naturliga följer. Därmed dock inte sagt att de är oundvikliga. Tvärtom. Vad gäller exempelvis stopp orsakade av matrester och fett så går dessa definitivt att undvika. Genom att skaffa sig bättre rutiner - skrapa av tallriken i sopkorgen och hälla fettet i ett separat kärl - så kan man också undvika att drabbas av stopp.

stopp i vasken

Det senare är viktigt. Idag använder vi mer fett än tidigare i samband med matlagning. Fett har en lägre densitet än vatten och det gör att fettet lägger sig i botten på röret för att sedan hela tiden expandera och till sist orsaka ett stopp. Det här kan skapa stora problem - översvämmade källare, spruckna rör etc - och genom att skapa rutiner kring fetthantering kan man komma undan problematiken och de kostnader den bär med sig.

Så gör du för att lösa ett stopp i vasken

Det går att lösa ett stopp i vasken och man kan göra det på flera olika sätt. Här ska vi gå igenom några varianter, men innan dess så ska vi även nämna följande: handlar det om mer återkommande stopp så kan detta tyda på att du behöver professionell hjälp. Ibland kan det vara så att någonting de facto har fastnat och som behöver spolas bort. Detta sker genom en professionell rörspolning.

Ett annat tänkbart fel kan vara värre: stammarna kan i ett så pass dåligt skick att de måste åtgärdas. Detta kan i så fall ske genom A) ett stambyte eller B) en relining. Av dessa så är det senare ofta en enklare - men ändå effektiv - lösning. Med det sagt, så här löser du upp ett stopp i vasken.

Tips ett - Bakpulver:

Ta tre stycken skedar bakpulver och blanda detta med en deciliter vinäger. Låt det dra en stund innan du häller det i vasken. Vänta några minuter och koka under tiden upp en kastrull vatten. Häll i denna - försiktigt - och stoppet ska vara uppluckrat.

Tips två - Ättika och bikarbonat:

Blanda bikarbonat - några skedar - med lite salt i en djuptallrik. Lägg det i vasken och häll på en deciliter ättika. Här kommer en kemisk reaktion att ske genom att det bubblar och fräser lite. Det är ingen fara. Avsluta med att hälla på hett vatten och vattnet ska därefter flöda fritt igen.


Andra liknande artiklar

Kalka av kaffebryggaren | 10 tips som underlättar

Ta bort tuggummi och kludd från väggar och möbler

Rengöra kakelfogar - en guide

Vi genomför grundlig flyttstädning med RUT-avdrag och kvalitetsgaranti.
10 May 2021